Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre minciună și de ce bătaia nu dezvaţă un copil de minciună

0

Despre minciuna

De ce mint copiii? De ce bătaia nu dezvaţă un copil de minciună?

text scris de Andreea Biji, psiholog Salvaţi Copiii

De obicei, copiii mint din aceleaşi motive ca şi adulţii: când simt că sunt într-o capcană, când le este teamă de pedeapsă sau de a fi respinşi spunând adevărul, când se simt ameninţaţi, sau când pur şi simplu se gândesc că minciuna va face lucrurile mai uşoare pentru toată lumea. Deseori minciuna este un semn al unei stime de sine scăzute. Copiii, ca şi oamenii mari, se gândesc că trebuie să pară mai buni pentru că nu ştiu că sunt suficient de buni aşa cum sunt.

Cel mai frecvent, copiii mint pentru a nu fi pedepsiţi. Dacă au luat o notă mică în trecut şi au fost pedepsiţi aspru sau chiar bătuţi, este normal să ascundă adevărul pentru a evita pedeapsa, şi din teamă de consecinţe.

Copiii mint pentru a-şi mulţumi părinţii şi pentru a nu-i dezamăgi. Ei denaturează adevărul şi fabulează în favoarea lor, mint în legătură cu performanţele şi cu randamentul şcolar, pentru a face adulţii să fie mândri de ei. În această situaţie părinţii sunt cei care pot purta o parte din vină, dacă au pretenţii exagerate de la copil iar acestuia îi este frică să nu fie la înălţimea aşteptărilor.

Copiii mint pentru a atrage atenţia adulţilor iar acest tip de minciună, din nevoie de atenţie, este frecvent întâlnită la copiii care nu sunt lăudaţi sau răsplătiţi.

Ca adulţi trebuie să înţelegem motivele pentru care copiii mint, înainte de a-i putea ajuta să renunţe la minciună.

În loc să vă înfuriaţi în această situaţie, urmaţi câţiva paşi:

 1. Încetaţi să mai puneţi întrebări care ar putea invita la minciună. Astfel de întrebări sunt cele la care ştiţi deja răspunsul. „Ţi-ai făcut temele?” în loc de “Am observat că nu ţi-ai făcut temele, ai un plan în legătură cu asta?”
 2. Centraţi-vă pe soluţii la problemă şi nu pe învinuirea copilului.
 3. Fiţi sinceri cu dumneavoastră. Gândiţi-vă că şi celor mai mulţi dintre noi, adulţii, ne este greu sa spunem adevărul atunci când ne simţim încolţiţi, speriaţi sau ameninţaţi în vreun fel. Luaţi o pauză şi lăsaţi spaţiu copilului să spună adevărul. Spuneţi-i: „Mai târziu voi fi disponibil dacă vrei să îmi spui ce se întâmplă”.
 4. Respectaţi intimitatea copilului atunci când acesta nu vrea să vă împărtăşească ceva.

Cum prevenim minciuna copiilor?

Planificaţi în avans pentru a preveni probleme viitoare, ajutaţi copiii să creadă că greşelile sunt oportunităţi de a învăţa astfel încât să nu considere că sunt răi şi trebuie să îşi acopere greşelile atunci când se întâmplă. Cum?

 1. Daţi un exemplu de spunere a adevărului. Povestiţi copiilor o situaţie în care a fost dificil pentru dumneavoastră să spuneţi adevărul însă aţi decis că este mult mai important să experimentaţi consecinţele şi să vă păstraţi respectul faţă de propria persoană decât să minţiţi persoane dragi să vă simţiţi apoi vinovaţi pentru asta.
 2. Asiguraţi-i pe copii că sunt iubiţi necondiţionat, indiferent de greşelile pe care le fac. Mulţi copii mint deoarece să tem că adevărul îi va dezamăgi pe părinţi.
 3. Manifestaţi apreciere atunci când copilul vă spune adevărul, asumându-şi riscul să vă supere. “Mulţumesc că mi-ai spus adevărul. Ştiu că a fost dificil. Admir felul în care doreşti să faci faţă consecinţelor şi ştiu că le poţi face faţă şi poţi învăţa din ele”
 4. Încetaţi să controlaţi fiecare mişcare a copilului. Mulţi copii mint pentru a afla cine sunt şi pentru a face ceea ce îşi doresc să facă dar nu li se permite. În acelaşi timp încearcă să îi mulţumească pe părinţi, făcându-i să creadă că le îndeplinesc aşteptările.

