Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

De ce vor antreprenorii români să cedeze o parte din business către investitori?

0

Spre deosebire de acum câțiva ani, antreprenorii români au început să fie mai deschiși spre parteneriatele de business cu investitori alături de care să își dezvolte compania, după cum reiese din declarațiile celor care s-au înscris până acum în programul Start&Grow 2014.

Start and Grow

Dacă înainte de 2010, cei mai mulți antreprenori deschiși spre parteneriate cu investitori aveau afaceri în domeniul IT/tehnologie, acum a început să crească și numărul celor din alte domenii care vor să își dezvolte business-ul alături de un investitor.

Astfel, pe lângă tehnologie, majoritatea antreprenorilor înscriși în programul Start&Grow 2014 activează în agricultură/producție și servicii.

Important de menționat este faptul că, spre deosebire de perioada dinainte de 2010, când mulți antreprenori încă priveau sprijinul financiar din partea unui investitor drept un credit, similar celor bancare, acum a crescut numărul antreprenorilor care înțeleg că un parteneriat de acest tip aduce în companie „smart money” (cash, dublat de expertiză de business și know-how pentru dezvoltarea afacerii).

Cei mai mulți (62%) dintre antreprenorii români care sunt în căutarea unui partener financiar în acest moment, au deja o afacere funcțională și vor să o extindă pe plan național/internațional sau din punct de vedere al volumului de business.

Antreprenorii din această categorie vor să își extindă afacerea fie prin lansarea unui sistem de franciză, fie prin deschiderea unor noi puncte proprii de lucru în alte orașe din țară, fie prin mărirea capacității de producție, respectiv investiții în noi echipamente și tehnologii. Și, dincolo de aportul financiar, spun că au nevoie de un partener care să îi ajute cu expertiză în dezvoltarea unei companii la nivel național sau internațional.

Un procent de 29% dintre cei înscriși este reprezentat de antreprenorii aflați la început de drum, care spun că au nevoie de un investitor în business atât pentru aportul financiar care i-ar ajuta să înceapă afacerea la un alt nivel decât ar reuși pe cont propriu, cât mai ales pentru partea de business mentoring și know-how pe care investitorul o aduce în companie.

Mai mult, există inclusiv situații în care antreprenori cu afaceri profitabile, pe care le pot dezvolta singuri, doresc un parteneriat de business cu un investitor, pentru a accelera creșterea și a câștiga mult mai repede cotă de piață sau prezență națională/internațională pe o anumită nișă.

Accesul dificil la finanțare și contextul încă nefavorabil din mediul de business reies din faptul că, indiferent de stadiul în care se află afacerea lor (proiect sau business funcțional), 9% dintre antreprenori spun că fără finanțare nu pot merge mai departe și sunt nevoiți să renunțe la business. Practic, lipsa banilor îi împiedică fie să înceapă afacerea, fie să deruleze în continuare activitatea firmei pe care o dețin deja.

Datele au la bază un chestionar la care au răspuns cei 105 antreprenori care s-au înscris până în acest moment în programul Start&Grow 2014.

Start&Grow 2014 este un program lansat de startups.ro pentru a susține dezvoltarea unor afaceri promițătoare, ajutându-i pe antreprenori să intre în legatură cu investitori și să obțină până la 500.000 de euro pentru a-și duce afacerea la următorul nivel.

Antreprenorii care sunt în căutarea unui partener financiar se mai pot înscrie în program (completand formularul online) până pe 8 iunie 2014.

Pe lângă posibilitatea de a primi finanțare, cei selectați în program vor beneficia gratuit de mentoring și know-how de business în legatură cu diferite aspecte ale afacerii lor.

Programul se adresează în special afacerilor din următoarele domenii: Tehnologie, Agribusiness, Producție, Servicii, Green Business, Inventică, Fashion, dar este deschis și către afacerile din alte domenii.

—————————————————————————————————————————-

Start&Grow 2014 este un proiect startups.ro realizat cu sprijinul TreeWorks, Intercontinental Bucuresti, Finantare.ro, Elevate si Zelist.

Prima ediție Start&Grow a avut loc în 2010, când, împreună cu Microsoft România, startups.ro a lansat primul accelerator de business din țară care se adresa afacerilor din toate domeniile de activitate, nu doar celor din tehnologie. Mai multe informații despre prima ediție puteți găsi aici, iar în acest material găsiți extra info despre schimbarea conceptului Start&Grow în 2014.

startups.ro este un proiect lansat la începutul anului 2008, cu scopul de a-i sprijini pe cei care vor să înceapă sau să își dezvolte propria afacere, atât prin publicarea unor materiale pe teme de business, cât și prin organizarea de evenimente și proiecte speciale dedicate antreprenorilor.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.