Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

De Ziua Internațională a Romilor, mai multe ONG-uri solicită implicarea comunităților de romi în deciziile care le influențează destinul

0

Șase organizații active în sfera afirmării și dezvoltării romilor din România au solicitat, pe 8 aprilie 2014, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, implicarea comunităților de romi în luarea deciziilor care le influențează destinele.

Reunite în Mișcarea de Dezvoltare a Romilor, organizațiile au lansat totodată o propunere de strategie multisectorială pentru dezvoltarea comunităților de romi din țară. Ele susțin că strategia adoptată de guvern în urmă cu 13 ani nu răspunde nevoilor reale ale acestor comunități și, tocmai de aceea, este momentul să fie înlocuită, iar romii înșiși să contribuie la identificarea soluțiilor pentru problemele cu care se confruntă.

Conferința, intitulată „Rom, sine qua non”, a avut loc la Muzeul Culturii Romilor din București, în prezența a peste 90 de participanți. Printre aceștia s-au numărat diplomați din partea ambasadelor SUA, Germaniei, Suediei, Elveției, Ungariei, Norvegiei, Canadei. Au participat, totodată, reprezentanți ai societății civile rome și nerome, ai organizațiilor internaționale și ai instituțiilor publice.

Foto_ Conferinta_Muzeul Culturii Romilor

Una dintre concluziile evenimentului a fost aceea că strategia guvernamentală referitoare la romi își poate atinge obiectivele doar dacă un procent din grupul țintă al programelor naționale este reprezentat de cetățenii de etnie romă.

„Ministerele de linie au bugete pentru programe cu resurse, indicatori și obiective concrete. Sunt, însă, și excepții, pentru că în indicatorii pe care trebuie să-i atingă aceste programe nu avem specificații legate de romi. De exemplu, pentru dezvoltarea infrastructurii există un program național dedicat zonelor rurale, este pentru toată lumea, inclusiv pentru romi, spune guvernul, cu toate că accesul romilor la acele resurse este foarte redus”, a declarat Gelu Duminică, directorul executiv al Agenției de Dezvoltare Comunitară „Împreună” și inițiatorul Mișcării de Dezvoltare a Romilor.

„«Rom, sine qua non» este principiul de la care plecăm astăzi, pentru că suntem de părere că este important ca romii să fie oriunde se discută despre ei și să participe la dezvoltarea comunităților în care trăiesc. La fel de important este ca romii să participe atunci când se iau decizii care îi privesc, care le influențează destinele”, a afirmat Ciprian Necula, președintele Romano Butiq, asociația care a găzduit evenimentul.

Organizațiile care fac parte din Mișcarea de Dezvoltare a Romilor sunt Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate „Sastipen”, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Asociația „Romano ButiQ”, Centrul de Resurse „Apollo” și Asociația Aleșilor Locali Romi din România.

Despre Asociația Romano Butiq și Muzeul Culturii Romilor:

Asociația Romano Butiq  s-a înființat din nevoia de a prezenta într-un mod realist și necosmetizat comunitatea romă și de a crea spațiul în care oamenii să descopere experimental valoarea pe care membrii acestei comunități o aduc în societate, dincolo de stereotipul negativ sau de paradigma de victimă.

Muzeul Culturii Romilor este o instituție în construcție ce își propune să fie un ansamblu dinamic de idei și povești ilustrate prin obiecte, instalații și oameni, capabil să genereze o reală dezbatere pentru toate nivelurile de publicuri. Muzeul Culturii Romilor este o inițiativă privată, susținută de Asociația Romano Butiq în parteneriat cu o serie de instituții publice și private, precum Agenția Națională pentru Romi, Agenția Împreună, Primăria Sectorului 6, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și alții.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.