Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

COVASNA: Elevii de gimnaziu din mediul rural învaţă să-şi aleagă profesia potrivită

0

Elevii claselor a VIII –a din comunităţile rurale Ciumernic şi Sita Buzăului (jud Covasna) au răspuns săptămâna trecută uneia dintre cele mai delicate întrebări despre viitor – Ce-o să fii când o să fii mare? Au fost îndrumaţi de către consilierii Ascendo S.R.L, partenerul Fundaţiei World Vision România în proiectul “Elevul de azi, fermierul de mâine”.

DSC_0140

Sesiunile de orientare în carieră organizate în şcoli din judeţul Covasna au găsit în sălile de clasă un public receptiv şi conştiincios. În timp ce completarea arborelui profesional familial le-a dat de lucru adolescenţilor, ei s-au descurcat excelent atunci când au indicat meseria preferată.

Întrebaţi de ce consideră profesia una dintre cele mai importante realizări personale, tinerii au dat răspunsuri bine argumentate. “De profesia noastră depinde familia, mai ales dacă se întâmplă ca ei să nu aibă loc de muncă”, spune Ştefania O. din Ciumernic.

La şcoala generală Nicolae Russu din comuna Sita Buzăului, viitorii liceeni au acordat o atenţie deosebită subiectului munca la negru. Ştiu deja să identifice dezavantajele lucrului fără contract de muncă şi au nominalizat cu uşurinţă nerespectarea drepturilor angajatului şi abuzurile.

Obiectivele pe termen scurt identificate de majoritatea participanţilor la sesiuni au fost absolvirea examenului de capacitate şi continuarea studiilor. În ce priveşte cariera, diversitatea alegerilor personale şi-a spus cuvântul: coafeză, medic veterinar, cântăreaţă, mecanic, tâmplar, grafic – designer sau fotbalist.

Activităţile de consiliere organizate gratuit cu elevii din mediul rural se vor desfăşura în lunile următoare şi în judeţul Brasov. Obiectivul urmărit este să îi pregătim pe tineri pentru deciziile critice care le vor afecta viitorul. În etapa următoare a proiectului, ei vor avea şansa să participe la vizite tematice în companii, pentru ca astfel să aibă o viziune realistă asupra meseriilor pe care şi-ar dori să le practice.

Proiectul „Elevul de azi, fermierul de mâine”, cofinanţat din fonduri structurale europene, se desfăşoară în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015 în beneficiul elevilor şi liceenilor din regiunea centrală a ţării, în colaborare cu Colegiul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Ţara Bârsei Prejmer şi Ascendo S.R.L.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să ne contactaţi sau să vizitaţi website-ul www.fermierdeviitor.ro .

Despre World Vision România

Fundaţia World Vision România este o organizaţie creştină care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România  face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume.  În 25 de ani de prezenţă în România am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din 8 judeţe.

Considerăm educaţia ca fiind soluţia pentru a da şanse copiilor din mediul rural şi familiilor lor. Ne preocupă reducerea abandonului şcolar, educarea tinerilor şi adulţilor, astfel încât să devină independenţi financiar şi să poată oferi siguranţă şi bunăstare propriilor copii.

Intervenim la nivelul şcolilor şi comunităţilor pentru a creşte calitatea educaţiei,  creăm noi oportunităţi de educaţie formală şi non-formală,  întărim parteneriatul părinţi-şcoală-comunitate pentru a crea un mediu incluziv în scopul atingerii potenţialului maxim al copilului.

Suntem partenerii Bisericii Ortodoxe Române în proiectul „Alege Şcoala!”, dezvoltat cu finanţare europeană şi destinat reducerii abandonului şcolar în rândul copiilor de 6 – 16 ani. Concomitent, desfăşurăm şi alte programe, cofinanţate prin fonduri structurale, pentru creşterea instruirii elevilor şi alte trei proiecte de anvergură naţională cu obiectivul dezvoltării capitalului uman din mediile urban şi rural.

În fiecare an, oferim burse absolvenţilor de gimnaziu din meniul rural, în 5 judeţe. Proiectul iniţiat în 2008 se numeşte „Vreau in clasa a 9-a!” şi este dedicat copiilor nevoiaşi care îşi doresc să continue studiile la liceu. În 6 ani, 948 de elevi au beneficiat de burse. Suntem promotorii programelor publice de tip afterschool pentru toţi copiii ca metoda de prevenire a abandonului şcolar şi protecţie a copilului.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.