Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

DIPLOMA Viewing Rooms a conturat in perioada 21 iulie – 25 august o platforma de expozitii online de arta, arhitectura si design

0

DIPLOMA, cel mai amplu eveniment dedicat absolventilor de facultati creative, un proiect initiat de The Institute si inspirat de UniCredit Bank, a conturat, in perioada 21 iulie – 25 august, proiectul DIPLOMA Viewing Rooms. Expozitiile sunt in continuare accesibile publicului pe viewingrooms.diplomafestival.ro.

DIPLOMA Viewing Rooms este o platforma online care a facut accesibile publicului larg, in contextul distantarii sociale impuse de pandemia de COVID-19, sapte expozitii online, care au cuprins un mix de lucrari de arta, arhitectura si design semnate de generatiile recente de absolventi ale facultatilor creative din Romania.
Fiecare capsula contine lucrari selectate din editiile precedente ale festivalului DIPLOMA integrate,
prin vocea si viziunea a sapte profesionisti din industriile creative locale, intr-un context nou si coerent. Curatorii digitali, membri ai boardului creativ DIPLOMA 2020, au creat fiecare expozitie in jurul unor teme curente, printr-o colectie de lucrari originala si inovatoare.

Basme, fete, iluzii si etichete, expozitia curatoriata de Diana Marincu, curator si critic de arta, a reunit proiectele a opt artisti din arhiva DIPLOMA: Alice Voinea, Andreea Cioara, Bogdan Rusu, Carmen Nicolau, Laura Pop, Lera Kelemen, Livia Falcaru si Melissa Antonescu. „Povestile pe care expozitia de fata le reuneste vorbesc despre nevoia unei generatii de a se desprinde de norme, clisee identitare si imagini standardizate”, afirma Diana Marincu.

Nota despre interdisciplinaritate a fost curatoriata de Andrei Breahna, manager cultural, galerist, colectionar si co-fondator Gaep. „In propunerea mea curatoriala am ales trei artisti care exploreaza limitele tehnicilor artistice clasice, transformand lucrarile intr-un transmitator de continut”: Emanuela Balint, Irina Radulescu si Laszlo Forray.

Colectia de lucrari de graphic design ingrijita de Raymond Bobar, designer grafic, director artistic, fondator al redactiei DoR: Decat o Revista, reunite sub tema Caractere critice, a cuprins lucrari semnate de Alice Voinea, Alisa Matei, Anna Grozavu, Claudia Draghia, Livia Falcaru si Melissa Ruba. „Aceste lucrari sunt unite de discursul puternic care aduce in prim plan ipostaza urgenta in care ne aflam la nivel global. Fiecare dintre ele ne propune intr-un mod intuitiv, dar deliberat, sa ne uitam la teme care sunt si au fost reprezentate insuficient in discursul cultural major”, declara Raymond.

In cadrul proiectului, Roman Tolici, pictor si ilustrator, a curatoriat expozitia Ochiul, creierul si inima, care reuneste proiectele creativilor Andrei Nutu, Catalin Velea, Denis Simion, Mathias Bar si Mircea Constantinescu. „Daca lucrarea nu ma lasa rece, daca ma tulbura sau ma intriga estetic, daca imi pune intrebari sau imi da raspunsuri neasteptate, pentru mine este o lucrare buna,” explica acesta.

The New Now, expozitia online ingrijita de Eliza Yokina, senior partner la Cumulus Architecture Office, reuneste proiectele a sapte arhitecti din arhiva DIPLOMA: Alexandru Cetea, Ana Stoian, Cristian Badescu, George Tirca, Stefan Salavastru, Stefania Hirleata si Zenaida Florea. „Am facut aceasta selectie avand convingerea ca ceea ce construim astazi reprezinta o secventa mica a unui demers lung”, remarca Eliza.

In cautarile mele, fiind atras de ideea de experiment si depasirea unor bariere, am ales, in aceasta propunere curatoriala, lucrari fotografice care se departeaza de utilizarea clasica, spune fotograful Alex Galmeanu despre expozitia Experiment fotografic. Aceasta reuneste proiecte semnate de Benjamin Bledea, Christian Tudose, Eliza Lupu si Irina Radulescu.

Expozitia Chaos Reigns, ingrijita de Andrei Iovu, fashion director, consultant creativ, aduce laolalta 10 viziuni in care haosul pare a fi principiu guvernator si abordeaza felul in care moda este un dar transformator a carui semnificatie trebuie sa ramana deschisa interpretarii”. Se regasesc in expozitie designerii Alexandru Manuel Pop, Bianca Dragne, Borbala Ferencz, Corina Cigodaru, Flavius Kelemen, Laurentiu Matei, Lucian Alexandru Arsene, Smaranda Buc si Vladimir Sirbu.

Cele sapte capsule ilustreaza modul in care arta, designul si arhitectura pot raspunde acelorasi preocupari prin perspective diferite, ajutand la o mai buna intelegere a dimensiunilor care alcatuiesc aceste industrii si rolul lor in societate.

DIPLOMA Viewing Rooms reprezinta un discurs complex si multidisciplinar, o extensie a festivalului DIPLOMA adaptata contextului actual, prin care acesta isi continua rolul de sustinator al creativilor romani la inceput de drum, oferindu-le vizibilitate si deschidere atat in fata specialistilor din industrie, cat si in fata pasionatilor de arta. Demersul isi propune de asemenea redirectionarea publicului spre resursele digitale si reconsolidarea unor obiceiuri de consum cultural.

Inca de la prima editie, DIPLOMA a reprezentat puntea de legatura a fiecarei noi generatii de artisti cu publicul larg, atat prin expozitia centrala, cat si prin evenimente conexe. Festivalul DIPLOMA va prezenta si anul acesta cele mai bune lucrari de diploma ale viitoarei generatii de artisti si creativi, absolventi ai tuturor facultatilor vocational-creative din Romania (arte vizuale, arte decorative, arhitectura si design), cu obiectivul de a identifica si promova potentialul artistic de care acestea dau dovada. Festivalul va avea loc in perioada 02 – 11 octombrie 2020, in Bucuresti.

DIPLOMA Viewing Rooms este un proiect cultural finantat de Ministerul Culturii, inspirat de UniCredit Bank si semnat de The Institute.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Designist.ro, Feeder.ro, Glamour, Igloo, Zile si Nopti, Zeppelin

Partener de monitorizare: MediaTrust Romania
______

The Institute promoveaza industriile creative din Romania, urmarind sa contribuie la modernizarea Romaniei. The Institute initiaza si organizeaza evenimente de peste 20 de ani si a construit o comunitate ce reuneste antreprenori, profesionisti si publicul industriilor creative din Romania. Prin tot ceea ce face, contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ in tara, creste si diversifica audienta atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agentiilor si manufacturilor, promoveaza antreprenorii si profesionistii creativi pe plan national si international. Este fondator al Romanian Design Week, al festivalului DIPLOMA, al Galei Societatii Civile, Internetics si Cartierul Creativ, organizator al Effie Awards Romania, Scoala ADC*RO si ADC*RO Awards.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.