Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dreptul la cuvant. Despre cum sa-mi fac datoria.

5

(CU)DREPTUL LA CUVANT* este un “serial” de articole scrise cu şi despre România. Simplu, direct şi cinstit. Dacă pe parcurs apare şi puţin umor nu ne supărăm deloc:)

cuvinteLa prima ediţie a acestui serial am avut plăcerea să-l avem invitat pe Mihail Muşat cu articolul Supravieţuim sau construim?” Pentru ediţia curentă a acestui serial avem plăcerea şi onoarea să-l avem ca invitat pe Alin Nica, un om cu o poveste de carieră remarcabilă despre administraţie publică, performanţă şi …muzică!

La citire plăcută!
RomaniaPozitiva

„Despre cum să-mi fac datoria

(Articol scris de Alin Nica, cel mai tânăr primar din România în 2004)

„În ultimii cinci ani am avut ocazia sa vizitez peste 25 de ţări de pe patru continente şi nu ştiu cum se făcea că întotdeauna abia aşteptam să mă întorc acasă. Am văzut locuri, lucruri, oameni deosebiţi şi vrând, nevrând făceam comparaţie cu ceea ce avem sau am putea avea în România. Mereu veneam încărcat şi motivat să schimb, să îmbunătăţesc lucrurile în ţara mea, în viaţa mea, în domeniul în care îmi desfăşor activitatea mânat de ambiţia că şi la noi se poate şi în mare parte am reuşit.

Ceea ce m-a făcut să mă întorc este tocmai provocarea de a te lupta cu mentalităţi învechite, cu hăţişuri birocratice ori inechităţi motivate politic şi în ciuda tuturor acestor piedici obiective, ori de cele mai multe ori subiective, să răzbeşti şi să ai satisfacţia că ai reuşit să arăţi tuturor că se poate.

România a fost obişnuită să construiască făcând faţă celor mai grele condiţii, fie ele istorice ori politice.

Întotdeauna lucrurile făcute prea uşor se strică sau trec la fel de lesne. De aceea un lucru realizat cu trudă şi cu greutăţi este mai bine preţuit şi este mult mai valoros pentru că este cimentat de istoria facerii.

Ceea ce ne trebuie acum sunt modelele de urmat şi avem destule, însă acestea sunt puse de multe ori în umbră de realităţi negative care sunt mai comerciale decât cele pozitive. Atunci când în fiecare domeniu va exista şi se va respecta o scară clară a valorilor în care să aibă acces toată lumea pe baza meritelor proprii, atunci când ne vom concentra mai mult pe a construi decât pe a distruge, atunci când prin mintea fiecăruia primul gând va fi cum să-mi fac datoria, cum să fac bine în loc de cum să mă fofilez, cum să trag ţepe, atunci cu siguranţă lumea şi nu doar România va fi mai bună.

Momentan încerc să mă bucur de frumuseţile ţării care încă mai există, de satele încă neprofanate de civilizaţia mileniului trei, de tradiţiile încă impregnate în memoria colectivă a localităţilor izolate, de modul de viaţă sănătos şi responsabil transmis la ţară din generaţie în generaţie.

În ultimii ani am descoperit că şi la noi se poate face turism de calitate vizitând şi descoperind în acelaşi timp o altfel de Românie, o Românie ascunsă care trebuie căutată. Nordul ţării, Maramureşul, Bucovina sunt zone superbe care trebuie savurate fără planificări prealabile prin agenţii de turism, ci pur şi simplu descoperindu-le la faţa locului. Chiar şi Marea Neagră ne păstrează încă surprize plăcute în zona Corbu unde încă poţi merge cu cortul şi te poţi bucura de mare şi natură în toată sălbăticia ei. Am redescoperit Carpaţii Occidentali, respectiv – Munţii Apuseni, Munţii Poiana Ruscă şi Munţii Banatului – care sunt mai puţin vizitaţi decât ceilalţi masivi muntoşi din ţară. De la Muntele Găina cu Târgul de Fete de ziua Sfântului Ilie trecând prin defileul Jiului – o minune a naturii şi până la Cheile Nerei din Ţara Almăjului, în fiecare părticică găseşti motive să fii mândru că eşti român.”

Alin-Adrian NICA

Primarul Comunei Dudestii Noi

Mayor of Dudestii Noi

alin-nicaAlin Nica, inginer în calculatoare, a ales cariera politică fiind din 2004 cel mai tânăr primar din România. Anul acesta a uimit o ţară întregă reuşind să ajungă până în finala Selecţiei Naţionale pentru Eurovision interpretând piesa „Don’t Leave”. În anul 2008 a fost reales primar al comunei timişene Dudeştii Noi. Nu a renunţat însă la cariera muzicală lansând în această vară videoclipul piesei „By My Side”.

