Economia socială – o soluție pentru o comunitate

0

Asociaţia “Romano ButiQ” a organizat alături de partenerii săi, KCMC- K Consulting Management and Coordination, Atelierul de pânză şi PETROM un eveniment de popularizare a conceptului de economie socială.

Un exemplu în domeniul economiei sociale, la Clejani  au fost deschise câteva dintre primele structuri de economie socială, cum ar fi “Atelierul de mături Clejani” sau “Taraful din Clejani”, iar o nouă structură de acest fel, atelierul “Mestesukar Fashion”, urmează să li se alăture în procesul de valorificare a resurselor comunităţii pentru a le transforma în beneficii pentru membrii acesteia.

Beneficiile care rezultă în urma activităţii într-o structură de economie socială sunt multiple – meşteşugarii, pentru că în marea majoritate a cazurilor vorbim despre meserii, găsesc un loc de muncă; stima de sine este stimulată prin sentimentul că ”eşti util” familiei tale şi comunităţii din care faci parte și nu în ultimul rând, lucrătorii din structurile de economie socială (SES-uri) duc mai departe tradiţiile moştenite.

În atelierul de croitorie din Clejani (Asociaţia “Mestesukar Fashion”), deschis de Romano ButiQ împreună cu partenerii săi, KCMC şi Atelierul de Pânză, în cadrul proiectului “Pakivalo ButiQ”, se va produce o colecţie desenată de un renumit designer străin, care a lucrat voluntar cu membrii echipei. Piesele care fac parte din această colecţie reinterpretează arta textilă şi tehnicile tradiţionale în obiecte de îmbrăcăminte moderne şi funcţionale şi se vor comercializa într-un magazin specializat din capitală.

image003

Desfăşurat la şcoală ”mare” din satul Clejani, evenimentul de pe 9 aprilie i-a inclus şi pe elevii din clasele III-VI, mai exact pe cei preocupaţi de pictură şi desen. Profitând de săptămâna ”Şcoală Altfel”, copiii au fost  antrenaţi într-un mic atelier de bricolaj în care timp de 2 ore au realizat decoraţiuni specifice sărbătorilor pascale, au pictat săculeţi de pânză oferiţi de “Atelierul de Pânză” şi au decorat ouă de lemn realizate în cooperativa din Ciocănari, jud. Dâmboviţa. Toţi copiii prezenţi au primit un mic dar din partea organizatorilor şi săculeţii drept amintire.

Asociaţia Romano ButiQ derulează proiecte de economie socială, printre care şi cel din Clejani în cadrul Pakivalo ButiQ” (”solidaritate în munca de calitate” este traducerea în limba română a titlului proiectului). Proiectul “Pakivalo ButiQ” își doreşte să contribuie la combaterea discriminării, asigurarea de șanse egale grupurilor defavorizate (romi, persoane cu dizabilităţi sau familii cu mai mult de doi copii) şi să fie un exemplu practic de solidaritate, în acord cu îndemnul părintelui mişcării romilor din România, Nicolae Gheorghe, pentru care ”solidaritatea se practică şi se demonstrează”.

Proiectul „Pakivalo ButiQ” a debutat pe 1 octombrie 2014, se derulează în regiunile Bucureşti-Ilfov şi Sud-Muntenia pe o perioadă de 12 luni şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investeşte în oameni”.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.