Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

De la școală la profesie

0

De la școală la profesie – concluziile conferinței: absolvenții învățământului profesional și tehnic din România se pot integra rapid pe piața muncii, dar este nevoie de o schimbare de percepție asupra perspectivelor de dezvoltare a carierei.

Conferința „De la școală la profesie”, organizată de Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German, alături de Fundația Michael Schmidt și Fundația Friedrich Ebert, a dezbătut joi, 13 octombrie, în prezența unor lideri importanți din domeniu, situația corelării învățământului liceal și universitar cu piața muncii.

Forumul de Cooperare Bilatarală Româno-German lansează astfel o serie de manifestări dedicate educației, prin intermediul cărora sunt aduși laolaltă actori importanți ai acestui domeniu, din România și Germania, scopul principal al acestor demersuri fiind micșorarea deficitului de specialiști și pregătirea tinerilor, pentru a răspunde cerințelor reale de pe piața muncii.

În centrul atenției a stat întrebarea: Cum poate România să pregătească mai bine tinerii din sistemul de învățământ profesional, liceal și universitar, pentru a se putea angaja, imediat după finalizarea studiilor, în funcție de specializarea lor?

La această întrebare, precum și la alte întrebări despre acest subiect au oferit răspunsuri personalități din domeniul educației, dar și din mediul afacerilor și economic, precum: Werner Hans Lauk, Ambasadorul Germaniei la București și Vicepreședintele Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German, Ligia Deca – Consilier de Stat, Departamentul Educație și Cercetare, Președinția României, Prof. Univ. dr. Sorin Cîmpeanu – Președinte Consiliul Național al Rectorilor, Alina Bratu – Director Comunicare Continental Automotive România, Vlad Cherecheș – Președinte Alianța Națională a Organizațiilor Studențești, Gabriela Liliana Petre – Director Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, Werner Braun – Președinte Clubul Economic German Brașov, Marin Florian – Președinte Organizația de Tineret al Blocului Național Sindical, Liliana Preoteasa – Director Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă, Mariana Moarcăș – Senior Operations Officer Banca Mondială, Anca Hociotă – Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană.

Evenimentul s-a bucurat de participarea, în calitate de Keynote Speaker, a dlui. Stefan Schwartze, Membru în Parlamentul German, unde face parte din Comisia pentru Familie, Persoane Vârstnice, Femei și Tineret și din Comisia pentru Petiții. Stefan Schwartze și Werner Hans Lauk au vorbit despre tradiția îndelungată a formării duale în țări precum Germania, Austria sau Elveția, unde învățământul profesional și întreprinderile private au creat parteneriate care s-au concretizat în forța de muncă calificată și motivată. Mai mult, pregătirea în sistem profesional-dual a reprezentat, pentru mulți lideri din sfera publică sau privată din Germania, un start foarte bun în construirea ulterioară a carierei lor de succes.

În timp ce Ligia Deca a declarat că: ”Învățământul profesional și tehnic din România este unul dintre cele mai vizibile subiecte, aflate în dezbatere. Mulți vorbesc despre revigorarea acestui sector, însă foarte puțini dintre noi ne-am îndruma copiii către o rută profesională. De ce? Răspunsul la întrebare este legat de percepția publică, dar și de infrastructură și resurse. Vorbim despre școli profesionale și licee tehnologice care suferă atât de lipsa de resursă umană, care să înțeleagă ce înseamnă o meserie acum, nu ce însemna acum 20-30 de ani, dar suferă și de lipsa infrastructurii tehnice pentru formarea corectă”, Vlad Cherecheș a declarat că: ”Trebuie să fim foarte atenți la ceea ce se întâmplă în mediul pre-universitar, înainte să ajungem la mediul universitar și în piața muncii. Mulți dintre viitorii studenți nu știu încotro să o apuce și spre ce domeniu să se îndrepte, deoarece noi nu avem un sistem de consiliere și orientare în carieră în învățământul pre-universitar. Teoretic există, însă practic sunt prea puțini consilieri.”

Dl. Sorin Cîmpeanu  a vorbit de asemenea, despre „deficitul de reglementari coerente în special în domeniul învățământului profesional” și despre „necesitatea de a implementa un bacalaureat diferențiat, teoretic și profesional, care să îi dea șansa elevului să aleagă”. 

Înregistrarea conferinței poate fi urmărită aici: http://bit.ly/2dgB69S

Despre:

Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German este o organizație non-profit înființată de personalități ale vieții publice din România, în anul 2016, cu scopul de dezvolta o platformă solidă pentru schimburile româno-germane la nivel cultural, social, economic şi ştiinţific.  Unul dintre obiectivele principale ale organizației este de a promova educația și formarea profesională a tinerilor.

Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Fundația a fost înființată în anul 2010, cele mai reprezentative proiecte în domeniul educației incluzând furnizarea de materiale didactice pentru școlile din România, precum și acordarea de burse de studiu pentru studenții care își doresc să dezvolte o carieră în clasele cu predare în limba germană, în școlile din România.

Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) este o fundaţie politică germană non-profit care promovează valorile social-democratice. Fundația cu sediul central la Berlin și Bonn, a fost fondată în 1925 şi poartă numele lui Friedrich Ebert, primul preşedinte german ales pe cale democratică. Astăzi, FES are oficii în peste 90 de țări și desfășoară activități în mai bine de 100 de ţări.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.