*(CU)DREPTUL LA CUVANT este un “serial” de articole scrise cu şi despre România. Simplu, direct şi cinstit. Dacă pe parcurs apare şi puţin umor nu ne supărăm deloc:)

Dorim ca prin aceste scurte articole să oferim spaţiu pentru scris unor invitaţi care să transmită mesaje cu şi despre România. Nu e chiar un interviu. Este mai degrabă un spaţiu alb pe ecranul calculatoarelor. Un spaţiu ce aşteaptă să fie populat cu opinii, păreri, mesaje “la liber” despre ţara în care trăim.

Pentru acest serial o să invităm persoane ce doresc să scrie simplu, direct şi cinstit. Dacă doreşti să participi la acest serial din postura de actor principal, te rugăm să ne transmiţi un mesaj la romaniapozitiva@gmail.com Dacă ne place ce citim te publicăm şi ne vedem şi la o cafea. Poate că în timp o să transformăm serialul în film de cinema:) Până atunci, însă, spor la citire!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

5 comentarii

 1. avatar

  Foarte faina initiativa!

  Imi place si sper ca pagina asta sa fie deschisa pe cat mai multe calculatoare si sa deschida cat mai multe minti ;o)

  La cat mai multe articole, cat mai diverse dar si unitare ca nota de „Romania pozitiva”!

 2. Pingback: “Despre cum să-mi fac datoria” | Lume Buna

 3. Pingback: Twitter Trackbacks for Dreptul la cuvant. Despre cum sa-mi fac datoria. - RomaniaPozitiva [romaniapozitiva.ro] on Topsy.com

 4. avatar
  NuStauDegeaba on

  Alin Nica este un exemplu de om care a reusit prin perseverenta, seriozitate, cinste si omenie sa faca lucruri extraordinare. Foarte multi dintre noi il putem lua ca exemplu pentru propria persoana. Succes si lui Alin in continuare si Romaniei Pozitive, a lui si a noastra a tuturor!

 5. avatar
  Cititor RomaniaPozitiva on

  „Eu ma prefac ca muncesc, tu te faci ca ma platesti ….”

  Sunt 2 chestiuni care merg mana in mana in tara noastra. Cam in toate sectoarele este valabila expresia asta. Managerii si angajatii de rand romani parca sunt pansamente unii pentru ceilalti; pe principiul: „sa nu cumva sa fac rau celor din jurul meu, accept munca prost facuta numai sa-mi fie bine cu toti ceilalti”. Sunt ceva firme venite cu bani din exterior care au incercat sa faca o infuzie de cultura a muncii in intreaga organizatie si un tip de management PROductiv atata doar ca au uitat ca aceste mecanisme/concepte trebuiau aplicate cu noi, romanii.

  Nu avem cum sa ajungem vreodata la nivelul celor din vest daca nu se intampla ceva in capetele noastre, a tuturor romanilor fie ca suntem manageri sau muncitori de rand. Acel lucru e responsabilitatea fata de munca pe care o depunem. Sa schimbam aceasta expresie de la „Eu ma prefac ca muncesc,Tu te faci ca ma platesti …” la „Eu muncesc pentru mine, pentru a face ceva bun si pentru noi toti, pana la urma”.

  Tine de fiecare om sa incerce sa-si imbunatateasca performantele, sa faca lucrurile mai bine in acelasi timp sau chiar intr-un timp mai scurt. Dar pana sa ajungem acolo trebuie sa fim patrioti. Pana la urma de acolo pleaca majoritatea necazurilor/ de la lipsa patriotismului si a cultului muncii bine facute (sustin asta prin exemple: un muncitor roman rigipsar de ce in Germania stie sa puna un perete intr-un sfert de zi si corect iar in Romania ii ia 2 zile in care risipeste de 2 ori mai mult material?, de ce soferii romani odata trecuti granitele stiu sa conduca civilizat fata de cum o faceau pe teritoriul Romaniei)??? Da oameni buni, de la patriotism si de la cultura lucrului bine facut trebuie sa plece totul, altfel ne vom zbate tot timpul intre oameni buni si oameni pe principiul „lasa bah ca merge si asa”.

  De scris ce am scris eu aici cred ca multi o pot face, doar ca raspunsul la cum sa crestem ca patriotism si sa fim mai dornici sa facem mai bine eu unul nu-mi permit sa-l dau, dar invit oameni cu idei sa o faca!

  Multumesc

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.