Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Discriminarea la locul de muncă – o problemă alarmantă

1

CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, cu sprijinul agenției de comunicare pastel, a organizat în perioada mai-iulie 2015 o caravană a diversității la locul de muncă, în cadrul proiectului „Și noi avem dreptul la muncă!”, cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Diversitatea la locul de munca
Caravana avut drept scop principal să susțină angajatorii pentru un bun management al diversității în organizațiile lor și să crească nivelul acestora de conștientizare în legătură cu dificultățile semnificative cu care se confruntă persoanele din categorii vulnerabile în accesarea și menținerea unui loc de muncă. Conform Barometrului de Incluziune Socială din anul 2010, 45% dintre romii care trăiesc în România nu au un loc stabil de muncă, iar 55% dintre aceștia prestează activități fără forme legale. Principalul motiv de refuz perceput la interviurile de angajare ale persoanelor de etnie romă a fost etnia. Cei care sunt angajați nu au, la rândul lor, o situație mai ușoară: romii au de zece ori mai multe şanse de a fi disponibilizaţi decât membrii populaţiei majoritare. În plus, la nivel general, atitudinea față de persoanele de etnie romă rămâne una profund impregnată de stereotipuri și prejudecăți: conform unui studiu INSOMAR/CNSC din 2009, peste 25% dintre respondenți au declarat ca nu ar dori să aibă în colectivul lor o persoană de etnie romă.

Situația persoanelor cu dizabilități este, de asemenea, marcată de respingere, marginalizare sau ignorare: în România doar 4% dintre persoanele cu dizabilități sunt angajate, comparativ cu media europeană de 50%. În cazul persoanelor cu dizabilități intelectuale, studiile realizate de Fundația pentru Voi și de Institutul pentru Politici Publice în 2011 subliniază faptul că mai puţin de 1% din acestea au un loc de muncă.

În acest context, CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate a organizat 9 ateliere cu angajatori din regiunile Sud-Muntenia (județele Argeș, Călărași, Giurgiu, Prahova, Teleorman) și București-Ilfov, fiind realizate parteneriate strategice cu Camerele de Comerț și Industrie din regiunile respective. În plus, CPE a susținut o sesiune despre diversitate în cadrul Forumului Dreptului Muncii. Alte două ateliere au fost organizate în București, unul dintre acestea în colaborare cu Asociația Națională a Recrutorilor și un al doilea pentru angajații Avon Cosmetics Romania.

Participanții, specialiști în resurse umane și angajatori, au primit informații menite să crească nivelul de conștientizare în legătură cu dificultățile cu care persoanele din categorii vulnerabile se confruntă în accesarea și menținerea unui loc de muncă. În plus, discuțiile s-au concentrat și asupra prevederilor antidiscriminare din legislația națională, asupra unor cazuri de discriminare deja sancționate în România, dar și asupra unor practici pozitive de gestionare a diversității și a beneficiilor rezultate din a avea angajați cât mai diferiți. Mai multe detalii pot fi accesate în materialul următor: https://www.youtube.com/watch?v=WD0CkbJYo10&feature=youtu.be

Evenimentele au fost susținute de echipa CPE, organizație cu experiență de peste 14 ani în lucrul în domeniul egalității de gen și al managementului diversității. CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate promoveaza egalitatea de gen, dezvoltă programe în domenii precum egalitatea de șanse pentru femei și bărbați pe piața muncii, traficul de persoane, violența în familie, diferențele de gen în educație și sănătate, managementul diversității. CPE initiază cercetari sociologice și campanii anti-discriminare și ofera formare și consultanță pentru ONGuri, autorități publice, companii. Pentru mai multe informații, vă rugam să accesați www.cpe.ro și www.facebook.com/cpegalitate.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. Pingback: Campania ”Angajează-te să nu discriminezi” | cursuricariera.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.