Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cum o fi să ai propria ta grădină de legume?

0

Dar cum o fi să ai propria ta grădina de legume la …firma? Primăvara a început pentru angajaţii Companiei Romstal cu o provocare de care nu au mai avut parte până acum: să aibă propria lor grădina la firma pentru a-şi cultivă singuri legumele şi pentru a mânca sănătos. Toate magazinele şi pieţele sunt pline de legume care arată foarte bine dar ce păcat că, pentru a arată aşa, aproape toate sunt tratate iar să mănânci sănătos este o mare provocare a zilelor noastre.

imag4521

În Romstal, de 2 ani, ne preocupăm să oferim angajaţilor posibilitatea de a mânca mai sănătos: am adus mai multe opţiuni de salate la restaurantul angajaţilor iar asta a scăzut cu 30% consumul de carne. În plus, ingredientele pe care le folosim la mâncarea preparată aici pentru angajaţi sunt 80% – 90% de la producătorii noştri. Avem un fresh bar şi un magazin cu fructe şi legume pentru anagajati iar grădinile le-au oferit posibitatea să aibă mâncare sănătoasă şi pentru familie.

Cum a început totul? În martie am lansat către angajaţi posibilitarea de a avea una dintre cele 12 grădini oferite de companie iar ei au făcut echipe de aproximativ 10 persoane pentru fiecare grădina, cu un nume haios ales de ei pe care l-am pus apoi pe plăcuţele de la grădini. Am organizat în aprilie un curs de permacultura pentru a învaţă cum să cultivăm şi ne-am apucat de treaba. Am pus seminţe şi răsaduri de roşii, morcovi, ardei, castraveţi, ceapă, plante aromatice, salată, dovlecei, ridici, căpşuni iar toată muncă asta de echipa a fost ca un teambuilding frumos şi neaşteptat, aici, la noi acasă. Şi cum o grădina are nevoie de udat, săpat şi îngrijit în permanentă, la câteva zile, cu schimbul, am mers să ne ocupăm de toate acestea, fie dimineaţa, înainte de program, fie seara, după program. Am creat şi o comunitate a grădinarilor, pe google plus, unde am postat în permanentă poze de la grădini, articole şi sfaturi iar la masa de prânz unii colegi au făcut schimb de legume sau o salată mare din care au mâncat cu toţii. În august a fost vârful de sezon pentru roade şi era minunat să vezi toate grădinile pline cu roşii.

Acum urmează să pregătim grădinile pentru iarnă şi să aşteptăm primăvara pentru noile culturi. Deja o parte dintre colegi abia aşteaptă să aplice la anul ceea ce au învăţat anul acesta despre grădinărit sau au testat şi au văzut că dă roade.  Am învăţat multe despre grădinărit şi am avut ocazia să mâncăm ceea ce noi am cultivat. Iar asta a fost interesant şi foarte gustos!

autor text Lavinia Galcea, Coordonator comunicare & Dezvoltare Organizationala Romstal

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.