Efectul Pygmalion

0

Ne bucuram sa vedem din ce in ce mai multe initiative de promovare a stirilor pozitive. Mult success!

Daca un popor crede ca va trai prost, chiar va ajunge sa traiasca prost, pentru ca se va comporta ca atare, intrand intr-o spirala negativa.

De doi ani de zile, societatea romaneasca resimte ceea ce sociologii numesc Efectul Pygmalion sau profetia autoimplinita. Efectul, studiat timp de doua decenii de Robert Rosenthal, profesor de psihologie la Universitatea California din Riverside, se refera la fenomenul prin care asteptarile si, implicit, comportamentul fata de o persoana, un grup de persoane sau un eveniment influenteaza in mod clar rezultatul pe care il obtinem de la acestia.

Cu cat asteptarile sunt mai mari, cu atat cresc sansele ca rezultatul sa fie pe masura asteptarilor. Si invers. Daca ne asteptam la rezultate proaste, vom „genera” acest efect.

La nivel macro, teoria se poate rezuma astfel: daca un popor crede ca va trai prost, va trai prost, pentru ca se va comporta ca atare, intrand intr-o spirala negativa. Este vizibila aceasta forma de manifestare in Romania zilelelor noastre? Intrebarea este, evident, retorica.

Daca noi vom incepe sa credem ca lucrurile merg spre bine, ne vom comporta ca atare. Daca ne vom comporta ca atare, lucrurile vor merge spre bine. Sa dam putere stirilor pozitive. Sa le cautam, sa le urmarim, sa le apreciem. Sa LE CITIM. E cel mai simplu lucru pe care il putem face acum pentru a contribui la schimbarea sensului spiralei.

Citeste stiri pozitive si pe contul de facebook Efectul Pygmalion

http://www.efectul-pygmalion.ro


Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează