Cum se creează schimbarea sistemică în România

0

NESsT și Romanian-American Foundation susțin schimbarea socială sistemică  în România, prin dezvoltarea de întreprinderi sociale. Din cele nouă întreprinderi sociale din portofoliul NESsT România, vă prezentăm  programul IMPACT al Fundației  Noi Orizonturi și programul Daisy Standard al Fundației Cartea Călătoare.

Romanian-American Foundation este partenerul strategic al NESsT în România ce susține eforturile noastre pentru crearea schimărilor sistemice, pe lângă suportul financiar oferit. RAF a fost implicată în mod activ în dezvoltarea portofoliului, urmărind atent progresul fiecărei organizații în parte și participînd la vizitele de monitorizare  oganizate împreună cu echipa NESsT.

Cu ajutorul suportului financiar oferit de RAF, NESsT a reușit să extindă metodologia privind consolidarea capacităților antreprenoriale, consultanța one-on-one și workshop-urile dincolo de necesitățile întreprinderii socile reușind să  asiste organizațiile în eforturile lor de a-și îmbunătăți performanța generală în domenii precum  operațiuni, resurse umane, managementul performanței și al riscului.

Un exemplu de astfel de suport este Fundația Noi Orizonturi (FNO), una dintre câștigătoarele Competiției pentru Întreprinderi Sociale NESsT România, ediția 2007-2008. Cu sprijinul NESsT, FNO a dezvoltat o întreprindere socială ce constă în oferirea de servicii de cazare și închiriere echipament de schi la cabana „Noi Orizonturi” din stațiunea Straja.

Unul dintre programele cele mai importante ale Fundației Noi Orizonturi este programul IMPACT, un model inovativ de educație nonformală care se axează pe următoarele componente-cheie de dezvoltare: cetățenie activă, antreprenoriat social, angajabilitate și leadership. Curiculumul antreprenoriatului social a fost dezvoltat bazîndu-se pe lecții învățate în timpul colaborării cu NEsST.

“Colaborarea cu NESsT în domeniul dezvoltării întreprinderilor sociale a fost o experiență motivantă  care a oferit multă inspirație Fundației Noi Orizonturi”, declară Diana Certan, Directorul Fundației Noi Orizonturi. “Lucrând cu NESsT și înțelegând filozofia întreprinderii sociale și văzînd efectele pozitive pe care acestea le au asupra indivizilor și organizațiilor care merg pe acest drum ne-a făcut să considerăm că acest lucru ar putea fi o componentă cheie în educația tinerilor. Astfel, antreprenoriatul social a devenit unul dintre cei patru piloni de susținere ai programului IMPACT și este acum implementat în cluburile IMPACT printr-un curiculum cu standard ridicat, cu ajutorul RAF.”, susține Diana Certan. NESsT este mîndră de faptul că a prezentat Fundația  Noi Orizonturi partenerilor săi, Romanian American Foundation, cu care FNO a fost dezvoltată o relație grant-donator.

Un alt exemplu de asistență oferită de RAF este Fundația Cartea Călătoare (FCC) și întreprinderea lor socială care produce cărți Daisy. Un membru al portofoliului NESsT încă din 2007, Fundația Cartea Călătoare a introdus în sistemul educațional din România standardul Daisy. Standardul Daisy, standard internațional de accesibilizare a informaţiei pentru nevători, este un sistem deschis, în plină evoluţie, care merită adoptat de cât mai multe instituţii implicate în furnizarea de informaţii diverse şi în special de bibliotecile publice şi instituţiile de învăţământ care doresc să ofere aceleaşi şanse de acces la educaţie şi cultură persoanelor cu deficienţe de vedere sau cu dificultăţi de citire din România.

Datorită asistenţei tehnice şi financiare oferite de NESsT, Fundația Cartea Călătoare a implementat standardul Daisy în 50 dintre librăriile publice din România și peste hotare, în toate liceele speciale pentru tineri cu deficiențe de vedere. Acesta a  fost un pas extrem de important în procesul de schimare a legislaţiei prinvind serviciile sociale în România. Având răspândire naţională FCC poate  propune introducerea centrelor de accesibilizare a informaţiei în nomenclatorul instituţiilor de asistenţă socială din România. Totodată, FCC urmărește și subvenţionarea manualelor în format Daisy de către Ministerul Educaţiei, aşa cum sunt subvenţionate manualele în format Braille. Pentru acest demers FCC va evalua impactul manualelor în procesul educaţional la sfârşitul anului școlar 2010-2011, urmând mai apoi să înainteze un memoriu către Ministerul Educaţiei.

“Aportul NESsT a fost extraordinar pe linia promovării imaginii fundaţiei la nivel naţional şi internaţional. În ultimii doi ani vizibilitatea organizaţiei a crescut foarte mult, nu doar în rândul nevăzătorilor, ci mai ales în rândul altor organizaţii, autorităţi, finanţatori şi membri ai comunităţii.”, afirmă Gabriela Dima, coordonatorul întreprinderii sociale a Fundației Cartea Călătoare.

Suntem încântați de relația pe care am dezvoltat-o cu RAF. Datorită finanțării semnificative primate din partea  Romanian-American Foundation, ne putem  continuăm și dezvolta activitatea promovând inițiative și soluții inovative precum cele dezvoltate de Noi Orizonturi și Cartea Călătoare.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează