Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cum gestionezi anxietatea legată de Coronavirus?

0

Situația existentă declanșată de pandemia cu virusul Covid-19 a generat o serie de dezechilibre, atât de natură economică, politică și medicală, cât și la nivel emoțional, așa cum, probabil, cu toții am perceput.

În timp ce există o mulțime de sfaturi despre cum să vă protejați și să limitați riscul de a vă expune la virus, s-a spus mai puțin despre efectul pe care îl poate avea o problemă de acest fel asupra sănătății noastre mintale și, în special, a celor care întâmpină provocări cu anxietatea, în fiecare zi.

Autor text: Ema Căpitănescu – Specialist în Inteligență Emoțională orientat pe rezultate, trainer, speaker, autor si antreprenor. 

De obicei persoanele care experimentează anxietate se simt blocate, incapabile de a-și gestiona emoțiile de teamă și de îngrijorare, simt că sunt constant pe muchie, ca și când ar sta tot timpul pe vârful unui munte și s-ar uita în jos. Îngrijorările, deși constante, nu pot fi oprite. Pentru a veni în ajutorul persoanelor care se confruntă cu acest tip de panică sau teamă, am analizat mai jos trei instrumente foarte utile care pot ajuta depășirea cu bine a acestor episoade de anxietate.

1. Focusează-te pe cum se schimbă emoțiile!

Cuvântul cheie fiind aici ,,schimbă”. Este necesar să conștientizezi faptul că emoțiile sunt fluide și se schimbă tot timpul, asemenea apei care ia forma vasului în care este turnată. (Vasul poate fi gândul, în acest exemplu). Următorul pas este să te gândești care vor fi emoțiile tale când vei începe să te simți mai bine, și să le notezi exact în acel moment. Astfel, vei observa cum chiar sub ochii minții tale, aceste emoții se schimbă!

Un exemplu aici, în cazul în care ești anxios din pricina statului în casă, îți adresezi întrebarea ,,Care vor fi emoțiile mele când va începe să-mi placă să stau în casă?”

Când primești răspunsul, așa cum am zis, mintea va răspunde, și este important să îl notezi.

2. Identifică consecințele!

Un lucru de menționat în cazul anxietății este faptul că aceasta apare ca reacție în urma unor așteptări generate de gândurile tale.

Prin urmare, dacă simți teamă, este necesar să îți adresezi cât mai multe întrebări despre ce consecințe te sperie, de fapt. Astfel că, dacă ar trebui să stai în casă deși nu îți dorești, atunci întreabă-te ,,Care este consecința statului în casă?” Când îți vine răspunsul, căci mintea va răspunde, îți adresezi din nou această întrebare. Repetă adresarea către tine a întrebării ,,Care este consecința?”, până descoperi motivul real din spate, iar ca indiciu, cel mai frecvente răspunsuri sunt lipsa controlului, perfecționismul, încercarea de a fugi de noi înșine și responsabilitatea excesivă nefondată.

3. Conștientizează că te porți normal!

Ceea ce de multe ori uităm atunci când experimentăm îngrijorare sau frică este că acestea sunt reacții de supraviețuire, normale, declanșate de informații primite de la noi cum ar fi un pericol. Dacă devii sceptic cu gândurile tale și te îndoiești de ce gândești privitor la teamă, poate vei ajunge chiar să nu fii de acord cu tine însuți.

Așadar, fii selectiv cu gândurile tale și chiar dă-le feedback: ,,Oare ce gândesc acum mă ajuta?”, ,,Poate aș putea să simt bucurie în loc de teamă nefondată?”, ,,Îți mulțumesc, teamă, că ai apărut, dar nu am nevoie de tine acum.”

De asemenea, e important să conștientizezi că starea de pericol nu este adevărată, ci amplificată fără sens. Spre exemplu, fii atent la tine și răspunde la următoarele întrebări:

Dacă într-adevăr ai fi în pericol, ai putea să:

Zâmbești?

Sari într-un picior?

Salivezi?

Respiri adânc?

Citești curios acest articol?

Aplică-le pe cele de mai sus dacă simți nevoia să te convingi că totul este în regulă. Ca bonus, postura corpului ajută, așa că îndreaptă-te chiar acum de spate!

În concluzie, dacă ar fi să ne întrebam ,,Pot să îmi opresc anxietatea, să n-o mai simt?”, răspunsul ține de tine. Dacă îți dorești, poți ACCEPTA, GESTIONA și ÎNLOCUI anxietatea. Dacă emoțiile noastre ar dispărea, ar fi groaznic. Dar DA, frica se poate gestiona.

Autor text: Ema Căpitănescu – Specialist în Inteligență Emoțională orientat pe rezultate, trainer, speaker, autor si antreprenor. 

În cei patru ani cât a activat la Serviciul de Ambulanță București Ilfov, și -a consolidat cunoștințele de neuroanatomie și neurofiziologie, fapt ce a contribuit la declararea vocației de a înțelege la cel mai profund nivel emoțiile oamenilor. Deține certificări internaționale de Cognitive Behavioral Therapy, Coaching, NLP, Time Line Therapy, Goals Achievement, și Goleman’s Mixed EI Model Facilitator. Implicată în numeroase proiecte de voluntariat, dorește să aducă inteligența emoțională în viața fiecărui om, adult sau viitor adult.

Facebook  și site

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.