Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Digitalizarea, soluţie pentru elevi în perioada carantinei: Un proiect al World Vision România aduce elevii din mediul rural la ore online zilele următoare către peste 1.400 de resurse educaționale

0

Peste 6.000 de elevi și profesori din România beneficiază de proiectul de educaţie digitală „Școala din valiză”, implementat de Fundația World Vision România şi finanţat de Fundaţia Vodafone România

Școala din valiză” constă într-o platformă online accesibilă profesorilor și elevilor de pe orice dispozitiv conectat la internet, dar și în valize tehnologice mobile, de utilizat în școlile lipsite de resurse

În perioada în care şcolile vor fi închise, profesorii își vor susține orele online, live, pe această platformă, la toate materiile esențiale

Școala din valiză”, clasă de curs și bibliotecă virtuală, oferă peste 1.400 de resurse educaționale

Din 2018, numărul elevilor care folosesc platforma a crescut de peste două ori, ajungând la peste 5.700

București, 10 martie 2020. Elevii de la zece școli din mediul rural din România își vor continua activitatea școlară pe durata suspendării orelor în învățământul preuniversitar în urma epidemiei de coronavirus, datorită proiectului „Școala din valiză”, implementat de Fundația World Vision România şi finanțat de Fundația Vodafone.

Inițiată ca proiect pilot pentru introducerea instrumentelor educaționale digitale în școlile din comunități defavorizate, „Școala din valiză” cuprinde, în acest moment, şcoli din mediul rural din județele Vaslui, Ilfov, Ialomița, Cluj, Brașov și Vâlcea. Proiectul constă în două componente principale: o platformă de e-learning, cu acces deschis tuturor profesorilor, elevilor și părinților interesați și o valiză mobilă dotată cu echipamente de tehnologie, concepută pentru a veni în ajutorul școlilor din zone defavorizate.

Având în vedere decizia de închidere a şcolilor în perioada 11 – 22 martie din cauza cazurilor de coronavirus, toate cele zece şcoli în care proiectul de educaţie digitală funcţionează au decis susţinerea de ore de curs online.

„Digitalizarea educaţiei este una dintre prioritățile majore ale Fundației World Vision România.”, declară Mihaela Nabăr, director executiv al WVR. „Pentru copiii care merg la cele zece școli incluse în proiect, decizia suspendării cursurilor pentru a limita răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 nu înseamnă și întreruperea activității școlare, căci ei au la dispoziție atât infrastructura, cât și resursele educaționale pentru a-și continua orele în mediul online. «Școala din valiză» oferă o experiență de învățare ce utilizează noile tehnologii pentru a face lecțiile mai atractive și mai ușoare, mai aproape de așteptările și de modul în care învață actuala generație de copii.

Soluţia oferită prin acest proiect poate fi extinsă în mai multe şcoli din România, dacă există infrastructură sau o soluţie pentru acoperirea nevoii de infrastructură, iar noi ne punem la dispoziţie toată expertiza pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede.”, a completat Mihaela Nabăr.

Nu în ultimul rând, proiectul abordează una dintre marile probleme ale învățământului rural din România, respectiv deficitul de competențe digitale din rândul profesorilor care predau la școlile de la țară. Unul dintre pilonii principali ai proiectului este formarea de competențe digitale pentru profesori, prin cursuri, webinarii și sprijin în crearea de lecții, precum și suport tehnic.

Platforma www.scoaladinvaliza.ro funcționează ca sală de curs și bibliotecă virtuală, oferind resurse educaționale precum lecții, prezentări, manuale, exerciții interactive și alte materiale educaționale. Cu ajutorul acestei tehnologii, profesorii le vor preda copiilor, pe perioada în care cursurile vor fi întrerupte, lecții interactive la toate materiile esențiale, în conformitate cu programa, pentru ca elevii să nu piardă aproape două săptămâni de cursuri.

Platforma este accesibilă elevilor și profesorilor de pe orice tip de echipament cu acces la internet (computer, tabletă sau telefon inteligent) și are în prezent peste 1.400 de lecții și modele de activități încărcate pe site.

Valizele tehnologice folosite în cadrul proiectului „Școala din valiză” conțin câte un laptop pentru profesor, 25 de tablete pentru elevi, un video-proiector, un sistem audio, o soluție încorporată de încărcare a echipamentelor, un router wi-fi și un modem 4G. Aceste kituri au fost dezvoltate ca soluție la deficitul de resurse educaționale cu care se confruntă școlile din medii defavorizate.

De la lansare, proiectul s-a extins considerabil, ajungând de la 3.700 la 8.000 de beneficiari. Dintre aceștia, 5.770 sunt elevi (față de 2.400 în 2018) și 320 de profesori (față de 200 în 2019). De asemenea, în 2019 au fost create de către profesorii utilizatori 650 de lecții digitale, comparativ cu 370 în 2018.

Aceste rezultate probează că folosirea tehnologiei la clasă transformă experiența de învățare a elevilor, copiii merg cu drag la ore, sunt mult mai atenți și rețin informațiile mai repede. „Îmi place foarte mult că folosim valiza la ore, mai ales că vreau să mă duc pe partea asta mai departe în carieră, în IT, să învăț mai multe. Momentan învăț puțină programare”, a povestit Andrei, elev în clasa a VII-a la Școala Gimnazială Nr.1 din Afumați. „Din reacțiile lor am văzut că sunt încântați. Este evident că este un

obiect pe care ei îl folosesc, mai mult decât cartea uneori, în ziua de astăzi. Și atunci, de ce să nu-l folosească și în procesul de învățare?”, a declarat Mădălina Sebe, profesor la aceeași școală.

Școlile incluse în proiectul „Școala din valiză”

Școala Gimnazială Nr. 1 din Parpanița (jud. Vaslui)

Școala Gimnazială Nr. 1 din Afumați (jud. Ilfov)

Școala Gimnazială „Nicolae Ciubotaru” din Vulturești (jud. Vaslui)

Școala Gimnazială din Gura Văii (județul Vâlcea)

Școala Gimnazială din Sinești (jud. Ialomița)

Școala Gimnazială „Mihai David” din Negrești (jud. Vaslui)

Școala Gimnazială „Liviu Dan” din Mociu (jud. Cluj)

Școala Gimnazială din Coșereni (jud. Ialomița)

Școala Gimnazială din Prejmer (jud. Brașov)

Liceul Teoretic „Gelu Voievod” din Gilău (jud. Cluj)

Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 30 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din 8 judeţe.

World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de aceea în comunităţile rurale unde este prezentă desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducera abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităţilor şi membrilor acestora pentru a realiza o viaţa implinită pentru fiecare copil.

www.worldvision.ro, http://www.facebook.com/WorldVisionRomania, http://blog.worldvision.ro/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.