Despre masa rotundă „Persoanele cu dizabilități: între independență și discriminare”

0

Persoanele cu dizabilități, respinse de societate

Federația ONPHR a organizat joi, 15 martie, la Centrul Public a Fundației Soros, masa rotundă „Persoanele cu dizabilități: între independență  și discriminare”.

Evenimentul a dezbătut problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, de la lipsa accesibilizării până la atitudinea discriminatorie și ostilă a celor din jur.

  • În România[1] trăiesc 690.469 persoane cu dizabilități, dintre care 64.362 doar în regiunea București- Ilfov
  • Ponderea cea mai mare o reprezintă persoanele cu dizabilități fizice (127.816), urmate de dizabilități somatice (128.639) și vizuale (110.480), astfel că integrarea acestora depinde în mare măsură de accesibilizarea mediului (transport, acces la educație și servicii sociale)

Adina Milac, doctor în fizică și cercetător la Academia Română, utilizatoare de scaun rulant, și beneficiară a unei burse postdoctorale în Statele Unite, între anul 2005 și 2010, a prezentat o paralelă între situația din Statele Unite și cea din România, în ceea ce privește persoanele cu dizabilități.

Societatea trebuie să ofere condiții optime pentru ca persoanele cu dizabilități să-și atingă potențialul maxim

” În România nu este doar o problemă de accesibilitate, pe care o poate observa oricine, este mai ales o problemă de viziune generală asupra persoanelor cu dizabilități. Dacă în România, opinia generală despre persoanele cu dizabilități este că acestea nu pot munci și merită milă, în Statele Unite, persoanele cu dizabilități sunt parte integrantă a societății și aceasta trebuie să le ofere condiții optime pentru a-și atinge potențialul maxim.

Despre accesibilitate vă pot spune un singur lucru. În Statele Unite puteam să merg pe stradă, la cumpărături, la teatru.Totul era accesibilizat, de la clădiri, la magazine și mijloace de transport în comun. În România, în cazul fericit în care există rampe, acestea ori sunt imposibil de folosit, ori nu există personal instruit care să le folosească- am fost la un concert la Sala Palatului și am așteptat 20 de minute doar ca să găsească persoana care se pricepea să foloseasca rampa electrică.”

Florin Georgescu, fondator al Asociației Tandem și cel care a stabilit recordul național de viteză pentru nevăzători, crede că dizabilitatea nu înseamnă altceva decât limitări impuse de societate.

”Nu cred că persoanele cu dizabilități ar trebui adunate într-un loc, fie că este instituție sau orice altceva, și lăsate să-și plângă de milă. Eu cred în integrare, în interacțiunea cu ceilalți. Și, dacă tot pot să-mi imaginez o lume perfect, cred în principiile designului universal și în platforme multimedia pe care să le poată folosi și nevăzătorii.”

Concluziile la care au ajuns, atât speakerii, cât și reprezentanții ong-urilor care au participat la eveniment: persoanele cu dizabilități trebuie integrate în societate și nu prin măsuri speciale, ci prin oferirea accesului neîngrădit la educație, cultură, servicii de sănătate; dizabilitatea nu este nimic altceva decât o condiționare a mediului; prin educație și măsuri de informare și conștientizare se poate schimba percepția asupra persoanelor cu dizabilități.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „RESCUE – Înfiinţarea unei Reţele de Economie Socială destinată integrării profesionale a persoanelor cu dizabilităţi, pornind de la experienţe şi bune practici în Uniunea Europeană”, cofinanţat din Fondul Social European.[1] Situatia raportata la 30 iunie 2011 de catre Direcţa Generala pentru

Protecţia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.