Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cunoaște ca să recunoști: experiment educațional cu bătaie lungă de PleshooContemporary & friends

0

Cu ocazia zilei de naștere a unuia dintre cei mai importanți artiști români, PleshooContemporary, împreună cu InfoCons, Primăria Băile Govora și Școala de la Plai au dat startul unei serii de întâlniri experiment cu intenția de a readuce valorile românești în atenția și cotidianul publicului de toate vârstele.

 
2

Vineri 19 februarie, de ziua lui Constantin Brâncuși, echipele PleshooContemporary au invitat elevii Liceului Tehnologic Băile Govora, comunitatea Școlii de la Plai (Plaiu Cornului, Prahova), colaboratorii Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și liceenii Colegiului Tehnic de Arhitectură I.N. Socolescu, București (Cercul de Antropologie vizuală Memoria Prezentului) să parcurgă experiențe cu gândul la marele artist român, urmând direcțiile menționate în cuprins (călătoria operei de artă pe înțelesul copiilor, formarea și reformarea profesională în spațiul rural). Conferința de la Muzeul Satului a punctat cu puterea exemplului că valoarea produce istorie.

Atelier Govora
Atelier Plaiu Cornului

Școala Generală cu clasele I-IV își deschide porțile, după ce a fost închisă în urmă cu cinci ani din cauza scăderii numărului de copii din sat. Cu sprijinul Primăriei Șotrile, localnicii interesați de meșteșug și-au petrecut ziua cioplind obiecte decorative din lemn și urmărind filmul “Coloana sau Lectia despre infinit” de Laurențiu Damian, Pro-Rector UNATC.

Una din direcțiile pe care Școala de la Plai le va inaugura odată cu începerea activității va fi formarea și reformarea profesională în spațiul rural. Motivul principal al migrației de la sat se datorează lipsei de locuri de muncă zonale.

Intervenție București

La București, în cadrul mesei rotunde organizate de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Mihai Pleșu a împărtășit cu liceenii Colegiului Tehnic de Arhitectură I.N. Socolescu, București – „Cercul de Antropologie vizuală Memoria Prezentului” cele întâmplate la Govora și Plaiul Cornului și a pledat pentru construcții viitoare care respectă și integrează valorile din trecut. Nu în ultimul rând, Sorin Mierlea a invitat tinerii să fie consumatori și producători de cultură informați și responsabili.

1

„Arta este creativitate, creativitatea este creație și este divină. Important este să o ascultăm, să o vedem, să o simțim, să ne implicăm, să adoptăm fiecare o9atitudine pentru cultură și sper ca împreună să nu uităm și să vedem ce avem, ce suntem și ce este cu adevarat lângă noi.” Sorin Mierlea, Președinte InfoCons

“Am răspuns cu plăcere inițiativei de a demara un experiment educațional pe care l-am considerat extrem de interesant atât la nivel național cât și pentru comunitatea govoreană. Trebuie în primul rând să redescoperim pofta cunoașterii ca să putem ulterior să ne recunoaștem valorile.”
Mihai Mateescu, Primarul Orașului Băile Govora

„Actul recunoașterii nu poate avea decât forța procesului de cunoaștere prealabil. Soluțiile alternative de educare și alte întâlniri-experiment pe care urmează să le desfășurăm anul acesta sunt pariul nostru pe puterea interacțiunilor bine meșteșugite și a colaborării de a ne regăsi direcția, reconectându-ne la istorie. Credem că împreună putem crea un model sănătos de recuperare a valorilor care stau la baza identității noastre de neam.”
Mihai-Alexandru Pleșu, Fondator PleshooContemporary

„Vedem cele întâmplate pe 19 februarie ca pe o invitație la dialog adresată celor care cred că valorile reale se recuperează și se așează la locul lor de drept prin conversații constructive, acțiuni colaborative și experiențe bogate de învățare, pentru toate vârstele. Credem că doar puterea comunității poate crea o mișcare coerentă de elevare a discursului public pe tema valorilor românești, trecute și prezente. ” Sandra Pleșu, Director Școala de la Plai

Primul pas în demersul nostru este multiplicarea programului în mai multe orașe în cadrul Săptămânii Altfel (18-22 aprilie 2016).

Căutăm cât mai mulți parteneri de lucru pe cele două formate propuse (călătoria operei de artă pe înțelesul copiilor, formarea și reformarea profesională în spațiul rural).

Targetul final al campaniei “Cunoaște ca să recunoști” este prezența lunară a atelierelor, implementate de-a lungul a 42 de săptămâni în toate cele 42 de reședințe de județ. Miza este să readucem aminte societății civile că valoarea produce istorie.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.