Diaspora Voteaza, spatiu de dezbatere pentru un mecanism alternativ de vot pentru romanii din strainatate

0

Un nou mecanism de vot  – în dezbatere la panelul Diaspora Votează

Pentru România de peste graniţe, vechile probleme care însoţesc votul în ziua alegerilor şi-ar putea găsi rezolvarea în campania Diaspora Votează iniţiată de GRSPSociety (Asociaţia Globală a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români).

Diaspora Votează doreşte să introducă un mecanism alternativ de vot pentru românii din străinătate pornind de la exemple de bune practici ale altor state din Uniunea Europeană care au adoptat şi facilitat votul prin corespondenţă sau prin internet. Având în vedere că în jur de 15% din cetăţenii români se află în afara ţării, iar voturile lor au reprezentat mai puţin de 1.3% din toate voturile la ultimile alegeri, această iniţiativă aduce în discuţie nevoia de a uşura exercitarea unui drept fundamental stipulat în Constituţia României. În acelaşi timp, vrea să convingă factorii de decizie că e timpul ca şi românii să se poată bucura de o nouă procedură de vot, eficientă şi corectă.

Joi, 25 noiembrie 2010, GRSPSociety organizează panelul Diaspora votează, un spaţiu de întalnire şi dezbatere pentru membri ai Parlamentului, lideri din sectorul neguvernamental, reprezentanţi mass-media şi membri ai asociaţiei. Avându-l ca moderator pe Marian Voicu, realizator Televiziunea Română, dezbaterea va porni de la un policy paper realizat de echipa de cercetare Diaspora votează. Policy paper-ul va conţine recomandarea pentru unul dintre cele două mecanisme de vot alternativ şi va constitui bazele campaniei de advocacy programată pentru 2011.

Panelul vine în continuarea a trei luni de analiză a celor mai bune mecanisme de vot, precum şi a opiniilor românilor de peste graniţe cu privire la felul în care poate fi îmbunătăţită procedura de vot. Chestionarele şi dezbaterile care au avut loc în 16 oraşe din 11 ţări în luna octombrie au întărit dialogul cu diaspora şi au fost o sursă de informare cu privire la situaţia reală a procesului electoral în străinătate.

Campania se bucură de sprijinul unui grup consultativ format din experţi în politici publice precum Cristian Pîrvulescu (Preşedinte Asociaţia ProDemocraţia), Simona Constantinescu (Director Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile), Cristian Ghinea (Director Centrul Român de Politici Europene), Georgiana Iorgulescu (Director Executiv Centrului de Resurse Juridice), Maria Şandor (expert în politici publice), Laura Ştefan (Coordonator Programe Anticorupţie la Societatea Academică Română) şi Ovidiu Voicu, Program Manager Fundaţia Soros România.

Un număr limitat de locuri este disponibil atât pentru membri GRSPSociety, cât şi pentru alţi participanţi interesaţi de temă care se pot înscrie până pe 5 noiembrie aici.

În acelaşi timp, petiţia pentru facilitarea votului în străinătate poate fi semnată până la sfârşitul lunii decembrie.

Pentru mai multe informaţii, site-ul campaniei vă aşteaptă: http://diasporavoteaza.org/.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează