Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Din lumea freelancing-ului: 7 idei ca să fii mai productiv

0

Ca freelancer, să te mobilizezi la lucru şi să dai randament nu e întotdeauna floare la ureche. Există riscul să te relaxezi prea tare, cu gândul că ai o zi întreagă la dispoziţie, fără limite sau şefi care să stea cu gura pe tine. Uiţi de deadline-uri, timpul ţi se scurge pe nesimţite printre degete, iar tu nu ai reuşit să termini ce aveai de făcut. Câteva idei care să te inspire în organizare, dacă eşti la început:

  1. Creează-ţi un ritual

(Termenul potrivit ar fi fost rutină, dar nu sună prea cool :P) Pe scurt, fă-ţi un program. Da, chiar dacă nu mai mergi la un birou de companie şi lucrezi de unde vrei, ar fi bine să ai o ordine în activităţi, altfel poţi să te trezeşti la final de zi că n-ai făcut nimic, mai ales dacă lucrezi în acelaşi timp pe mai multe proiecte. Iar ca freelancer, dacă muncă nu e, nimic nu e – cel puţin financiar vorbind :P.

DSC

  1. Găseşte-ţi ritmul

Explorează momentele zilei când te poţi concentra cel mai bine şi programează-ţi atunci activităţile mai dificile. Sunt mulţi care susţin că trezitul de dimineaţa devreme, chiar de la 5 am, face minuni, deoarece atunci ai mintea limpede şi nu te întrerupe nimeni de la lucru. Evident, în cazul ăsta trebuie să te şi culci mai devreme. N-aş zice că asta funcţionează pentru toată lumea, dar merită să testezi pentru o perioadă dacă ţi se potriveşte.

  1. Încalcă regulile

Din când în când, sparge rutina. Lucrează din alt loc decât de obicei: mergi într-o cafenea sau o ceainărie, schimbă orele de muncă sau roteşte tipurile de activităţi. Dacă nu ai o perioadă aglomerată, cu deadline-uri strânse, profită de avantajul de a fi freelancer şi ia-ţi o zi liberă în mijlocul săptămânii, ca şi cum ar fi weekend. Ieşi la o plimbare înainte sau după prânz şi bucură-te de miezul de zi, când majoritatea oamenilor stau în birouri.

  1. Ia pauze

Pauzele scurte şi dese, cheia marilor succese. Bine, nu atât de dese încât să te deconectezi una-două de la lucru, însă nu neglija “aerisirea creierului”. La câteva ore de muncă, ia o pauză de la tehnologie/ social media, închide laptopul şi vezi ce se mai întâmplă în jur. Eu prefer să bag calupuri de activităţi offline printre cele de lucru, ca să nu o iau razna în faţa laptopului.

  1. Foloseşte un sistem de organizare

Notează în el tot ce ai de făcut, ca să-ţi poţi contabiliza şi numărul orelor lucrate. Dacă vrei să-ţi exersezi memoria, o poţi face cu poezii sau joculeţe, dar nu experimenta asta pe proiectele pentru clienţi. Jocul cu deadline-urile poate fi periculos. Listele de tip “To do” sunt eficiente dacă le integrezi într-un sistem şi le aloci o perioadă anume pentru a fi rezolvate, altfel doar îţi vei umple biroul de hârtii. Foloseşte o agendă fizică sau una digitală, unde să-ţi treci măcar chestiile importante. Despre asta am mai scris aici: Cum ne planificăm activităţile? Metoda mea de organizare.

  1. Nu uita de socializare

Aia din real life. Adică mai scoate nasul afară de pe Facebook şi din bârlog, sună-ţi familia, ieşi în oraş cu prietenii şi mergi pe la evenimente, concerte, teatru etc. Altfel, e uşor să uiţi de tine şi să pierzi controlul asupra vieţii tale personale. Rişti să te afunzi în muncă, te laşi copleşit de tristeţe şi devii demotivat.

  1. Fă curat pe birou înainte să te culci

Dacă îţi faci curat de seara, dimineaţa vei găsi biroul gata de lucru. Se spune că un spaţiu de lucru ordonat şi cât mai puţin încărcat cu obiecte te ajută să te concentrezi mai bine. La mine chestia asta chiar funcţionează, minimalismul mi se pare binevenit când vine vorba de locul unde lucrez, aşa că încerc să-l păstrez liber şi curat.

Ah, şi spală vasele! Chiuveta plină cu un morman de vase nu va fi o privelişte prea plăcută dimineaţa, când te vei trezi şi vei intra în bucătărie să-ţi faci ceaiul/cafeaua.

Bineînţeles, vor fi zile când niciunul dintre aceste sfaturi nu va da rezultate, iar orice ai face nu vei reuşi să-ţi intri în ritm şi să atragi la tine muza inspiraţiei. Stai liniştit, nu eşti singurul care păţeşte asta 🙂 Important e să revii la “linia de plutire”, chiar dacă din când în când te scufunzi un pic.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.