Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dreptul la vot: un drept neîngrădit indiferent de context

0

Contextul pandemic pe care și România îl traversează a determinat amânarea alegerilor locale, acestea urmând să aibă loc în data de 27 septembrie. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită tuturor universităților din România și reprezentanților Guvernului României facilitarea exercitării dreptului de vot a viitorilor și actualilor studenți prin adaptarea procesului de predare și serviciilor auxiliare.

România reprezintă un stat democratic în care drepturile și libertățile cetățenilor reprezintă valori supreme ale acestuia. Unul dintre drepturile fundamentale garantate atât de Constituția României, cât și de Convenţia europeană a drepturilor omului sunt dreptul la vot1, respectiv dreptul la alegeri libere². Totodată, participarea la alegeri reprezintă una dintre componentele cetățeniei active ce include implicarea civică și participarea la luarea deciziilor. Totuși, anul acesta incidența alegerilor locale și începutului anului universitar poate constitui un impediment pentru studenți în a-și exercita dreptul de vot.

În urma adoptării de către Parlament a Legii nr. 135/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, data desfășurării alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, și anume alegerile consiliilor locale, primarilor, consiliilor județene și președinților consiliilor județene, a fost stabilită în ziua de duminică, 27 septembrie 2020.

Analiza preliminară a structurilor anului universitar 2020-2021 arată că 44% dintre universitățile din România, care au date disponibile pe paginile oficiale, vor începe anul universitar înainte de sau în ziua de 28 septembrie, fapt ce poate împiedica total sau parțial studenții să participe la alegerile locale, aceștia fiind nevoiți să se cazeze în centrul universitar în timp util, să participe la alegerile locale în data de 27 septembrie, și totodată să participe la activitățile didactice din următoarea zi. Astfel, șansele ca studenții să-și exprime votul scad pe măsură ce localitatea de domiciliu se află la o distanță semnificativă de centrul universitar. De asemenea, aceștia nu-și pot exercita dreptul de vot nici în centrul universitar în care studiază sau urmează să studieze, deoarece nu pot obține viza de flotant până la data alegerilor.

În acest context, ANOSR solicită atât universităților, cât și reprezentanților Guvernului României să încurajeze studenții în exercitarea dreptului de vot și în participarea prin acțiuni nemijlocite la consolidarea rolului de cetățeni activi în propriile comunități, facilitând exercitarea dreptului constituțional de vot, prin implementarea următoarelor măsuri.

În cazul universităților, solicităm reprogramarea activităților destinate studenților din data de 28 septembrie, recuperarea acestora în proxima sâmbătă și inițierea procesului de cazare cel târziu din ziua de joi, 24 septembrie, astfel încât studenții să reușească să se cazeze și să se întoarcă în localitatea de domiciliu.

Pe de altă parte, pentru a permite viitorilor studenți, ce au absolvit anul acesta Bacalaureatul, dar și actualilor studenți, să se deplaseze în localitatea de domiciliu pentru a participa la alegerile locale fără cheltuieli adiționale, solicităm Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Transportului Infrastructurii și Telecomunicațiilor să asigure posibilitatea de a beneficia de gratuitate la călătoria cu trenul, în baza actualelor legitimații de călătorie pentru elevi și studenți până în data de 5 octombrie 2020.

Pentru unii absolvenți de liceu acestea sunt prin primele alegeri democratice la care participă, primele experiențe de exercitare a dreptului de vot și prima experiență a propriei contribuții la dezvoltarea locală. Viitorul României aparține studenților și tinerilor de azi și este indispensabil ca aceștia să participe la creionarea acestuia.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 20 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 29 de universități, atingând un număr de 104 organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești.

La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.

1  Articolul 36, Constituția României.

² Articolul 3, Protocolul adiţional la Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale, Paris, 20.III.1952.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.