Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

De ce fug copiii de acasă?

0

Articol de Andreea Biji, psiholog Salvați Copiii, coordonator Program Salvați Copiii România

În România, conform statisticilor, de peste 6 ani, majoritatea copiilor declarați dispăruți, fug de acasă. În perioada 15.05.2011 și 15.05.2012 a fost solicitată urmărirea, de către autoritățile abilitate,  la nivel național pentru 3177 de minori. În aceeași perioada au fost găsiți 3191 copii. La 15.05.2012, au rămas în lucru 320 de cazuri, cu 14 cazuri mai puțin față de aceeași dată a anului trecut. Din cele 320 de cazuri, 230 sunt cazuri de copii dispăruți și sesizate pentru prima dată de părinți sau reprezentanții legali, iar 90 dintre cazuri sunt cunoscute cu plecări repetate.

Ce îl determină pe copil să aleagă fuga de acasă?

”Cred că aș înnebuni de durere și disperare dacă copilul meu ar fi dat dispărut”, sunt vorbele unui părinte, care cu siguranță empatizează toți părinții, însă cât de des auzim ca părinte protestul copilului ”Nu vreau să mai merg la școală?

Peste 95% din cazurile copiilor dispăruți, nu sunt răpiți, nu se pierd, aleg  fuga voluntară”. ”Soluția” apare pe fondul abuzului emoţional, fizic sau chiar sexual, sunt martori, şi implicit victime, ale violenţei domestice. Studiile demonstrează că aceaste incidente se întâmplă mai ales în familiile dezorganizate, înalt disfuncţionale care se confruntă cu schimbări bruşte şi dramatice la nivelul structurii familiale – decesul unui părinte, divorţ, apariţia unui nou partener de cuplu etc. Consumul de alcool şi sărăcia sunt de asemenea factori de risc suplimentari, ce contribuie la apariţia acelor situaţii în care copiii simt şi cred că singura soluţie este să fugă de acasă.

De asemenea, tot la factori de risc intervine și evaluarea performanțelor școlare. Există clivaje în educația unui copil, există factori externi care influențează performanțele școlare ale acestora, iar frica de a comunica acasă o notă mică îi împinge ulterior pe copii către gesturi extrem de grave, cum ar fi fuga de acasă sau chiar suicidul. Conflictul cu un cadru didactic, o situație de bullying în care copilul este victimizat constant devin cauze directe pentru absenteism şcolar sau chiar abandon, culminând cu decizia unui copil de a fugi de acasă de teama reacţiei părintelui.

Dificultățile de ordin psihologic, emoţionale şi comportamentale ale copiilor, se regăsesc în rândul factorilor care determină fuga de acasă. Studiile arată comorbidităţi îngrijorătoare ale fugii de acasă cu diferite tulburări de sănătate mintală: tulburare de conduită, depresie, ADHD, stres postraumatic, schizofrenie. Îngrijorător este şi faptul că, în rândul copiilor care trăiesc pe stradă, suicidul reprezintă prima cauză a decesului.

Acțiuni și măsuri de prevenire și stopare a femomenului

Pentru a preveni o decizie sau pentru a stopa amploarea unui fenomen de risc social, trebuie conștientizată problematica, atât în interior (familie), cât și exterior (autorități publice, organizații non-guvernamentale care militează împotriva violenței domenstice, etc.)

Cu ocazia Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți, 25 mai, a fost organizată, la București o  întâlnire cu factori cheie în domeniul protecției copiilor dispăruți, organizată de Salvați Copiii România în parteneriat cu Instituția Prefectului Municipiului București, care s-a concentrat pe analiza și dezbaterea aceste problematici.

Campaniile de prevenire a dispariţiilor voluntare continuă şi în prezent, cu ajutorul voluntarilor activi ai organizaţiei Salvaţi Copiii, în rândul elevilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, segmentul vulnerabil în ceea ce priveşte dispariţiile voluntare.

Cu această ocazie s-au reaminti ariile următoare de acţiune ale Salvaţi Copiii, în parteneriat cu Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti, Poliţia Capitalei, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul Şcolar şi Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională:

  • asigurarea unei informări constante în rândul elevilor, profesorilor, părinţilor şi consilierilor şcolari;
  • implementarea Strategiei de Prevenire a Criminalităţii la nivelul Municipiului Bucureşti (2011-2016)
  • lansarea site-ului de informare a copiilor şi tinerilor privind siguranţa lor www.gandirefresh.r0
—————————————————-
  • Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.
  • La nivel european, de Ziua Internaţională a Copiilor  Dispăruţi, pe data de 25 mai se organizează numeroase evenimente şi campanii tematice de informare şi prevenire în ţările membre ale Federaţiei Europene pentru Copiii Dispăruţi si Exploataţi Sexual – Missing Children Europe.
  • Missing Children Europe este Federaţia Europeană pentru Copiii Dispăruţi si Exploataţi Sexual. În calitatea sa de organizaţie-umbrelă, reprezintă în prezent, 28 de organizaţii neguvernamentale din 19 ţări membre ale Uniunii Europene şi Elveţia, inclusiv organizaţia Salvaţi Copiii România.  Fiecare dintre aceste organizaţii activează în domeniul prevenirii şi ajutorării victimelor în caz de dispariţie şi/ sau exploatare sexuală.  Deşi dispariţia şi abuzul sexual sunt considerate probleme din ce în ce mai alarmante, nici chiar la ora actuală nu sunt disponibile informaţii statistice clare privind amploarea fenomenului.

Organizaţia Salvaţi Copiii România este o instituţie cu rol social, a cărei misiune este aceea de a garanta egalitatea de şanse pentru toţi copiii, indiferent de mediul din care aceştia provin, prin utilizarea propriei expertize, precum şi prin activităţi de lobby şi advocacy asupra factorilor de decizie şi mobilizarea liderilor din societatea civilă. Salvaţi Copiii  promovează de 20 ani drepturile copilului, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Peste 500.000 de copii au fost incluşi în programe educative, de protecţie şi asistenţă medico-socială, de stimulare a participării lor în acţiuni de promovare şi recunoaştere a drepturilor lor. Este membră a Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, care  cuprinde 29 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări. Pentru mai multe informaţii despre programele Salvaţi Copiii vizitaţi www.salvaţicopiii.ro.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.