Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre ecuaţia fericirii

0
Am citit astăzi un articol despre fericire sau, mai bine spus, despre ecuaţia fericirii.
Am auzit chiar şi ceva comentarii la un cunoscut post de radio despre acest articol. Comentariile erau pline de zâmbete, (ceea ce nu este un lucru rău) dar am simţit şi o undă de ironie. Ironie la adresa spuselor premierului principatului budist Buthan despre cauzele actualei crize economice mondiale. Cred că diferenţele culturale între occident şi orient degajă acest tip de reacţie. Totuşi, mă bucur că ştirea a fost preluată de mai multe canale media! Dincolo de zâmbete (cu sau fără ironie) cred că este interesant punctul de vedere exprimat într-un mod simplu, poate nu suficient de sofisticat pentru elitismul aparent occidental. Articolul complet este pe site-ul celor de la 9 AM
(Fotografia este – evident – din India şi nu din Buthan, dar cred că simbolizează destul de bine dragostea, fericirea.)

„Pentru multi dintre noi, ecuatia fericirii tine de iubire, de familie, de cariera, de prosperitate si mai ales de sanatate. Dar, toate acestea au un numitor comun pentru omul de rand: divinitatea. Nu este insa si cazul unui loc cu semnificatii religioase profunde, undeva in imparatia tinutului himalayan. Este vorba de Thimphu, un district din micutul stat budist Buthan, intins pe o suprafata de 2.000 de kilometri.”
„Lacomie, multa lacomie umana” – este explicatia premierului principatului budist in privinta cauzei actualei crize economice mondiale. Solutia? „Avem nevoie de o schimbare. Trebuie sa ne gandim la produsul intern brut al fericirii” – declara cu zambetul pe buze Jigme Thinley, intervievat de jurnalistii de la „New York Times”, intr-un peisaj mirific, al muntilor himalayeni acoperiti de zapada. Desi a fost inspirat din „doctrina” initiata in anii ’70 de fostul rege buthanez, Jigme Singye Wangchuck, conceptul de „fericire pe cap de locuitor” a devenit din ce in ce mai des invocat in tratate de filosofie, dar si de … cercetari stiintifice!”

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.