Drepturile mamelor care vor să se întoarcă la muncă, discutate în proiectul M.A.M.A.

0

M.A.M.A. – Model Aplicat pentru Maternitate Activă
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investește în oameni!”

Drepturile mamelor care vor să se întoarcă la muncă, discutate în proiectul M.A.M.A.

În condițiile în care revenirea pe piața muncii a femeilor care au stat acasă o perioadă pentru îngrijirea copiilor este destul de grea, 540 de mame vor fi informate despre drepturile lor pe piața muncii în cadrul proiectului Model Aplicat pentru Maternitate Activă (M.A.M.A). Prin intermediul a 27 de sesiuni de informare, femeile cu vârste între 20 și 49 de ani din regiunea București – Ilfov vor avea ocazia să afle despre egalitatea de șanse și de gen pe piața muncii. În prezent, doar 26% din companiile existente plănuiesc să încurajeze revenirea în viața profesională a femeilor aflate în concediul de maternitate, conform celui mai recent studiu realizat de Regus la nivel global. Potrivit analizei, 83% din oamenii de afaceri intervievați sunt de părere că o flexibilitate crescută a locului de muncă ar produce o creștere a numărului de femei ce iau în considerare întoarcerea la muncă după concediul de maternitate.

Prima sesiune

”A venit timpul să intrăm și noi pe făgașul normal și să lucrăm pentru o colaborare eficientă între nevoia femeii de a sta acasă o perioadă pentru dezvoltarea familiei și companiile în care performanța acestora este extrem de importantă și de nelipsit. Considerăm că proiectul M.A.M.A este doar un prim pas înspre o piață a muncii care promovează egalitate de șanse și combate discriminarea de orice fel”, a declarat Corina Atanasiu, Director executiv al CAIES.

În cadrul primei sesiuni de informare, ce a avut loc pe 17 august, mamele și viitoarele mame au discutat cu specialiști în resurse umane pentru a-și clarifica și consolida cunoștințele despre legislația în vigoare. Totodată, participantele au luat parte la un atelier de lucru prin care puteau să identifice avantajele și dezavantajele reintegrării mai devreme pe piața muncii.
Următoarele sesiuni de informare vor avea loc timp de 9 săptămâni și se vor finaliza la începutul lunii octombrie 2015.

În România, 25% dintre mame nu muncesc, ceea ce înseamnă o pierdere consistentă în PIB, iar tendința este în creștere daca se ia în considerare faptul că pentru 80% dintre acestea, costurile formale de îngrijire (serviciu tip creșă) sunt prea mari. De asemenea, România se află printre țările cu cele mai mici rate de ocupare în rândul femeilor, de doar 52% față de media europeană de 58,5%.

M.A.M.A. – Model Aplicat pentru Maternitate Activă este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investește în oameni!”.Bugetul total al proiectului este de 2171350 lei, valoarea finanțării neramburabile fiind de 2127923 lei. Proiectul este implementat de Centrul de Analiză și Inovare Economico-Socială – CAIES, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică – Catalactica.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează