Educație prin aventură pentru 10 copii de la un centru de plasament din Lupeni

0

Zece copii de la Centrul de Plasament din Lupeni au petrecut sâmbătă, 22 august, o zi întreagă în Programul VIAȚA al Fundației Noi Orizonturi (FNO), în stațiunea montană Straja. Vizita lor a fost facilitată de grupul Alumnilor FNO – foști lideri și membri/particianți în programul VIAȚA sau IMPACT, majoritatea tineri care au crescut în Valea Jiului.

IMG_2809

Alumnii FNO s-au întâlnit în primăvara anului 2015 la Bucuresti și au pus bazele unor acțiuni de strângere de fonduri. Prima dintre ele, „Cina la mine” -mese organizate de alumni pentru prietenii lor, a fost organizată cu scopul de a aduna bani pentru un picnic în aer liber, „Cina fără taină”, la care au participat peste 50 de persoane și unde s-au adunat 1.600 de lei care au fost direcționați către opt cluburi IMPACT din Valea Jiului. A doua acțiune a aluminilor s-a petrecut în 2 iunie, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, la Grădinița și Școala Montessori din București, unde 99 de copii – preşcolari şi şcolari – plus 18 cadre didactice au experimentat educația prin aventură. În urma acestei acţiuni s-au adunat banii necesari invitării celor 10 copii din Valea Jiului în tabăra VIAȚA de la Straja.

Pentru că a fost vreme ploioasă, întâlnirea de sâmbătă a început în cabana FNO, unde alumnii și copiii au făcut câteva jocuri împreună, cum este de exemplu „Eu, niciodată…”, care are menirea de a-i face pe participanți să se cunoască mai bine unul pe celălalt, prin intermediul lucrurilor pe care nu le-au făcut. Majoritatea au mărturisit că nu au zburat cu avionul și că nu s-au aventurat în corzi. Puțin mai târziu a fost organizat un atelier prin care copiii au fost invitați să-și construiască, din corzi, o casă așa cum și-o imaginează ei. Dacă inițial au vrut să-și facă fiecare o casă a lui, copiii au sfârșit prin a construi o casă pentru toată lumea, cu garaj, sală de mese, bibliotecă, camere comune, bucătărie. Ieșiți afară în tabără, copiii au avut ocazia să șteargă de pe lista cu niciodată o poziție, pentru că au învățat „să zboare” cu ajutorul corzilor și sub atenta supravegere a instructorilor VIAȚA. Seara s-a încheiat înapoi în cabană, la o petrecere cu pizza pentru toată lumea. „A fost o zi frumoasă, în care le-am adus puțină fericire. Din păcate cred că a fost doar o picătură într-un pahar cu apă. Nu putem să schimbăm foarte multe într-o singură zi, cred că doar le-am insuflat ideea că există bine în lume. Cu ideea asta cred că au plecat de aici azi”, a mărturisit unul dintre alumni, Daria Câmpean.
Alumni FNO sunt determinați să continue cu acțiunile de binefacere, inițiativa lor fiind sprijinită de Fundația Noi Orizonturi, organizația unde au învățat că niciun gest nu este prea mic sau prea neânsemnat ca să producă o schimbare.

IMG_3819

IMG_3776

IMG_2898

IMG_2811

Fundaţia Noi Orizonturi promovează modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi a creat două inovative programe de educaţie nonformală pentru tineri: Programul VIAŢA (o tabără de educaţie prin aventură în staţiunile Straja și Tușnad) şi Programul IMPACT (o reţea naţională de Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri). Pedagogia folosită de FNO în programele sale include serviciul în folosul comunităţii şi educaţia prin aventură. În 2006, Fundaţia Noi Orizonturi a primit diploma de excelenţă din partea Autorităţii Naţionale pentru Tineret, ca recunoaştere a meritelor Programului IMPACT, iar la Gala Premiilor în Educaţie 2010, a primit premiul doi la secţiunea „ONG-ul anului în domeniul educaţiei” pentru excelenţa programelor educaţionale dezvoltate.

Despre autor

avatar

Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi îşi doreşte o lume în care toţi tinerii se implică pentru binele comun al tuturor şi simt că pot face o diferenţă în societate.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.