Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cum putem sa crestem competitivitatea absolventilor romani?

1

Ce (mai) inseamna educatia in Romania? Ce vrem de la educatia din Romania? Cum putem sa crestem competitivitatea absolventilor romani la nivelul pietelor de munca internaţionala? Afla din interviul cu Monica Costea – Project Managerul Conferintei “De ce educatia conteaza”!

Conferinţa Proiect România 2020: De ce educaţia contează (Bucureşti, 26-28 noiembrie 2010), doreşte să creeze o platformă deschisă pentru dialog la care sunt invitate să participe entităţi importante din domeniul educaţiei, atât guvernamentale, cât şi neguvernamentale, dar şi organizaţii din sectorul privat. Scopul conferinţei este de a identifica modalităţi comune de creştere a competitivităţii absolvenţilor români din mediul universitar la nivelul pieţelor de muncă europeană şi internaţională.

  • Cum reactioneaza mediul romanesc la aceasta initiativa?

Surprinzator de pozitiv. E o mare bucurie sa vorbesc cu diferite persoane despre aceasta conferinta deoarece imi da sansa sa regasesc cu adevarat o „Romanie pozitiva”, entuziasta si plina de speranta. E o Romanie despre care nu se prea vorbeste la televizor, sau in general in media, dar care am certitudinea ca in curand va fi din nou pe firmament. E o Romanie a celor care cred ca orice schimbare, indiferent de domeniu, incepe cu noi insine.

  • Cine sunt participantii la aceasta conferinta?

Dat fiind faptul ca ne propunem ca aceasta conferinta sa fie incubatorul pentru creionarea unor solutii la starea de fapt a educatiei romanesti, am decis ca publicul sa redea la nivel micro societatea romaneasca in toata diversitatea si multitudinea ei de actori. In consecinta, in sala vom avea reprezentanti ai studentilor, tineri profesionisti romani din tara si de peste hotare, reprezentati ai guvernului, ai corporatiilor si IMM-urilor, ai ONG-urilor. Beneficiari ai sistemului educational romanesc dar si oameni care il pot privi din afara si pot aduce in discutie unghiuri de vedere care sunt momentan oarbe ochiului obisnuit sa priveasca din interior. Profesionisti care se lovesc de problema capacitatii absolventului roman de a aduce plus valoare unei companii sau institutii. Oameni care isi doresc sa lucreze mai mult impreuna pentru a defini problema reala a educatiei si a trece rapid la actiune, pentru a putea fi apoi parte din solutie.

  • Cat de greu este sa faceti astfel de activitati pentru Romania?

Majoritatea proiectelor GRSPSociety au avut, cel putin in formula in care am lucrat pana in prezent, „motorul” in afara granitelor tarii. Romanii din diaspora care activeaza ca membrii GRSPSociety se regasesc in dorinta de a contribui cu ceva concret la dezvoltarea Romaniei – fie printr-un efort individual, de a oferi un internship in SUA unui student la drept, fie printr-un efort de echipa, de a construi un portal turistic online, care sa promoveze interactiv imaginea unei Romanii vii, dornica sa se lase descoperita in deplinatatea frumusetilor ei reale; fie in alte moduri, proprii celor peste 15 proiecte pe care organizatia le-a desfasurat in anul care se incheie. De aceea, as spune ca nu este greu sa facem aceste lucruri pentru Romania, este nevoie de cele mai multe ori doar de dorinta de a face cat mai scurt drumul de la gand la fapta, ceea ce intr-adevar este un lucru pe care, ca tara, ar fi bine sa il exersam cat se poate de des.

  • Ce credeti ca are nevoie Romania in aceasta perioada?

Mi-e destul de greu sa raspund la intrebarea „de ce are nevoie Romania?” pentru ca ma gandesc: oare Romania este baiat sau fata? Este tanara sau batrana? Si cumva toate raspunsurile imi vin gandindu-ma ca Romania este o prietena din copilarie, langa care am crescut. Si atunci realizez ca ar putea avea mai multa indrazneala de a actiona. Forta de a nu mai tot amana deciziile importante. Curaj sa ceara ajutorul. Mai multa putere de a nu se compara tot timpul cu ceilalti, si astfel de a constientiza care ii este frumusetea.

  • Cine esti?

O tanara romanca care nu isi poate imagina cum ar fi sa pleci din tara pentru toata viata. Doi din ultimii cinci ani am lucrat si locuit in afara granitelor Romaniei. Am revenit cu mult drag in tara pentru ca imi era dor de „acasa”. De oameni si natura. Am revenit cu idei de a face proiecte, de a infiinta organizatii, de a ma reconecta cu prieteni din copilarie care au aceeasi sete de a fi antreprenori, de a inova, de a vedea finalitatea propriei lor munci. Pana acum nu am renuntat la niciunul dintre aceste ganduri, idei si proiecte; pentru unele momentul de implementare a venit, unele inca se „coc”.  Majoritatea acestor idei si proiecte graviteaza in sfera educationala: pentru prescolari, pentru adulti, formala si non-formala. Din acest motiv sunt foarte bucuroasa ca GRSPSociety este platforma de intalnire a atat de multor interese si pasiuni de-ale mele!

  • Un vis al tau despre Romania?

M-as afla intr-o zi de duminica in Piata Unirii. Cei mai multi oameni merg relaxati si increzatori, bucurandu-se de timpul liber alaturi de familiile lor si de cei care le sunt dragi. Sunt optimisti si obiectivi in ceea ce privesc dificultatile personale si ale comunitatii si incearca sa vada care ar fi contributia lor ca partea din solutia la aceste situatii. Copiii lor merg cu drag la scoala, facultate, sau la gradinita, pentru a se descoperi pe ei insisi, pentru a invata sa iubeasca pe cei din jur si intreaga lume.

  • BONUS: Un mesaj de final de interviu pentru vizitatorii RomaniaPozitiva.

Citeam zilele trecute un pasaj care mi-a placut mult: Rights are taken, not asked for; they are seized, not begged for (Jose Marti). Daca vrem o Romanie pozitiva, haideti, pentru inceput, sa fim noi mai pozitivi si mai constienti de ce drepturi avem si sa luptam pentru ele!

Multumim Monica Costea & GRSPSociety pentru interviul acordat!

Interviurile RomaniaPozitiva, noiembrie 2010

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.