Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Educatia in Romania: un fir rosu taiat

0

Vineri, 26 noiembrie, la Palatul Parlamentului, Bucuresti, GRSPSociety (Societatea Globala a Studentilor si Tinerilor Profesionisti Romani) a organizat conferinta Proiect Romania 2020: De ce educatia conteaza cu scopul de a identifica modalitati concrete de crestere a competitivitatii absolventilor romani la nivelul pietei de munca.

Tincuţa Baltag, Indrei Ratiu, Marian Stas, Ştefania Popp, Liviu Matei, Simona Baciu, Gabriel Badescu, Corina Licea, Dragos Gheban, Anca Harasim, Ana Birchall, Ovidiu Sandor, Carmen Constantin si Eli Roman au dezbătut în cadrul celor doua sesiuni plenare asupra solutiilor care ar putea contribui la cresterea competitivitatii absolventilor romani si la imbunatatirea sistemului educational.

Educatia este vazuta ca o povara, o indatorire, nu ca o resursa a dezvoltarii Romaniei, e un fir rosu taiat. Intre 40% si 50% dintre angajatorii romani se plang ca abilitatile angajatilor au devenit o constrangere pentru dezvoltarea firmelor, nivel net superior altor tari din zona. Solutiile trebuie sa fie abordate dintr-o perspectiva complexa si nu tratate izolat.

Universitatile trebuie sa monitorizeze ce se intampla cu studentii lor dupa absolvire, sa ofere informatii despre profilul si activitatea absolventilor si sa adapteze curricula la nevoile si cerintele actuale. Mai mult, ele trebuie sa produca diplome cu valoare de carti de vizita, care sa faciliteze dezvoltarea profesionala a proaspatului absolvent. Educatia universitara trebuie sa aiba in vedere si resursa umana a corpului profesoral, iar profesorul trebuie sa fie un mentor care dezvolta spiritului critic si analitic.

Pe de alta parte, 45% din studenti nu sunt preocupati de activitati extracurriculare. La randul lor trebuie sa se concentreze pe elemente care sa le crească competitivitatea: coaching si mentoring, branding personal si networking, abilitaţi soft care sa le permita sa puna in valoare competenta si expertiza profesionala. Angajabilitatea tinerilor si competitivitatea lor pe piata muncii este un subiect extrem de delicat, pentru ca sistemul educational romanesc pune prea mult accent pe teorie si prea putin accent pe practica si atunci sectoarele neguvernamentale ar trebui sa compenseze aceasta lipsa si sa aduca  oportunitati de voluntariat, internship si experienta practică, pentru a creste competitivitatea tinerilor romani pe piata muncii. Mediul privat trebuie la randul lui sa vina in completare si sa investeasca in oameni inca de la inceputul implicarii lor intr-o companie, sa ofere cursuri si training-uri de orientare in cariera, dar si posibilitati de practica pentru a reduce golul creat intre teorie si practica.

Despre proiect
Proiect România 2020: De ce educaţia contează urmăreşte să identifice soluţii cu privire la competitivitatea redusă a absolvenţilor români la nivelul pieţelor de muncă din ţară şi străinătate.. De asemenea, doreşte să  formeze o echipă de experţi pe politici educaţionale care va propune printr-un document de politici publice schimbări concrete în legislaţia actuală. În ataşament, puteţi găsi programul detaliat al conferinţei. Conferinţa a fost structurată pe două sesiuni plenare cu reprezentanţi din mediul academic, privat, public şi neguvernamental şi trei sesiuni de lucru centrate pe alegerea drumului potrivit în carieră, educaţie non-formală şi parteneriate public-privat.

Evenimentul este susţinut de Fundaţia Dinu Patriciu, Guvernul României- Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Junior Achievement România, Aperio® Executive Coaching, Banca de Export-Import a României-EximBank S.A, Landmann şi Farmexim şi de partenerii media: Adevărul, Radio România Internaţional, Radio România Actualităţi, PR-Romania, CSR România, CariereOnline, Comunicatedepresa.ro, StiriONG, Strada32, Ropot, PRwave, România Pozitivă, Lume Bună, Ştiri de Bine, CampusNews, Metropotam, Revista Evenimente, Leaders, Educativa, Şcoala de Valori şi bestResource.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.