Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Educație orală, prevenție și nutriție pentru sănătatea orală a copiilor din grupuri vulnerabile prin cabinetul stomatologic mobil Zâna Merciluță

0

24 DE COPII DIN SATUL CUND, COMUNA BAHNEA, JUDEȚUL MUREȘ AU PRIMIT GRATUIT PROFILAXIE DENTARĂ ȘI TRATAMENT NON-INVAZIV PRIN CABINETUL STOMATOLOGIC MOBIL AL ASOCIAȚIEI MERCI CHARITY BOUTIQUE

Mureș, 22 octombrie 2019: În urmă cu două săptămâni, 24 de copii cu vârste între 4 și 11 ani din comuna Bahnea, județul Mureș au beneficiat de intervenții stomatologice pentru prevenirea cariilor dentare, tratament stomatologic non-invaziv și educație pentru sănătate orală prin proiectul “Educație orală, prevenție și nutriție pentru sănătatea orală a copiilor din grupuri vulnerabile prin cabinetul stomatologic mobil Zâna Merciluță” finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

În comuna Bahnea nu există niciun cabinet de medicină dentară în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Mureș, așadar copiii din comună nu pot beneficia de dreptul la asistență stomatologică gratuită conform legii.

Asociația Merci Charity Boutique, prin cabinetul stomatologic mobil pe care îl deține, a venit în sprijinul copiilor din satul Cund, comuna Bahnea, județul Mureș prin proiectul “Educație orală, prevenție și nutriție pentru sănătatea orală a copiilor din grupuri vulnerabile prin cabinetul stomatologic mobil Zâna Merciluță”. Astfel, 24 de copii cu vârste între 4 și 11 ani au beneficiat de 157 de intervenții de profilaxie și tratament stomatologic în cabinetul stomatologic mobil al asociației efectuate de o echipă de medici dentiști voluntari. Copiii au primit gratuit și pastă de dinți și periuță și ghidul de nutriție “Povestea lui Mofturos”. Este a doua oară când cabinetul stomatologic mobil revine în sat.

Din datele colectate de la beneficiari, a rezultat un număr mediu de dinți afectați de cariile dentare de 3,33 dinți/copil, la limita superioară a mediei europene situată între 0,5 și 3,5 dinți afectați de cariile dentare la vârsta de 12 ani conform Organizației Mondiale a Sănătății. Echipa a tratat 37 de carii și a efectuat 72 de sigilări dentare cu o medie de 3 sigilări/copil ceea ce înseamnă că 5 dinți/copil au fost salvați. Valoarea totală a intervenției în aceste comunități este 17.974 ron și include valoarea intervențiilor orale și pachetul de igienă dentară (pastă, periuță, suport și ghid de nutriție). Pentru această acțiune, asociația a colaborat cu școala din Cund.

Acțiunea a avut loc în cadrul primei ediții a trainingului de pregătire a medicilor dentiști pentru lucrul într-un cabinet stomatologic mobil derulată în perioada 4-6 octombrie în satul Cund, județul Mureș cu participarea a 15 medici dentiști din 8 orașe, interesați să profeseze într-un cabinet mobil.

Proiect derulat de asociația Merci Charity Boutique și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

*****

Despre Merci Charity Boutique

MCB este o organizație nonprofit înființată în 2012 al cărei scop este să acorde sprijin copiilor cauzelor sociale și umanitare, prin proiecte de sănătate mobilă şi educaţie. „Zâna Merciluță” este primul cabinet stomatologic mobil care oferă servicii gratuite pentru copii cazuri umanitare (www.zanamerciluta.ro).

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.