Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ediția a 4-a a „ecOprovocarea” – ingeniozitate în sprijinul naturii

0

Competiția educațională „ecOprovocarea” anunță rezultatele parțiale după primele 5 luni de la demararea ediției a IV-a, rezultate care se traduc în beneficii reale pentru mediu și implicit pentru comunitățile în care proiectul se desfășoară (Călărași și Zalău). Elevii ecOambasadori din cele 4 unități de învățământ înscrise anul acesta în competiție au dat dovadă de ambiție, ingeniozitate și motivație. Ei și-au implicat activ colegii și profesorii în numeroase activități care oferă soluții pentru diminuarea problemelor de mediu cu care se confruntă comunitățile din care fac parte.

„EcOprovocarea” este o competiție educaţională organizată de ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă și sponsorizata de TenarisSilcotub. La începutul anului școlar 2013-2014, 4 unități școlare din județele Călărași și Sălaj, au acceptat provocarea de a acționa în spiritul unui mediu mai curat și de a transmite comunităților în care trăiesc importanța unui comportament responsabil față de natură. Astfel, în fiecare școală s-a format o echipă de 10 elevi și 3 profesori, care au participat la o conferinţă de pregătire unde s-au familiarizat cu regulamentul de organizare și desfășurare a competiţiei și au dobândit statutul de ecOambasadori. Apoi, ecOambasadorii au pornit la drum cu misiunea de a organiza pe tot parcursul anului școlar evenimente și proiecte de reciclare, de îngrijire a spaţiului verde și de conștientizare a comunităţii privind diferitele problematici de protecție a mediului ș.a.

În primele 5 luni de proiect, activităţile planificate și organizate de ecOambasadori, alături de colegi, profesori și membrii ai comunității lor, au condus la obținerea următoarelor rezultate:

  • 30.987 kg de deșeuri colectate și trimise către reciclare;
  • 8700 m² de spațiu verde amenajat;
  • 94 saci de deșeuri strânse din areale naturale;
  • 2830 puieți plantați manual;
  • 638 evenimente eco (târguri de resurse, campanii de conștientizare);
  • 2257 materiale educaționale pe teme de mediu realizate de elevi (rezumate, fotoreportaje, specii de biodiversitate documentate ș.a.);
  • 372 parteneriate încheiate cu instituții locale și firme private implicate în desfășurarea activităților proiectului;
  • 8486 voluntari implicați în activități de protecția mediului;
  • 280 apariții media în presa locală din Călărași și Sălaj, dar și în ziare de mediu naționale sau regionale.

Pentru fiecare activitate desfășurată și pentru rezultatele benefice asupra mediului, echipele de ecOambasadori din fiecare unitate de învățământ sunt evaluate după un punctaj prestabilit. La finalul anului școlar, în funcţie de numărul de puncte obţinute, fiecare școală și fiecare ecOambasador poate câștiga un premiu. Valoarea totală a granturilor și premiilor acordate în proiect este de 32.800 ron.

CP ecOprovocarea - 22.04.2014 - 1

„În fiecare an suntem plăcut surprinși de diversitatea activităților și creativitatea ecOambasadorilor. Între ei se creează o competitivitate constructivă, iar noi suntem uimiți în fiecare zi de ceea ce reușește să facă o mână de oameni împreună cu masele de voluntari pe care îi atrag în jurul lor. EcOambasadorii demonstrează că există soluții și activități extrașcolare care plac și care ajută atât mediul, cât și oamenii. Ei se provoacă unii pe alții, învață unii de la alții și ne învață și pe noi că ambiția, seriozitatea, implicarea și ingeniozitatea aduc rezultate vizibile.” spune Lucia Cojocaru, coordonator al proiectului „ecOprovocarea”.

Unitățile școlare înscrise în competiție sunt: Școala Gimnazială „Mircea Vodă” și Colegiul Economic, din municipiul Călărași; Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” și Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu”, din municipiul Zalău.

În perioada care urmează ecOambasadorii vor continua să se provoace reciproc și să desfășoare activități utile și interesante. La începutul lunii a VI-a de competiție au avut deja preocupări complexe (marșuri stradale și întâlniri cu autoritățile locale), iar programul echipelor se anunță foarte încărcat pe ultima sută de metri înainte de încheierea anului școlar.

Despre autor

avatar

ViitorPlus a fost înfiinţată în România ca organizaţie neguvernamentală, nonprofit, independentă, pentru a stimula şi contribui la transpunerea în practică a conceptului de dezvoltare durabilă la nivel de individ, comunitate şi organizaţii. În viziunea noastră, dezvoltarea durabilă integrează în viaţa cotidiană abordarea sistemică a realităţii şi valorifică interconexiunile dintre planurile de mediu, uman, economic şi social, care fundamentează civilizaţia umană, în aşa fel încât generaţiile actuale şi cele viitoare să-şi poată satisface nevoile şi să-şi poată păstra oportunităţile.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.