Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Departamentul pentru Situații de Urgență a semnat un protocol de colaborare cu Societatea Națională de Cruce Roșie

0

Semnarea protocolului de colaborare între cele două instituții, în vederea prevenirii și intervenției la dezastre, a avut loc în prezența Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României, Președintele Crucii Roșii Române, a domnului Dr. Raed Arafat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență în cadrul Ministerul Afacerilor Interne și a domnului Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roșii Române.

img_5127

Protocolul încheiat astăzi între Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Crucea Roșie Română (CRR) vine să întărească cooperarea deja existentă la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și era necesar ca urmare a noii legi HG 557/2016 care reglementează managementul situațiilor de urgență pe tipuri de risc.

Potrivit prezentului protocol, Crucea Roșie Română va organiza şi desfăşura în comun cu Departamentul pentru Situații de Urgență, respectiv cu structurile aflate în coordonarea acestuia, activităţi de pregătire si prevenţie,  pentru limitarea efectelor dezastrelor la nivelul țării.

“Având în vedere experiența și capacitatea de intervenție individuală, în perioada următoare cele două instituții își vor armoniza mecanismele de alarmare, comunicare și de intervenție astfel încât capacitatea de reacție să crească iar populația să beneficieze de un ajutor specific cât mai eficient în cazul manifestării unor dezastre majore pe teritoriul țării”, a declarat Ioan Silviu Lefter, Director general Crucea Roșie Română.

„Rolul Crucii Roșii Române în răspunsul la dezastre este unul istoric și necesită a fi bine definit, stabilind locul acestei structuri extrem de importante ca parte complementară cu structurile de intervenție aflate sub coordonarea DSU. Acest protocol ne permite stabilirea unor planuri de acțiune comune cu DSU pe segmentele unde implicarea Crucii Roșii Române poate aduce o valoare adăugată sistemului integrat de răspuns la dezastre”, a declarat dr. Raed Arafat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență în cadrul Ministerul Afacerilor Interne

Prin organizarea sa teritorială, atât ca resurse umane, cât şi logistice, Crucea Roşie Română poate asigura un răspuns prompt încă din primele ore de la producerea unui dezastru.

Capacitate operaţională a Crucii Roșii Române cuprinde:

Detaşamente formate din voluntari, specializaţi în acordarea primului ajutor de bază, logistică şi a suportului psihologic;

Depozite de intervenţie în caz de dezastre: Bucureşti (depozit central) și Oradea, Alba Iulia, Tulcea, Târgovişte, Bacău, Iaşi (depozite zonale dotate cu materiale necesare acordării de asistenţă umanitară de urgenţă pentru 5000 de persoane);

Mini-depozite la nivelul fiecărei filiale de Cruce Roșie dotate cu materiale de strictă necesitate necesare acordării de asistenţă umanitară de urgenţă pentru minim 50 de persoane;

Crucea Roșie Română are o experiență de peste 140 de ani de intervenție la dezastre.  Atât pe timp de pace cât și pe timp de război, principala sa misiune a fost aceea de a alina suferința umană, de a oferi sprijin, prim ajutor, hrană și adăpost celor afectați, precum și restabilirea legăturilor familiale. În cursul anului 2015, Crucea Roșie Română a asigurat peste 60 de intervenții în situații de urgență, prin care s-a oferit sprijin material unui număr de aproape 29.500 de persoane, iar peste 30.000 de români localizați în zone de risc au beneficiat de programe de informare despre cum să se comporte în caz de dezastru. În același timp, aproximativ 32.000 de persoane au fost pregătite în acordarea primului ajutor, 7.600 au beneficiat de servicii de prim ajutor.

Departamentul pentru Situații de Urgență este structură operaţională fără personalitate juridică a M.A.I, cu atribuţii de coordonare, cu caracter permanent, la nivel naţional, a activităţilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea şi coordonarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv primul ajutor calificat şi asistenţa medicală de urgenţă în cadrul unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor (UPU/CPU).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.