Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Drepturile mamelor care vor să se întoarcă la muncă, discutate în proiectul M.A.M.A.

0

M.A.M.A. – Model Aplicat pentru Maternitate Activă
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investește în oameni!”

Drepturile mamelor care vor să se întoarcă la muncă, discutate în proiectul M.A.M.A.

În condițiile în care revenirea pe piața muncii a femeilor care au stat acasă o perioadă pentru îngrijirea copiilor este destul de grea, 540 de mame vor fi informate despre drepturile lor pe piața muncii în cadrul proiectului Model Aplicat pentru Maternitate Activă (M.A.M.A). Prin intermediul a 27 de sesiuni de informare, femeile cu vârste între 20 și 49 de ani din regiunea București – Ilfov vor avea ocazia să afle despre egalitatea de șanse și de gen pe piața muncii. În prezent, doar 26% din companiile existente plănuiesc să încurajeze revenirea în viața profesională a femeilor aflate în concediul de maternitate, conform celui mai recent studiu realizat de Regus la nivel global. Potrivit analizei, 83% din oamenii de afaceri intervievați sunt de părere că o flexibilitate crescută a locului de muncă ar produce o creștere a numărului de femei ce iau în considerare întoarcerea la muncă după concediul de maternitate.

Prima sesiune

”A venit timpul să intrăm și noi pe făgașul normal și să lucrăm pentru o colaborare eficientă între nevoia femeii de a sta acasă o perioadă pentru dezvoltarea familiei și companiile în care performanța acestora este extrem de importantă și de nelipsit. Considerăm că proiectul M.A.M.A este doar un prim pas înspre o piață a muncii care promovează egalitate de șanse și combate discriminarea de orice fel”, a declarat Corina Atanasiu, Director executiv al CAIES.

În cadrul primei sesiuni de informare, ce a avut loc pe 17 august, mamele și viitoarele mame au discutat cu specialiști în resurse umane pentru a-și clarifica și consolida cunoștințele despre legislația în vigoare. Totodată, participantele au luat parte la un atelier de lucru prin care puteau să identifice avantajele și dezavantajele reintegrării mai devreme pe piața muncii.
Următoarele sesiuni de informare vor avea loc timp de 9 săptămâni și se vor finaliza la începutul lunii octombrie 2015.

În România, 25% dintre mame nu muncesc, ceea ce înseamnă o pierdere consistentă în PIB, iar tendința este în creștere daca se ia în considerare faptul că pentru 80% dintre acestea, costurile formale de îngrijire (serviciu tip creșă) sunt prea mari. De asemenea, România se află printre țările cu cele mai mici rate de ocupare în rândul femeilor, de doar 52% față de media europeană de 58,5%.

M.A.M.A. – Model Aplicat pentru Maternitate Activă este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investește în oameni!”.Bugetul total al proiectului este de 2171350 lei, valoarea finanțării neramburabile fiind de 2127923 lei. Proiectul este implementat de Centrul de Analiză și Inovare Economico-Socială – CAIES, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică – Catalactica.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.