Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Economia Socială și Solidară – experiențe din Brazilia și România

0

Economia socială și solidară, ca soluție pentru problemele sociale generate de condițiile economice este tema unui turneu susținut în Romania, în perioada 1 – 8 februarie 2017, de către două personalități din domeniul economiei sociale din Brazilia, Maria Elisabeth Grimberg și Gilberto Ohta de Oliveira.

1

Evenimentul pleacă de la premisa că problemele sociale cauzate de încadrarea precară în economie a persoanelor aflate în dificultate reprezintă un fenomen global, care poate fi ameliorat prin schimbul de soluții și inițiative din zone diferite ale globului.

România și Brazilia sunt două țări care se confruntă cu o mare discrepanță între categoriile sociale. Modelul economic, deși viabil pentru majoritatea cetățenilor, eșuează în a folosi valoarea integrală a tuturor oamenilor. În ciuda potențialului lor economic ridicat și a abundenței de resurse, Brazilia, România precum și multe alte state, se confruntă cu o  inegalitate și excludere socială pronunțate, astfel mulți oameni nu au oportunități de muncă sau lucrează în condiții proaste.

Mișcarea economiei solidare și sociale a câștigat încredere ca fiind una din alternativele la crizele economice și de ocupare, dar și în fața instabilităților sociale și de mediu.

Importanța promovării organizațiilor din sectorul economiei sociale a fost confirmată în Brazilia prin crearea de către guvern în 2003 a Secretariatului Național pentru Economie Solidară. Acesta este doar unul dintre factorii care pot face din Brazilia un exemplu de urmat pentru economia socială și solidară din România.

Creșterea întreprinderilor sociale ca instrument de dezvoltare locală, dezvoltarea cooperativelor, protecția mediului și educația pentru mediu și dezvoltare, crearea unor condiții de muncă decentă pentru grupurile defavorizate, gestionarea problemelor de gen, creșterea stimei de sine în comunitățile dezavantajate, modele de antreprenoriat social, relațiile cu actorii locali și naționali sunt doar câteva dintre temele care vor fi abordate în acest turneu de către cei doi invitați.

Programul turneului cuprinde vizite la întreprinderi sociale din România și evenimente publice după cum urmează:

BUCUREȘTI

Joi, 2 februarie, începând cu ora 15:30 la Fitoceainăria SanThe (Lipscani Nr. 104), tema: Cooperare și munca decentă. Detalii eveniment AICI

Marți, 7 februarie, începând cu ora 10:00 la Asociația Viata Independentă (Mareșal Al. Averescu Nr. 17, Pavilion F, Etaj 3) , tema: Modele de finanțare în economia sociala și solidară. Detalii eveniment AICI

Marți, 7 februarie, începând cu ora 18:00 la Seneca AntiCafe (Str. Arhitect Ion Mincu Nr. 1), tema: Accesul la piețe de desfacere. Detalii eveniment AICI

IAȘI

Luni, 6 februarie, începând cu ora 17:00 la CUIB (Str. Gavriil Musicescu, nr. 14, Iași), tema: Cooperare, munca decentă și experiența locală. Detalii eveniment AICI

PREZENTARE INVITAȚI

Elisabeth Grimberg

Elisabeth este cercetător și activist în domeniul organizării colectării de materiale reciclabile în Brazilia, are o vastă experiență în procesul înființării unei cooperative profitabile, modelul de management din spatele acesteia, precum și beneficiile sociale și ecologice pentru investițiile guvernamentale în economia socială și solidară ca strategie de incluziune socială.

Ea ne va dezvălui din secretele cooperativei Coopamare, cooperativă pionier pentru colectorii de materiale reciclabile în Brazilia, înființată în anul 1989. Această cooperativă a fost înființată pentru a oferi de lucru în principal persoanelor fără adăpost, care erau excluse social.

Coopamare are ca scop incluziunea socială pentru acești oameni, dar de asemenea, creșterea vizibilității și a stimei de sine a acestora.

De asemenea, ea ne va introduce în procesul de dezvoltare a unei politici publice pentru integrarea colectorilor de materiale reciclabile în sistemul social.

Elisabeth:

A fost dificil să înceapă munca colectivă, muncitorii erau fără adăpost și a trebuit să învețe să vadă sensul de a lucra în mod colaborativ. Un alt aspect dificil a fost repartizarea sarcinilor, dar și managementul administrativ și financiar. Am avut nevoie de consultanți pentru o lungă perioadă de timp pentru a ne gestiona finanțele și sarcinile administrative ale cooperativei.” 

Gilberto Ohta de Oliveira

A studiat economia în afaceri, ca mai târziu să se reorienteze spre o afacere de familie în agricultură în pădurea tropicală de lângă São Paulo, acolo unde familia sa avea o fermă. Începe să utilizeze tehnici de permacultură pentru a evita îngrășămintele chimice. În 2003 a fost co-fondator la cooperativa Cooperagua pentru agricultură durabilă și solidară în zona rurală Guapiruvu.

În 2012, el a primit premiul Kiyoshi Yamamoto pentru multiplele sale calități de conducere și pentru inițiativele ecologice și sociale în cadrul procesului de dezvoltare regională.

El se angajează în principal în inițiative de economie socială și solidară ca strategie locală pentru incluziunea socială a grupurilor vulnerabile, în acțiuni de participare și control social la nivel local și regional și în utilizarea tehnicilor de permacultură /agricultură sustenabilă pentru a salva pădurea tropicală.

Gilberto:

Cooperagua este rezultatul unei planificări strategice şi a luat naştere din nevoia antreprenorială a fermierilor apropiaţi de comunitate. Una dintre principalele provocări a fost lipsa de cooperare socială, consecinţă a experienţelor negative privind organizarea din regiune, dar şi vulnerabilitatea economică a primilor asociaţi care n-au avut mijloacele financiare pentru a investi în capitalul social. Cu toate acestea, cooperativa s-a dezvoltat prin voluntariat şi solidaritatea câtorva lideri din comunitate, care au crezut în ea.”

Despre proiect

Turneul „Economia Socială și Solidară – modele din Brazilia și România” este organizat în cadrul proiectului “SUSY – SUstainable and Solidarity EconomY”, cofinanțat de Uniunea Europeană, în care sunt implicate 26 de organizații din 23 de țări europene cu scopul de a promova bunele practici privind economia socială și solidaritatea din Europa și din lume.

Implementat la nivel european de organizația COSPE (Italia) și în România de către Fundația TERRA Mileniul III, proiectul SUSY are o durată de trei ani finalizându-se în ianuarie 2018.

www.solidarityeconomy.eu

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.