Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dulcea afacere cu trandafiri ecologici a lui Andrei Iosif

0

Care poate fi legătura între un tânăr de succes de 23 de ani, un lan de trandafiri și o dulceață delicioasă? La o vârstă la care mulți dintre băieți abia se gândesc la o relație serioasă cu munca, Andrei Iosif își dedică timpul și banii pentru a intra pe piața de produse bio cu o dulceața autohtonă, făcută după o rețetă veche românească.

FullSizeRender-1

La cei 23 de ani ai săi, Andrei a devenit unul dintre rarii proprietari de plantaţie de trandafiri ecologici din România și produce deja dulceață de trandafiri pe care o vom găsi în curând pe rafturile magazinelor bio. Cum a ajuns Andrei proprietarul unei plantații de trandafiri ecologici? Pentru că vrea să aducă romantismul trandafirilor în cămara gospodinelor din România și să dovedească scepticilor că vecinii bulgari nu dețin adevărul absolut al comerțului cu produse din trandafiri.

În mod mod normal, orice poveste începe cu ideea de afaceri. La Andrei ideea, planul de business, plantația de trandafiri și cele 500 de prime borcane de dulceață au fost făcute pe fast forward încât nu prea poți ține pasul cu dinamica evenimentelor tânărului fermier. Încercăm, pe cât putem, să o luăm în ordinea cronologică pe care ne-o prezintă chiar el: “Ideea mi-a venit acum doi ani. Între timp m-am documentat, am citit foarte mult și am urmat cursul de agricultura ecologica la Creative, care m-a ajutat foarte mult să îmi structurez informația” spune el.

La cursul acreditat de agricultură ecologică organizat de Creative Business Management, Andrei a învăţat de la lectori cu experienţă din cadrul UASMV, dar şi de la practicieni în domeniu care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze în afacerea sa. În cele patru zile de curs a aflat care sunt regulile cultivării în sistem ecologic, dar şi care sunt etapele certificării parcelelor şi ale intrării în conversie. Alături de el, producători de plante aromatice, legume, fructe sau cereale au făcut un grup de fermieri care stau mereu în contact pentru a-şi dezvolta afacerea, chiar şi după curs.

Trandafirii din interiorul parcului de panouri fotovoltaice

Andrei nu își dedică întreaga zi cultivarii trandafirilor. În timpul zilei el este angajat cu normă întreagă la o firmă din domeniul energetic practicând ceea ce a învățat în Politehnică. Așa a reușit să strângă banii pentru achiziția celor 1200 de butași de trandafir pe care i-a plantat după toate regulile ecologice pe un hectar de teren pus la dispoziţie de un prieten într-un parc de panouri fotovoltaice. Trandafirii săi răsar acum din mijlocul panourilor sporind sentimentul de inedit pe care îl ai atunci când ajungi în comuna Brezoaele din Ilfov.

FullSizeRender(2)

Petalele de trandafiri nu se culeg precum cartofii

Culesul trandafirilor nu este o activitate pe care zilierii o fac fără să schițeze un zâmbet pe seama idealistului fermier.

„Într-o zonă în care toată lumea cultivă legume și cartofi, eu le cer oamenilor să culeagă petale de trandafir. Vă puteți imagina că nu am găsit foarte mulți interesați care să îi culeagă la prima oră a dimineții, așa că momentan fac un efort și îi culeg singur o dată la câteva zile” povestește el. Oportunitatea afacerii îl face să meargă tot înainte. În Bulgaria se câștigă peste 12 milioane de euro pe an cu afacerile din produse pe bază de trandafiri. Noi de ce să fim mai prejos?

Eșecul, sursa înțelepciunii

Trăsătura cea mai evidentă de personalitate a lui Andrei este lipsa de supunere în fața oricărei bariere. Unii o pun pe seama tinereții dar el pare mai sigur ca oricând că poate transforma eșecul într-o experiență utilă. Și-a dovedit deja lucrul acesta când a aflat că, din cei 1200 de butași de trandafir cumpărați de la un producător bulgar, doar 75 erau soiuri pentru dulceață. “Am văzut asta când au înflorit și nu am mai avut ce să fac. Am trecut peste moment gândindu-mă la lucrurile pe care le-am învățat din această experiență. Acum voi încheia un ciclu de cultivare și culegere și am văzut câtă muncă presupune. Dacă înceapeam cu o suprafață mai mare sau cu mai mulți butași, așa cum am vrut inițial, probabil că aș fi greșit mai rău. Această experiență m-a făcut să pierd un an dar, până la urmă, la vârsta mea un an pierdut nu este un capăt de țară” spune Andrei cu optimism. Acum Andrei are 1100 de lăstari de trandafiri pe care îi oferă cu generozitate și face buchete pentru casă întrucât nu îi vor folosi la dulceață. “Bine că nu am cumpărat borcanele din Marea Britanie” spune el, “ne făcusem calculul să comandăm 15.000 de borcane iar acum vom realiza până într-o mie”.

Rețeta secretă a strămătușii Steli

Sursa ideii de afaceri a lui Andrei este strămătușa sa, Steli, în vârstă de 77 de ani. Ea are reţetă veche, moștenită din generație în generație, în care tânărul fermier are atâta încredere încât și-a investit toate economiile pentru cultivarea trandafirilor ecologici. Împreună au perfecționat rețeta, iar în viitor, când vor intra în procesul de conversie, vor folosi zahăr ecologic. Strămătușa face dulceața iar el nu numai că îi furnizează petalele de trandafir, dar pentru ca rețeta să iasă perfect, o asistă și învață tot de la ea. În echipă mai sunt alături și sora și mama sa, care îl ajută cu sfaturi pentru ca afacerea să pornească sănătos.

FullSizeRender_3

Afacere finanțată din fonduri europene

Întrebarea clasică a oricarui angajator “Unde te vezi peste 5 ani” va găsi un răspuns mai puţin clasic din partea lui Andrei, pentru că el deja știe că peste 5 ani va avea o unitate de procesare a produselor ecologice pe bază de trandafiri care va produce uleiuri esențiale, gemuri, dulcețuri, siropuri și alte produse derivate. Dacă vă întrebați cum va face toate acestea, vă va arăta un plan de business, unul de fezabilitate și suficient de multe argumente statistice încât să lase puțin loc de interpretare până și pentru cei mai sceptici. “Avem un proiect depus în valoare de aproximativ 200.000 de euro care sperăm să ne fie aprobat pentru finanțare din fonduri europene . Cu aceste venituri vrem să ne construim unitatea de procesare și să putem ajungem la o capacitate de 250.000 de borcane de dulceață de trandafiri pe an. Planul meu este să cultivam în fiecare an câte 2 ha în plus față de anul precedent” spune Andrei.

Unde îl găsiți pe Andrei?

Pe Andrei îl găsiți seara, în lanul de trandafiri, inspectând cu grijă fiecare petală. Îi puteti scrie un mesaj sau puteţi comanda dulceaţa făcută după rețeta strămătușii Steli, pe adresa danadreiiosif@gmail.com. Andrei se va bucura să interacționeze cu oameni care vor să facă proiecte entuziaste.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.