Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Democracy Mania – un nou proiect de jurnalism colaborativ

0

Democracy Mania – un nou proiect de jurnalism colaborativ se naște în țara care votează un președinte “bărbat, creștin, familist” și vrea un guvern tehnocrat

  • La mai bine de 30 ani de la recâștigarea democrației, profilul președintelui României este bărbat, creștin și familist, potrivit unui sondaj realizat la comanda platformei de opinii Democracy Mania

  • Aproape jumătate dintre respondenți consideră că cetățenii României nu sunt pregătiți pentru democrație, iar 60% dintre ei privesc cu invidie spre democrațiile vestice

  • La noi un rom, un musulman sau un homosexual nu ar avea nicio șansă la funcția prezidențială

  • Trei sferturi dintre români ar vrea un guvern tehnocrat sau să-și aleagă direct conducătorii, iar peste 75% vor eliminarea știrilor false de pe rețelele sociale

  • Platforma de jurnalism colaborativ democracymania.com este dedicată opiniilor și editorialelor și își propune să readucă în atenție valorile democratice

București, 19 aprilie 2021. Președintele României ar trebui să fie bărbat, creștin și familist, consideră respondenții unui sondaj de opinie realizat de platforma de opinii, analize și consultare publică Democracy Mania (democracymania.com). Astfel, un cetățean aparținând etniei rome, unei alte confesiuni decât cea creștină sau unei minorități sexuale nu ar avea nicio șansă la funcția prezidențială, fiind votat doar de circa 25% dintre respondenți. Pe de altă parte, 60% dintre respondenți consideră că România este mai puțin democratică decât statele din Europa de Vest.

La mai bine de trei decenii de la reinstaurarea democrației, românii au încă o percepție ambivalentă, uneori chiar contradictorie despre democrație, arată un sondaj de opinie realizat în rândul populației cu acces la internet de către compania Cult Market Research la comanda platformei de jurnalism colaborativ Democracy Mania. Recent lansată, platforma vrea să readucă în prim-plan valorile democratice și vocile democrației, mai ales în acest context în care toate libertățile individuale și de grup sunt tot mai restrânse în contextul pandemiei de COVID.

Una dintre cele câteva concluzii surprinzătoare relevate de cercetare a fost scorul foarte slab înregistrat de alegerile libere, un element definitoriu al democrației, și de domnia legii, ambele menționate de numai 6% dintre respondenți. Exercițiul fundamental al democrației, respectiv votul liber și universal, se clasează astfel abia la poziția a cincea în clasamentul noțiunilor considerate de români ca fiind definitorii pentru democrație.

Un român din doi consideră că nu suntem pregătiți pentru democrație

Principalele noțiuni pe care românii le asociază cu democrația sunt drepturile fundamentale (la viață, la autodeterminare, la liberă mișcare), menționate de 26% dintre respondenți. De asemenea, ceva mai mult de o cincime dintre cei care au răspuns la întrebările sondajului, respectiv 21%, au menționat drepturile civile – la vot, la viață privată, nediscriminare, acces liber la justiție etc. Tot 21% au ales libertățile civile: libertatea de expresie, libertatea religioasă și de asociere.

Aproximativ jumătate (46%) dintre respondenți consideră că cetățenii României sunt pregătiți pentru democrație; perfect simetric, tot 46% au afirmat însă că românii NU sunt pregătiți pentru democrație.

Pe de altă parte, o pondere mult mai mare a respondenților, de 75%, consideră că democrația este un regim politic mai bun decât celelalte. Însă analizând acest rezultat după nivelul de educație, iese în evidență ponderea foarte mare (30%) de răspunsuri „nu știu” în rândul populației cu studii gimnaziale. Odată ce coborâm pe scara nivelului de educație, ideea de democrație începe să își piardă conturul clar în mintea oamenilor.

În ceea ce privește tipul de guvernare, preferințele românilor se îndreaptă în mod covârșitor spre un guvern tehnocrat (74%), la egalitate cu alegerea directă a conducătorilor (democrație directă, 74%) și de sistemul clasic cu mai multe partide (61%). Un regim militar sau un partid unic reprezintă cele mai puțin dorite modalități de guvernare.

Profil de președinte de țară

Surprinde însă percepția românilor despre drepturile egale ale minorităților în cadrul unui regim democratic. Circa 85% dintre respondenți ar prefera, pentru cea mai înaltă demnitate din stat, un bărbat creștin și familist; 47% ar vota cu siguranță un astfel de candidat.

Pe de altă parte, ponderea celor care declară că ar vota sigur o femeie scade la 32%. Orice alt profil de candidat nu întrunește majoritatea preferințelor exprimate. În cazul unei persoane de culoare, preferințele se împart egal, cu câte 44% pentru „sigur da” și „probabil da”, respectiv „sigur nu” și „probabil nu”.

