Cum a fost la conferinţa „Responsabilitatea Socială – investiţie în lanţul valoric”?

0

CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ „RESPONSABILITATEA SOCIALĂ – INVESTIŢIE ÎN LANŢUL VALORIC”

Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Agenţia pentru Implementare a Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (AIPPIMM), au organizat la Bucureşti, Hotelul Howard Johnson, în data de 21 februarie 2013, Conferinţa Internaţională „Responsabilitatea Socială  – investiţie în lanţul valoric”.

Acest eveniment a marcat finalizarea proiectului ,,Întărirea capacității companiilor românești de dezvoltare a parteneriatelor sociale – Responsabilitate Socială Corporativă (RSC)”, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (POSDRU/64/3.3/S/41722).

Derulat pe o perioadă de 24 de luni (martie 2011 – februarie 2013), proiectul a vizat promovarea și dezvoltarea conceptului de responsabilitate socială corporativă (RSC) în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii din România.

Printre participanţii la conferinţă s-au numărat reprezentanţi ai sectorului privat (corporaţii şi IMM-uri), ai sectorului public şi ai organizaţiilor non-guvernamentale.

Alocuţiunile de deschidere a conferinţei au subliniat necesitatea responsabilităţii sociale în mediul de afaceri în vederea promovării sustenabilităţii.

Prezentările din secţiunea ,,Integrarea RSC în activitatea companiilor asistate” s-au concentrat asupra lecţiilor învăţate şi experienţei acumulate de experţi şi de companii în urma procesului de asistenţă derulat în şapte IMM-uri şi a modelul de implementarea a practicilor RSC. Ca urmare a procesului de asistenţă, IMM-urile au dezvoltat parteneriate sociale cu parţi co-interesate – organizaţii non-guvernamentale şi asociaţii profesionale, şi au împărtăşit din experienţa lor celor prezenţi la conferinţă.

undpDe asemenea, în secţiunea ,,Pactul Global al Naţiunilor Unite: reţele naţionale”, dedicată principiilor Pactului Global al ONU, au fost prezentate două exemple de reţele globale, din Bulgaria şi Turcia. Reţeaua locală din Bulgaria este la început de drum, iar cea din Turcia reprezintă un succes la nivel global, prin abordarea din perspectiva contribuţiei la creşterea competitivităţii. Reţeaua locală a evoluat de la acţiuni de caritate şi sponsorizări la promovarea afacerilor sustenabile.

Secţiunile următoare, „Raportarea responsabilității corporative și rolul comunicării în facilitarea procesului de integrare a RSC în IMM-uri”, precum şi „De la responsabilitate socială corporativă la afacere inteligentă”, au accentuat importanţa raportării RSC, prin prisma lecţiilor şi a beneficiilor oferite de-alungul timpului corporaţiilor care pot folosi şi IMM-urilor. A fost oferită şi o privire de ansamblu asupra provocărilor și a tendinţelor principale din domeniul RSC în România și Europa. Conferinţa s-a încheiat cu un dialog activ între participanţi şi prezentatori.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează