Vineri, 4 februarie, a avut loc, la Bucureşti, primul eveniment din calendarul oficial de activităţi dedicate Anului European al Voluntariatului în România – Conferinţa naţională Anul European al Voluntariatului 2011 în România.
Conferinţa a reunit 195 de participanţi – voluntari, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale care implică voluntari, instituţii publice care lucrează cu voluntari sau care au competenţe în sprijinirea activităţilor de voluntariat, instituţii publice şi private care finanţează activităţi de voluntariat, reprezentanţi ai companiilor care sprijină implicarea angajaţilor în programe de voluntariat din 20 de judeţe (Alba, Arad, Argeş, Bacău, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Dolj, Dâmboviţa, Iaşi, Olt, Prahova, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Timiş, Maramureş) şi din Bucureşti şi reprezentanţi ai presei.
S-au adresat participanţilor, în deschiderea conferinţei, Vladimir Simon, Director de programe, Centrul de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii din subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional – organismului naţional de implementare a AEV, Iulia Deutsch, Şef adjunct al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Irina Cajal Marin, Subsecretar de stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Monica Calotă, Director, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), Széll Lőrincz, Vicepreşedinte, Autoritatea Naţională de Sport şi Tineret – Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Cristina Rigman, Preşedinte VOLUM – Federaţia Organizaţiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România.
„Acest an nu va rezolva toate problemele voluntariatului, dar ne propunem ca la sfârşitul acestui an să avem o strategie naţională privind voluntariatul”, a declarat Vladimir Simon, coordonatorul Centrului de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii din subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional – organismului naţional de implementare a AEV 2011.
„Anul European al Voluntariatului este un succes enorm al societăţii civile din Europa. El este numai începutul unei serii de ani europeni în care voluntariatul va ocupa un rol important, asigurând continuitatea acţiunilor începute în acest an. România are nevoie de o serie de schimbări şi investiţii care să ajute voluntariatul să se dezvolte şi să îşi dovedească valoarea pe care o are atât pentru societate în ansamblu, cât şi pentru persoanele care se implică. În timp ce unele ţări europene culeg date care permit evaluarea valorii contribuţiei voluntariatului în termeni financiari prin raportare la produsul intern brut, România nu are date certe cu privire la numărul de voluntari activi şi profilul lor demografic. Ultimul studiu al Comisiei Europene cu privire la voluntariat evidenţiază România pentru lipsa unor strategii şi/sau politici publice naţionale de sprijinire a voluntariatului, dar scoate în evidenţă şi tendinţa constantă de creştere, chiar dacă modestă, a nivelului de implicare în activităţi de voluntariat”, a declarat Cristina Rigman, preşedinte VOLUM – Federaţia Organizaţiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România.
Paticipanţii la conferinţă au dezbătut teme de interes pentru mişcarea de voluntariat din România în cadrul a 4 grupuri de lucru tematice: recunoaşterea competenţelor dobândite prin voluntariat, definiţie şi cadru legal pentru voluntariat, codul etic al organizatorilor activităţilor de voluntariat, voluntariatul sprijinit de angajator şi responsabilitatea socială corporatistă. Discuţiile pe aceste teme vor fi continuate, pe tot parcursul anului, urmărindu-se ca, până la sfârşitul acestui an, rezultatele acestora să fie integrate într-o strategie naţională de dezvoltare a voluntariatului.
În cadrul conferinţei a avut loc Târgul de oferte şi parteneriat – un spaţiu deschis interacţiunii şi dialogului dintre participanţi şi o oportunitate de a se informa cu privire la oportunităţile disponibile pe durata anului 2011. Elementele centrale ale târgului au fost construite în jurul mai multor acţiuni şi evenimente care vor marca Anul European al Voluntariatului în România: Săptămâna Naţională a Voluntariatului (9-15 mai), Caravana Europeană în România (9-15 mai), Catalogul societăţii civile şi oferta de cursuri a Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (permanent), cursurile de formare oferite de ANPCDEFP (permanent / la cerere).
Sesiunea finală a conferinţei a oferit participanţilor ocazia să afle mai multe informaţii cu privire la programe de finanţare active în România, precum programele Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, Programul Europa pentru Cetăţeni, Programul Cultura, Programele gestionate de ANPCDEFP – „Învăţare pe tot parcursul vieţii” şi „Tineret în Acţiune”.
Paşii următori din calendarul de acţiuni oficiale ale AEV 2011 în România includ demararea campaniei de promvare a voluntariatului sub egida AEV 2011, pregătirea platformei naţionale on-line de management al cererii şi ofertei de voluntariat şi pregătirea evenimentelor din luna mai. Grupurile de lucru reunite la conferinţă îşi vor continua activitatea pe cele 4 teme majore de interes şi se vor reuni din nou la finalul lunii martie.
Cum vă puteţi implica în activităţile AEV 2011
- Înscriind activităţile dvs. de voluntariat în Calendarul naţional AEV 2011 (http://www.voluntariat.ro/calendar_2011.htm)
- Accesând platforma on line de gestionare a cererii şi ofertei de voluntariat aflată în teste (http://www.evoluntar.ro/) şi trimiţând sugestii şi comentarii cu privire la funcţionarea ei
- Urmărind ştirile şi anunţurile referitoare la noile acţiuni dedicate AEV 2011 postate pe www.voluntariat.ro
- Accesând materialele postate pe pagina http://www.youtube.com/user/AEV2011 şi postând alte materiale relevante
Detalii suplimentare AEV 2011
Informaţii despre AEV în România: www.voluntariat.ro
Informaţii la nivel european: www.europa.eu/volunteering; www.eyv2011.eu; www.cev.be