Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Diagnosticarea precoce a hipoacuziei, prin extinderea screeningului auditiv al nou-născutului în maternităţile din Cluj-Napoca şi Baia Mare

0

Catedra ORL din cadrul UMF “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca anunţă încheierea proiectului HEAR-RING, un proiect finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 203.100 lei  în cadrul programului „Lumea prin culoare şi sunet” ediţia 2013.

Principalul obiectiv al proiectului HEAR-RING, derulat în perioada iunie 2013 – iunie 2014, a vizat diagnosticarea precoce a hipoacuziei, prin extinderea screeningului auditiv al nou-născutului în maternităţile din Cluj-Napoca şi Baia Mare, care nu erau incluse în Programul Naţional.

UMF Cluj

Astfel, în cadrul proiectului a fost achiziţionată aparatura necesară screeningului auditiv în Clinica de neonatologie de la Clinica de Obstetrică şi Ginecologie “Dominic Stanca” din Cluj-Napoca şi în Secţia de Neonatologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare.

Până în acest moment, prin proiectul HEAR-RING au fost testaţi auditiv un număr de 2614 nou-născuţi, 1725 din Cluj-Napoca şi 889 din Baia Mare. Copiii care nu au trecut primul test au fost retestaţi la Clinica ORL a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj sau la Secţia ORL a Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare iar ulterior la Cluj-Napoca.

Un al doilea obiectiv al proiectului a vizat reabilitarea auditiv-verbală a pacienţilor purtători de implant cohlear. Astfel, în cadrul proiectului s-au achiziţionat tablete şi abonamente de internet cu ajutorul cărora pacienţii au intrat într-un program online de antrenament auditiv-verbal intensiv. Acest sistem online, implementat pentru prima dată în România, a permis realizarea cu frecvenţă ridicată, la domiciliul pacientului, a antrenamentelor auditiv-verbale cu specialişti, fără a mai fi necesară deplasarea la centrele de logopedie. S-a lucrat cu un număr de 8 pacienţi, aflaţi în diverse faze ale reabilitării. Cu această ocazie s-au dezvoltat materiale de lucru, s-au tradus broşuri şi s-a creat o bază pentru continuarea activităţilor online.

Al treilea obiectiv al proiectului a urmărit popularizarea metodei de tratament a pacientului cu hipoacuzie profundă prin implant cohlear în rândul specialiştilor logopezi care se ocupă de reabilitarea auditiv-verbală a pacienţilor în etapa post-operatorie. Clinica ORL a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj este inclusă în Programul Naţional de Implant Cohlear şi Proteze Implantabile încă din 2005, însă pentru a obţine rezultatele aşteptate pacienţii au nevoie de o îndrumare corespunzătoare după operaţie.  Astfel, instruirea logopezilor din echipa de implementare din Cluj, Baia Mare şi judeţele învecinate a avut loc prin şedinţe online şi prin organizarea a două simpozioane.

Deşi proiectul HEAR-RING se apropie de sfârşit, el rămâne viabil prin continuarea screeningul auditiv în cele două secţii de neonatologie şi a terapiei online pentru pacienţii implantaţi cohlear, aducând beneficii importante societăţii.

„Experienţa noastră şi studiile în domeniu au arătat că, în absenţa screeningului auditiv al nou-născutului, care ar trebui să fie prezent în toate maternităţile din ţară, vârsta medie de diagnostic al hipoacuziei este de aproximativ 2,5 ani, fapt care împiedică dezvoltarea limbajului la copil. În condiţiile realizării screeningului, copiii cu hipoacuzie congenital au şansa de a fi descoperiţi încă din primele luni de viaţă, fiind protezaţi auditiv înainte de împlinirea vârstei de 1 an, reducându-se considerabil intervalul în care copilul este deprivat de stimuli auditivi.” a declarat Dr.Violeta Necula, şef de lucrări în cadrul Catedrei ORL a UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

”Screeningul auditiv al nou-născuţilor, realizat prin proiectul HEAR-RING, are o importanţă deosebită, reprezentând primul pas în reabilitarea auditivă şi verbală a copiilor cu hipoacuzie. Doar dacă aud, micuţii vor învăţa să vorbească, vor putea fi integraţi în sistemul educaţional şi vor avea astfel şansa unei dezvoltări şi a unei vieţi normale.”  a declarat Amalia Fodor, Director Executiv al Fundaţiei Orange.

Despre Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca

Înfiinţată în anul 1500, UMF Cluj-Napoca este una dintre cele mai importante universităţi din România în care învaţă peste 5700 studenţi din ţară şi din peste 50 de ţări din întreaga lume, în 3 mari facultăţi: Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Farmacie.

Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange România este o organizaţie non-guvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Împreună cu instituţii şi organizaţii non-guvernamentale specializate, Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de educaţie, cultură, sănătate şi integrare socială în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.fundatiaorange.ro

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.