Eco-style: Să începem ziua într-un mod eco!

4

In ciclul celor 24 de ore ale zilei, in caminul fiecaruia, pe drum, la locul de munca, in deplasare, in marile magazine, fiecare dintre noi poate ameliora starea de sanatate a mediului inconjurator sau agrava, inconstient, simptome care ne obliga sa cautam alternative. De aceea, ne propunem sa va prezentam punctele cheie ale unei zile cu adevarat eco-friendly.

Seria de articole este realizata de Emilian Stoenica & www.eco-style.ro

 

Iata ce putem face:

Dimineata, acasa

De dimineata, atunci cand ne spalam  pe dinti si pe fata, apa nu trebuie lasata sa curga degeaba. Opriti-o de fiecare data cand nu o folositi in mod concret, si astfel mai putina apa curata se va risipi in reteaua de canalizare, unde se amesteca alaturi de apa murdara, urmand sa polueaze mediul natural.

Nu tineti usa de la frigider deschisa prea mult. Luati ce aveti nevoie si inchideti-o repede la loc. La fiecare deschidere, temperatura din interior creste, iar frigiderul va trebui sa consume mai mult curent electric pentru a o raci la loc.

Daca obisnuiti dimineata sa dati drumul la muzica sau la televizor, stingeti-le atunci cand iesiti din camera si cand stau degeaba aprinse. De asemenea, nu uitati sa stingeti lumina de fiecare data cand parasiti o camera si mergeti in alta, chiar daca o sa va intoarceti destul de repede. Fiecare secunda in care becurile sunt aprinse se aduna, si conteaza! Consumul de curent electric are o influenta negativa asupra mediului, pentru ca modul principal de producere a lui polueaza (electro-termocentrale).

Cu totii stim ca fara electricitate am fi pierduti, am astepta sa se porneasca televizorul cu disperare sau sa se dechida calculatorul sa verificam E-mail-urile, dar este vital sa constientizam ca o utilizare intensa a acesteia nu implica si pierderi inutile. Si, in fond, ar fi corect ca stranepotii sa aiba acces la aceleasi resure la care avem si noi, nu-i asa?

 

Prepararea hranei

Produsele pe care le mancam si modul in care le gatim conteaza de asemenea pentru mediul inconjurator. Cu totii ne putem da seama ca toate alimentele consumate nu apar ca prin minune, ci se trag tot din natura. Si, de asemenea, modul lor de preparare poate fi abordat in asa maniera incat sa consume cat mai putine resurse.

Desi nu se poate spune ca o plita electrica (consum de curent) este mai eficienta din punct de vedere ecologic decat un aragaz obisnuit (consum de gaze naturale), in ambele cazuri timpul de gatire propriu-zisa este important; astfel, daca se consuma mai putina energie electrica, sau mai putin gaz natural, mediul are mai putin de suferit. Incercati sa preparati felurile preferate in mod inteligent:

  • folositi tot timpul un capac atunci cand fierbeti si prajiti
  • verificati cuptorul cat mai rar, doar atunci cand este cu adevarat nevoie (fiecare deschidere a usii reduce temperatura din interior, si mancarea se va gati mai lent)
  • folositi un sistem de oale suprapuse, pentru a putea gati mai multe soiuri de bucate  in acelasi timp, pe acelasi ochi de aragaz

 

Produsele pe care le cumparam si pe care le mancam, gatite sau proaspete, au si ele un impact asupra mediului. Operatiunile necesare pentru ca noi sa avem parte de un produs dauneaza mai mult sau mai putin acestuia. Astfel, culturile agricole de cereale (materie prima pentru foarte multe produse) sunt stropite cu pesticide, insecticide, chimicale, distrugandu-se biodiversitatea, poluandu-se solul, apa freatica si raurile din zona.

Legat de acest aspect putem aduce, spre exemplu, urmatoarele modificari:

1. reducerea consumului de carne – va duce la scadea cererii si, implicit, a productiei, reducandu-se astfel problemele de mediu aferente industriei carnii.

2. cumpararea de produse bio/eco/organice (sunt acelasi lucru) – agricultura ecologica ofera deja si in Romania o varietate destul de mare de alimente, de la cereale, biscuiti, dulciuri, verdeturi, legume si fructe, pana la oua, lapte si carne. Achizitionarea unui produs cu adevarat bio (etichetat si certificat ca fiind bio), aduce siguranta faptului ca a fost crescut si fabricat cu un impact cat mai mic asupra mediului si intr-un mod cat mai sanatos pentru organismul uman (fara chimicale, fara homoni de crestere, fara OMG etc), iar ingredientele folosite la preparare sunt de asemenea bio.

3. o organizare mai buna, astfel incat sa se diminueze risipa, sa nu ramana mancare neconsumata, sa nu ajunga mancare la gunoi.

 

Emilian Stoenica & www.eco-style.ro

––––––

www.eco-style.ro

EcoStyle dorește să fie Ghidul Tău De Comportament Eco. Pentru a realiza acest lucru îți oferă informații accesibile dintr-o paletă foarte largă de subiecte, precum: alimentație, textile, locuință, electrocasnice, cosmetice, transport și multe altele, pentru a ușura adoptarea unui stil de viață prietenos cu mediul înconjurător și sănătos pentru oameni. Informațiile sunt prezentate prietenos și acoperă o arie mare de subiecte pentru a putea oferi o imagine cât de completă posibil pentru un stil de viață ecologic. Se pun la dispoziţie următoarele facilităţi: calendarul de evenimente, jocuri şi instrumente eco, articole cuprinzătoare sau informaţii despre ONG-urile de mediu.

De asemenea, organizăm concursuri prin care oferim premii exclusiv ecologice. Companiile care oferă produse sau servicii eco se pot înscrie în catalog!

Facebook

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

4 comentarii

  1. avatar

    frumos blog mai ales ca imi trebuie la cerc si sunt clasa a 3 a e singuru de pana acum .ce am gasit bine

Comentează