Un candidat la funcția de președinte al statului care este de altă religie decât cea creștină sau care are o altă orientare sexuală nu ar avea nicio șansă în cursa electorală. Ponderi mari ale scorurilor ce indică o reacție categorică de respingere („sigur nu”) se înregistrează la romi (40%), persoanele de altă orientare sexuală (34%) și cele de altă etnie – asiatici, evrei etc. (29%).

Românii și Facebook: peste trei sferturi doresc eliminarea știrilor false

Probabil surpriza cea mai mare a constituit-o ponderea foarte ridicată a celor care s-au declarat de acord că rețelele sociale ar trebui să fie responsabile pentru eliminarea știrilor false. Aproape toți participanții la studiu utilizează Facebook (90%) și o majoritate (54%) sunt prezenți pe Instagram.

Românii par însă reticenți când vine vorba să se încreadă în informațiile distribuite prin rețelele de socializare: 48% menționează un nivel de încredere „așa și așa”, 31% au puțină și foarte puțină încredere, iar 21% multă. Concentrarea răspunsurilor în jurul opțiunii „așa și așa” ar putea însemna că respondenții au ales o așa-numită „variantă de fugă”, care de fapt înseamnă că nu știu cu adevărat ce să creadă despre ce citesc pe aceste rețele. Acest fapt ar putea explica proporția enormă a celor care doresc eliminarea știrilor false din social media: 77% (și 81% pe segmentul 18-25 de ani!).

Totuși, rețelele sociale par să joace un rol de liant social, în special pentru proteste: dacă 36% dintre cei intervievați au declarat că nu ar merge la un protest organizat pe rețelele sociale, 30% ar face-o.

Ideea acestui proiect a venit în ultimul an, ca reacție la deteriorarea percepției publice față de democrație și valorile democratice”, explică Ana Jităriță, unul dintre inițiatorii proiectului.

DemocracyMania.com este o platformei de opinii, analize și consultare publică. Publisherul platformei, Democracy Mania SA, are printre acționari, pe lângă antreprenorul Gabriel Merlușcă, o serie de jurnaliști și oameni de comunicare printre care Ana Jităriță, Bogdan Ciubuc, Cristiana Andrei, Irninis Miricioiu, Cristina Manea, dar și avocați – Vlad Bastucescu și Cosmin Nicolescu sau experți în fonduri europene cum este Marian Stoian.

Fondatorul platforme, Gabriel Merlușcă, menționează ca acest proiect care reunește antreprenori, avocați, jurnaliști și experți din mai multe domenii s-a născut ca urmare unui sentiment al urgenței în fața unei erodări rapide a valorilor democratice.

„Am remarcat atacurile continue la adresa unor elemente fundamentale ale democrației, precum dreptul la liberă exprimare, transformat în pretext pentru mișcări de protest care virează periculos către autoritarism”, spune antreprenorul Gabriel Merlușcă.

Am văzut deja și câteva efecte: avem acum în Parlament un nou partid antisistem și, mai nou, proteste violente de stradă în plină perioadă de restricții”, remarcă și avocatul Vlad Bastucescu.

Cercetarea publicată azi confirmă ceea ce presa semnalează de ceva vreme: după trei decenii de la Revoluție, românii consideră că statele occidentale sunt mai democratice și, în același timp, cred că în democrație majoritatea dictează, iar minoritățile se supun”, adaugă avocatul Cosmin Niculescu.

Vom publica opinii de la comentatori reputați, dar și per cele ale cetățenilor care au puncte de vedere valide. Avem două rubrici de news digest – Coffee News și Ristretto News. Cititorii vor avea posibilitatea de a se exprima nu doar prin comentarii, ci și de a acționa inițiind referendumuri online și petiții publice”, spune Cristiana Andrei, unul dintre fondatori.

Despre sondaj

Sondajul a fost realizat de compania de cercetare de piață Cult Market Research, la comanda Democracy Mania. Datele au fost colectate online în februarie -martie 2021, pe un eșantion de 816 persoane, cu selecție multistadială, reprezentativ pentru populația cu acces la internet din România. Marja de eroare a eșantionării este de ± 3,5%, la un nivel de încredere de 95%.

Despre Democracy Mania

Democracy Mania este un proiect editorial inedit pe piața din România din sfera jurnalismului colaborativ, dezvoltat de un grup de antreprenori și oameni de comunicare, care aduce laolaltă articole de opinie semnate de jurnaliști cu experiență sau experți, știri la zi și analize pe teme de actualitate. Obiectivul Democracy Mania este de a susține și apăra valorile democrației și de a le oferi o voce nu doar autorilor consacrați, ci și oamenilor obișnuiți.

În fiecare dimineață, cititorii descoperă pe platformă știrile cu impact asupra democrației și propriilor libertăți, editoriale și comentarii despre acestea. Cititorii platformei au de asemenea posibilitatea de a-și exprima opiniile în comentarii, pot vota în petiții și referendumuri online sau pot iniția alte consultări.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.