Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dezbaterea Fructe dulci, realități amare: Drepturile muncitorilor și lanțurile de aprovizionare echitabile

0

Vineri, 11 noiembrie, ora 17.00, Asociația Mai Bine organizează în spațiul Seneca Anticafe dezbaterea „Fructe dulci, realități amare. Drepturile muncitorilor și lanțurile de aprovizionare echitabile”. Invitatul special al serii va fi Jorge Acosta Orellana, apărător al drepturilor omului în America Latină, iar discuțiile vor fi moderate de Bogdan Gioară, președintele Asociației REPER21.

 cover-fb_fructe-dulci-realitati-amare

Dezbaterea „Fructe dulci, realități amare. Drepturile muncitorilor și lanțurile de aprovizionare echitabile” este organizată de Asociația Mai Bine în parteneriat cu Asociația Art Fusion, Agenția Creionetica, Institutul de Economie Socială, ȘtiriONG, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND) și Rețeaua Europeană pentru Promovarea unei Economii Responsabile în sec. XXI (REPER 21).

Activitatea face parte din proiectul Make Fruit Fair!, care reprezintă un consorțiu global format din 19 parteneri din UE, Camerun, Columbia, Ecuador și insulele Windward, coordonat de Oxfam Germania. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană.

  • În ce condiții lucrează muncitorii care produc fructele pe care le consumăm?
  • Cum este influențat mediul înconjurător?
  • Ce reprezintă lanțurile de aprovizionare?
  • Cine sunt cei mai puternici actori implicați?
  • Care sunt mecanismele care determină prețurile de producție și de vânzare?
  • În ce mod pot influența consumatorii tranziția către un comerț echitabil?

Acestea vor fi o parte din întrebările asupra cărora vom încerca să găsim răspunsurile împreună cu invitatul nostru și reprezentanți ai lanțurilor de supermarketuri, guvernului, sindicatelor, uniunilor, organizațiilor de retaileri, asociațiilor de protecție a drepturilor consumatorilor, organizațiilor non-guvernamentale.

Scopul proiectului Make Fruit Fair! este să contribuie la implementarea unor politici publice mai coerente ale Uniunii Europene, Statelor Membre și sectorului privat în direcția dezvoltării durabile, care să integreze respectarea drepturilor omului, muncă decentă și producție sustenbilă, asigurând astfel condiții de trai și de muncă mai bune pentru micii producători și muncitori din sectorul fructelor tropicale.

Jorge Acosta Orellana este cetățean ecuadorian, Jorge Acosta este fost pilot de avioane folosite pentru a pulveriza pesticide pe planatațiile bananiere, iar ulterior co-fondator ASTAC – Asociación Sindical de Trabajadores Bananeros, Agrícolas y Campesinos, o uniune sindicală a muncitorilor și fermierilor ecuadorieni din sectorul bananier.

În urmă cu aproape 10 ani a inițiat demersuri activiste pentru apărarea drepurilor muncitorilor în sectorul bananier și a participat la multiple întâlniri și reportaje internaționale pentru a informa cu privire la exploatarea fermierilor, violarea drepturilor omului în Ecuador precum și cu privire la comerțul echitabil al bananelor provenite din țara sa de origine.

Mai multe detalii pe: www.maibine.org.

Partenerii media: Radio RFI, StiriONG, CSRmedia, Critic Atac, Scena9, NonGuvernamental, Romania Pozitiva, Societal, Prof21, Deco si Eco, Gratuitor, Green-Report, Gala Societatii Civile

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.