Este important pentru copii să înveţe că sunt în siguranţă dacă spun adevărul în familie. Copiii pot învăţa că părinţilor le pasă de temerile şi greşelile lor şi că vor fi ajutaţi de aceştia pentru a le depăşi.

De ce bătaia nu dezvaţă copilul să mintă?

Bătaia nu îl învaţă nimic pozitiv pe copil, doar produce frică, neîncredere, furie.

Copilul bătut nu va căpăta încredere în părintele său, din contră, va prinde frică de el şi de reacţiile lui.

Copilul bătut nu învaţă să îşi corecteze greşelile, nu află ce ar fi putut face mai bine pentru a nu ajunge în situaţia de a minţi.

Copilul bătut, cel mai probabil va continua să mintă. Doar că, pentru a evita pedeapsa, va căuta să se ascundă şi mai bine de adultul de care se teme.

Copilul bătut, jignit, umilit se va îndoi de dragostea părintelui său şi se va îndoi de sine, de propria valoare.

Copilul bătut va învăţa că greşeala se pedepseşte cu pumnul şi cu tonul ridicat şi va imita acest comportament în relaţia cu alţii.

Copilul bătut poate învăţa în unele cazuri să nu mai mintă, dar nu pentru că a înţeles cu adevărat ce a greşit şi ce poate face mai bine, ci din frică de pedeapsă.

Este bine de reţinut:

 1. Mulţi copii mint pentru a se proteja de judecată;
 2. Amintiţi-vă că ceea ce este copilul acum nu va fi întotdeauna. Dacă cel mic spune o minciună, nu reacţionaţi exagerat numindu-l “mincinos”.
 3. Centraţi-vă pe construirea apropierii şi încrederii în relaţie în loc să vă centraţi pe comportamentul problemă (minciuna). Aceasta este, de obicei, cea mai rapidă cale de a diminua comportamentul pe care îl consideraţi neadecvat, pentru a-l descuraja pe copilul dumneavoastră să se ascundă şi să mintă.

Articol de Andreea Biji, psiholog Salvaţi Copiii

www.salvaticopiii.ro

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care promovează din 1990 drepturile copilului în România.

 

————————————

Acest material de informare face parte din campania de educare și de sensibilizare pentru a combate violenţa la adresa copiilor, derulată de organizația Salvați Copiii, în perioada septembrie 2011-decembrie 2011,  și este pus la dispoziția presei pentru a fi utilizat.

Campania se intitulează ”Ascultă-i sufletul” și își propune să atragă atenţia asupra nevoilor emoţionale și psihice ale copiilor, precum și asupra efectelor negative pe care le au disciplinarea prin bătaie,  umilinţa și  neglijenţa în ceea ce privește dezvoltarea psihică și afectivă a acestora și modul în care se formează și se va comporta viitorul adult. De asemenea, ea își propune să ofere adulților metode alternative și sprijin de specialitate pentru creșterea copiilor într-un mod pozitiv. Experţii Salvati Copiii stau la dispozitia presei pentru a răspunde la întrebări și pentru a da informaţii.

Salvaţi Copiii a dezvoltat în cinci orașe din ţară (București, Timișoara, Iași, Suceava, Târgu Mureș)  Centre de Consiliere pentru Părinţi, unde sunt oferite servicii de educare și consiliere pentru părinţi și copii și servicii de formare pentru profesioniștii care interacţionează cu copii. La București, Salvaţi Copiii a înfiinţat de asemenea Centrul de Educaţie Emoţională și Comportamentală pentru Copii, unde oferă servicii de evaluare clinică, consiliere și psihoterapie pentru copii și adolescenţi.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.