Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dezbateri despre Școala Altfel pentru o altfel de școală

0

Fundația Noi Orizonturi vrea să propună Ministerului Educației și Cercetării Științifice (MECȘ) un set de recomandări de îmbunătățire a programului Școala Altfel și lansează în acest sens campania de advocacy „Școala Altfel. TOT Educație!” atât în mediul online – pe blogul scoalaltfel.wordpress.com, cât și off-line – prin organizarea a trei dezbateri publice la Cluj (25 noiembrie), Iași (10 decembrie) și București (17 decembrie).

PREVIEW Poster Conferinta-01-01

În cadrul acestor dezbateri vor fi discutate propunerile formulate la subiect de grupul de lucru „Școala Altfel. TOT Educație!”, astfel încât la începutul lunii ianuarie să putem lansa petiția de adunare de semnături în vederea susținerii documentului de poziție în fața MECȘ.

Principalele propuneri din acest document se referă, dar nu se limitează,la:
1. Adoptarea unei metodologii cadru care să descrie scopul, obiectivele și rezultatele vizate, respectiv să ofere recomandări privind proiectarea, derularea și evaluarea programului, încurajând autonomia unităților școlare
2. Centrarea programului Școala Altfel pe dezvoltarea motivației și competențelor de învățare, pentru că avem nevoie de elevi care înțeleg rostul școlii, își cunosc interesele și devin tot mai conștienți de cum învață cel mai bine.
3. Posibilitatea ca unitățile de învățământ să aleagă perioada de desfășurare a Școlii Altfel, pentru că avem nevoie de școli care să acționeze conform propriei viziuni și nevoi, dar și de mai puține muzee supra-aglomerate într-o singură săptămână din an.

Acest demers s-a născut în urma proiectului „Educația nonformală. TOT educație!”, pe care Fundația Noi Orizonturi l-a demarat în iunie 2014 în dorința de a identifica cele mai importante probleme ale sistemului de educație și de a găsi, împreună cu actori importanți din domeniu, soluții în vederea rezolvării lor. Grupurile de lucru formate în urma a patru cafenele publice organizate în Cluj, București, Iași și Craiova, la care au participat peste 160 de persoane din domeniu, au decis ca MECȘ să fie abordat cu un prim subiect: programul Școala Altfel.

Inițiativa Fundației Noi Orizonturi este încurajată și de alte organizații precum Institutul de Științe ale Educației sau Coaliția pentru Educație. “Coaliția pentru Educație consideră că îmbunătățirea programului Școala Altfel poate fi o oportunitate de a vedea concret cum ar putea fi organizată învățarea, astfel încât copiii să meargă cu bucurie la școală. După câțiva ani de organizare a Școlii Altfel, salutăm inițiativa Fundației Noi Orizonturi, organizație membră a Coaliției pentru Educație, de îmbunătățire a modului în care se desfășoară aceste activități, astfel încât să fie diminuat riscul de considerare a acestei opțiuni de organizare a școlii ca o vacanța suplimentară. Este important ca autoritățile și școlile să țină cont de solicitările elevilor, care cer regândirea Școlii Altfel, implicarea elevilor și introducerea educației nonformale treptat în orele de curs. Practic, acest cadru ar putea fi cel în care este testat inclusiv curriculumul la decizia școlii, astfel încât opțiunile elevilor și părinților să fie făcute în cunoștință de cauză. De aceea, susținem să existe un proces de evaluare a Școlii altfel, cu scopul de a sprijini școala să învețe cum să integreze astfel de activități în timpul anului școlar. Solicităm, de asemenea, ca activitățile din timpul Școlii Altfel să-i implice, pe cât posibil, și pe părinți, să fie accesibile și să permită participarea tuturor elevilor, inclusiv a celor dezavantajați și a celor cu nevoi speciale”, spune Daniela Vișoianu, președinta Coaliției pentru Educație.

Dezbaterea publică de la Cluj, prima din seria celor trei programate, va avea loc miercuri, 25 noiembrie, de la ora 18, la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (sediul II, strada Minerilor nr. 85 – clădirea Topaz). Este vorba despre o dezbatere deschisă, la care sunt așteptați să participe reprezentanți ai inspectoratelor școlare, profesori, directori ai instituțiilor de învățământ, reprezentanți ai asociațiilor de părinți, ai Consiliului Elevilor, ai organizațiilor neguvernamentale preocupate de educație și ai instituțiilor care oferă programe educaționale în Școala Altfel. Pentru înscrieri la dezbatere, vă rugăm să completaţi acest link.

Organizaţiile susţinătoare ale acestui demers: Concordia (director executiv, Diana Certan), Google for education Romania (trainer, Ionuț Iancu), Consiliul Județean al Elevilor Sibiu (Coordonator, Paula Ciucur), Consiliul Național al Elevilor (vicepreședinte, Denis Andrei), Colegiul Național Doamna Stanca, Satu Mare (director adjunct, Cristina Gherman), Fundația Părinți din România (director executiv, Cristina Grigore), C.R.O.N.O. – Centrul de Resurse pentru Organizațiile Nonprofit din Oltenia (director executiv, Marlena Melinescu), Colegiul Teoretic Mihai Eminescu Cluj-Napoca (profesor, lider voluntar IMPACT Laura Borbe), Casa Corpului Didactic Dolj (profesor metodist, Elisabeta Ciocan), Fundaţia Noi Orizonturi (Manager de proiect, Octavia Borş), Coaliţia pentru Educaţie, Institutul de Ştiiţe ale Educaţiei.

Campanie de advocacy „Școala Altfel. TOT Educație”, implementată în cadrul proiectului „Educaţia nonformală. TOT educaţie!”, este finanţat prin granturile SSE, 2009 – 2014, cu suma de 74.990 EUR, în cadrul programului Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org

Despre autor

avatar

Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi îşi doreşte o lume în care toţi tinerii se implică pentru binele comun al tuturor şi simt că pot face o diferenţă în societate.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.