Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cum a reușit comunitatea de cititori Bookster să ducă 16.000 de cărți în școlile Teach for Romania

0

Magia unei biblioteci…sau cum a reușit comunitatea de cititori Bookster să ducă  16.000 de cărți în școlile Teach for Romania

Peste 13.000 de copii au acum acces la biblioteci și colțuri de lectură în cadrul școlilor în care învață, ca urmare a campaniei ”Magia unei Biblioteci”, desfășurată de către Bookster, în perioada 12 decembrie 2016 – 15 ianuarie 2017, cu sprijinul Teach for Romania și al companiilor partenere. Ca răspuns la scrisorile legate de motivația copiilor de a citi, întreaga comunitate a ”booksterilor” s-a implicat și rezultatele au fost de impact: peste 16.000 de cărți donate, cu ajutorul cărora 36 de școli din 9 județe au acum colțuri de lectură dotate cu cărți de povești și culegeri, enciclopedii, dicționare și atlase.

magia-unei-biblioteci

Odată ajunse la școli, cele 16.000 de cărți donate au fost aranjate în bibliotecile trimise de Bookster cu ajutorul celor 28 de profesori Teach for Romania, iar copiii au fost foarte entuziasmați să înceapă să le citească: Dragă Bookster, îți mulțumim cu drag pentru cărțile oferite școlii noastre! Eu sincer nu prea citesc dar am luat și eu 4 cărți de la școală și am fost foarte uimit pentru că în prima zi deja am terminat prima carte. Ceea ce am descoperit a fost minunat, și din nou am fost uimit să văd cum eu am început să citesc cărți. Hmm… oare de ce n-am facut-o de mult! Prima carte a fost fenomenală și deja am început-o pe a doua! Uimitor nu? (Vlad, Școala Gimnazială „Gheorghe Manu”, Călărași)

Conform unui raport pentru anul 2015 de la Institutul Național de Statistică din România, din cele 10.200 de biblioteci existente la nivel național, 7.133 dintre acestea sunt biblioteci școlare. Raportat la numărul localităților din România, reiese că avem o bibliotecă pentru fiecare 3 localități. Cu precădere în zonele rurale, marea parte a acestor biblioteci au fondul de carte învechit, deteriorat și insuficient pentru nevoile elevilor.

Ideea campaniei a plecat de la faptul că mii de copii din România nu au o bibliotecă de la care să împrumute cărți”, spune Bogdan Georgescu, fondator Bookster. ”Când am lansat Bookster cu misiunea de a inspira oamenii să își descopere visele, ni s-a spus că ne pierdem timpul pentru că “oamenii nu mai citesc” însă, astăzi avem 35.000 de booksteri care citesc cele mai bune cărți din lume și comunitatea noastră crește în fiecare zi. De aceea, cu sprijinul Teach for Romania și al comunității Bookster de cititori, ne-am decis să ducem mai departe misiunea noastră și să înființăm biblioteci în școlile din România.”, continuă Bogdan Georgescu.

Proiectul vine în completarea activității Teach for Romania, care transformă sistemul de educație românesc și aduce educație de calitate în viețile copiilor. ”Magia unei biblioteci” a adus bucurie în atât de multe școli din programul Teach for Romania,  în zone unde nevoia de povești și speranță e imensă, pe măsura lipsei de șanse.  Pentru unii copii a fost prima oară când au aranjat cărți într-o bibliotecă, și prima dată când au cărți la îndemână, pe care le pot răsfoi oricând. Alții au citit așa prima lor carte! Totul, în locuri unde lectura e departe de a fi o prioritate!” spune Ivona Dumitrache, profesor Teach for Romania și project manager din partea organizației non-profit.

Succesul inițiativei se datorează și suportului din partea proprietarilor de clădiri de birouri din București, Cluj și Timișoara, din partea a numeroase companii, clienți ai Bookster care s-au mobilizat intern, colectând donații semnificative și, nu în ultimul rând, companiei UniCredit Leasing, care a pus cărțile donate în mișcare către școli, acoperind toate costurile de transport a acestora către elevii nerăbdători să le citească.

Mai multe detalii despre campanie sunt disponibile la adresa http://doneaza.bookster.ro

Teach for Romania caută și pregătește cei mai valoroși oameni din România pentru a deveni lideri în educație, din rolurile de profesori și învățători pentru copiii din medii vulnerabile. Începând din toamnă, 60 de profesori și învățători au fost activi la catedră în peste 30 de școli din 11 județe. Organizația face parte din rețeaua globală Teach for All, care unește sub aceeași misiune a reducerii inechității educaționale membri din peste 40 de țări. Teach for Romania încurajează colaborarea părinților și a copiilor cu profesorii și directorii școlilor, cu inspectoratele din educație și actorii din mediul de business.

Bookster este prima bibliotecă modernă pentru companii din România. 260 de companii de top oferă angajaților acces la cele mai bune cărți din lume prin intermediul abonamentului la Bookster. Biblioteca oferă celor 35.000 de abonați acces la peste 45.000 de cărți, articole, studii de caz și materiale video din domenii diferite, de la dezvoltare personală și profesională, la hobbyuri și beletristică. Serviciul de recomandare personalizată și livrare la birou este oferit exclusiv companiilor. Abonamentul la Bookster costă între 3 și 5 euro de persoană pe lună, în funcție de numărul total de angajați ai companiei.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.