Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Elevi cu IMPACT ne provoacă: România, iubeşte-te!

0

Romania iubeste-te (2)

În ziar şi la televizor, pe bloguri şi în statusuri de Facebook… românii folosesc de prea puţine ori cuvinte frumoase pentru a-şi descrie ţara . 15 elevi din Valea Jiului (Lupeni), voluntari în cadrul programului IMPACT susţinut de Fundaţia Noi Orizonturi, au vrut să afle care sunt motivele pentru care românii „iubesc” sau „ nu iubesc” ţara lor. Ideea elevilor a fost în acelaşi timp o campanie prin care să îi provoace pe cei care locuiesc în oraşul lor să ia atitudine şi să schimbe lucrurile care îi deranjează în ţara noastră.

Elevii au făcut toate acestea pentru că îşi doresc să trăiască într-o ţară mai bună, din care părinţii să nu fie nevoiţi să plece la muncă în străinătate, o ţară pe care să o iubească şi care să fie iubită şi de alţi români… nu doar de 1 decembrie.

„România, iubește-te! a fost un proiect prin care chiar am văzut o schimbare în atitudinea oamenilor care sunt aproape de mine. Mulți au realizat că nu trebuie să iubim România doar de 1 decembrie, ci în fiecare zi. Cred că proiectul nostru a avut succes și la nivel local, reușind că facem persoanele din comunitate să se gândească la țara noastră și dintr-o perspectivă pozitivă, nu doar cea negativă, umbrită de gândul la muncă, taxe și clasă politică” – Elisa Balan, 17 ani, membră a Clubului de voluntariat IMPACT 2, Lupeni

Romania iubeste-te IMPACT Fundatia Noi Orizonturi

Cei 15 elevi voluntari din Lupeni au avut o adevărată campanie de promovare a României, cu 100 de afişe lipite în oraş, care să ilustreze realizări prestigioase ale românilor, peisaje şi tradiţii din ţara noastră. Şi nu doar atât: i-au întrebat pe lupeneni de ce iubesc sau nu iubesc România, iar aceştia au putut răspunde pe planşete lipite în oraş sau printr-o scurtă mărturie filmată, care a ajuns să fie parte din acest filmuleţ făcut de elevii voluntari cu IMPACT.

Din răspunsurile primite de la oamenii din oraşul lor aflăm că oamenii nu iubesc România din cauza corupţiei, a defrişărilor şi a unui sistem de conducere dezorganizat, dar o iubesc „pentru toate frumuseţile ei, începând de la Dunăre şi până la Carpaţi”. Printre cei care au răspuns la întrebări s-au aflat şi tineri din străinătate, veniţi în România ca voluntari. Şi ei apreciază frumuseţea României şi obiceiurile noastre.

„Iubesc România pentru că oamenii sunt atât de ospitalieri aici.”
voluntar, SUA

Elevii cu IMPACT au organizat la Centrul de Tineret din Lupeni o discuţie la care au participat 50 de persoane, pe tema: „De ce iubim România?”. Întâlnirea a avut doi invitaţi speciali, persoane apreciate în oraş: o profesoară de biologie a unui liceu din Lupeni şi preşedintele Asociaţiei Betel Lupeni.

Pentru a putea realiza toate materialele de promovare şi întâlnirea, cei 15 voluntari şi-au exersat spiritul antreprenorial cu o campanie de strângere de fonduri în cadrul căreia au vândut în oraşul lor ornamente relizate de ei.

Acesta este doar un exemplu de proiect cu IMPACT, prin care elevii schimbă puţin câte puţin România, la nivelul comunităţilor lor. Iniţiativa face parte din cadrul proiectului „Conectează-te la comunitate”, ce a implicat peste 1.200 de voluntari cu IMPACT – elevi şi profesori – şi 79 de astfel de mini-proiecte locale, pe temele: luptă împotriva discursului instigator la ură, diversitate, mediu, sănătate.

Conectează-te la comunitate – Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Despre autor

avatar

Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi îşi doreşte o lume în care toţi tinerii se implică pentru binele comun al tuturor şi simt că pot face o diferenţă în societate.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.