Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Educatie si internationalism in cel mai popular proiect educational din Romania

0

 

Elevii din clasa a IX-a participa in aceasta primavara la GROW, programul educational inovativ desfasurat pe parcursul celor 4 ani de liceu la nivel national, singurul ce aduce studenti internationali alaturi de liceeni in cadrul a 2 editii pe an. Organizat de AIESEC si Scoala de Valori programul GROW a ajuns deja la a 7-a editie.

Cu o abordare specifica pentru fiecare an de liceu în parte, GROW ofera 4 ani de dezvoltare complementara prin educatie non-formala. Pentru  participantii la editia pentru clasa a IX-a, organizatorii GROW propun cate 10 intalniri sub forma unor ateliere de lucru interactive incepand cu 5 martie pana pe 6 aprilie, sustinute in limba engleza de catre traineri internationali. Toate activitatile GROW se desfasoara intr-un mediu tineresc care promoveaza interculturalitatea, voluntariatul si diversitatea.

In aceasta primavara, sesiunile de pregatire GROW vor fi sustinute in 15 orase din Romania: Arad, Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Suceava, Targu Mures si Timisoara, de catre studenti internationali veniti din cele 110 tari in care exista organizatia AIESEC.

In cadrul GROW participantii isi vor dezvolta aptitudini utile indiferent de calea aleasa dupa finalizarea studiilor si o atitudine care-i va sprijini in atingerea obiectivelor personale si isi vor consolida increderea in sine prin provocari practice.

Pentru aceasta editie, temele explorate in GROW sunt:

  1. Sesiune introductiva – Participantii ii cunosc pe studenti si tarile din care vin si comunica pentru prima data.
  2. Abilitati de comunicare – Cum sa comunici politicos si sa te faci inteles, cum sa aduci argumente pentru a iti sustine punctul de vedere, cum sa scapi de timiditate si emotii.
  3. Abilitati de feedback – Cum sa spui oamenilor lucruri fara sa ii ranesti,  intr-un mod politicos, ajutandu-i, nu jignindu-i.
  4. Obiceiuri nesanatoase de alimentatie – Elevii vor crea si sustine o dezbatere pro/contra unei alimentatii sanatoase vs. fast-food.
  5. Ecologie – O lectie despre lucruri mici ce pot conta foarte mult pentru a locui intr-o comunitate mai curata si care consuma si polueaza mai putin.
  6. Autocunoastere – Participantii vor incerca sa isi descopere punctele tari si punctele slabe si vor face un plan de cum sa indrepte punctele slabe.
  7. Lucru in echipa – Participantii vor organiza impreuna un eveniment de 2 ore pentru weekend-ul 31 martie -1 aprilie astfel avand ocazia să lucreze impreuna, sa vada ce inseamna parerea celorlalti, sa se respecte, sa se asculte si sa fie creativi cu un scop comun: prezentarea elementelor caracteristice unei tari la alegere.
  8. Discriminarea nu avantajeaza pe nimeni – La varsta adolescentei elevii pot fi discriminati din orice fel de motive (ex: greutate, aspect fizic, etc.). Aceasta discriminare ii poate face sa devina timizi, timorati, complexati si ii impiedica sa invețe si sa devina niste oameni valorosi in comunitate. In aceasta sesiune elevii trec printr-un exercitiu de grup in care ideile preconcepute sunt desfiintate.
  9. Cetatenie europeana – Cu totii stim ca Romania este membra a Uniunii Europene dar putini tineri stiu care sunt avantajele acestui fapt pentru ei, dincolo de politica si masuri economice. In aceasta sesiune participantii vor afla ce avantaje exista pentru ei (ex: mobilitate, acces la diverse servicii, universitati etc.).

10. Sesiunea si ceremonia de inchidere – Participantii vor iesi in fata pe rand și vor spune ce au invatat din cele 10 sesiuni la care au participat. Astfel vorbind in fata celorlalti, lucrurile invatate se vor sedimenta si mai bine iar ei vor scapa de timiditate.

In cadrul editiei GROW 0.9 din 2011, peste 900 de participanti de clasa a IX-a si-au descoperit punctele tari si slabe, au descoperit munca in echipa, ce inseamna managementul de proiect si au inteles specificul valorilor romanesti.  ”In timpul sesiunilor am observat ca oamenii care erau timizi la inceput au reusit sa se deschida si sa isi impartaseasca parerile. Altii se simteau mai bine cand vorbeau in fata unei multimi sau au gasit in sfarsit un sistem care sa functioneze pentru ei si sa ii faca sa fie mai organizati. In timpul unei sesiuni mi s-a amintit cat de important e sa fii mai organizat, sa fii capabil sa respecti persoanele cu care lucrezi si mai important decat orice sa ajungi la timp.” – Ana Marcal, trainer international, Portugalia

Despre interactiunea cu studentii internationali, Andra, una dintre participante in programul GROW, isi aminteste: ”In primul rand am avut oportunitatea sa cunosc o multime de oameni prietenosi si de treaba cu care am petrecut momente frumoase in atat in timpul sesiunilor cat si in afara lor. Ma bucur de asemenea ca am putut sa iau parte la o serie de discutii (cu ajutorul trainerilor) interesante si folositoare desre viata de zi cu zi.”

Initiativa educationala pilotata in 2010 este o experienta creata de pasiunea tinerilor si expertiza specialistilor in educatie, cu scopul de a ajuta reprezentantii unei generatii sa-si dezvolte abilitati, atitudini si cunostinte, impreuna cu studenti straini veniti in Romania ca voluntari prin intermediul programului de schimb international al organizatiei AIESEC. Pana acum in cadrul GROW au participat 3700 de elevi din peste 120 de licee care au fost pregatiti de 130 studenti internationali.

GROW a castigat anul acesta recunoastere nationala si internationala: premiul de popularitate la categoria „Cel mai bun proiect educational” in cadrul Galei Premiilor in Educatie, premiul pentru „Cel mai bun proiect de educatie de tineret din Romania” acordat de catre Parlamentul European in cadrul Galei Charlemagne si premiul pentru „Cea mai buna idee de proiect cu o componenta de educatie financiara” in cadrul Galei Societatii Civile.

GROW 0.9 se bucura de sprijinul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, BRD – Groupe Societe Generale, Parlamentul European, Dechatlon, Zentiva, Orbit, Xerox, Catalyst, Qual Media, Senior Interactive, tpu.ro, Discovery si White Image.

www.scoaladevalori.ro

www.aiesec.ro

 

Despre autor

avatar

AIESEC este cea mai mare organizație internațională, condusă de către studenți sau proaspăt absolvenți ai unei instituții de învățământ superior. Avem ca scop dezvoltarea abilităților de leadership ale tinerilor, pentru ca ei să aducă un plus de valoare în societate. În momentul de față, AIESEC este prezent în peste 124 țări și teritorii.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.