Cum a fost la Conferinta nationala Anul European al Voluntariatului 2011?

0

Vineri, 4 februarie, a avut loc, la Bucureşti, primul eveniment din calendarul oficial de activităţi dedicate Anului European al Voluntariatului în România – Conferinţa naţională Anul European al Voluntariatului 2011 în România.

Conferinţa a reunit 195 de participanţi – voluntari, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale care implică voluntari, instituţii publice care lucrează cu voluntari sau care au competenţe în sprijinirea activităţilor de voluntariat, instituţii publice şi private care finanţează activităţi de voluntariat, reprezentanţi ai companiilor care sprijină implicarea angajaţilor în programe de voluntariat din 20 de judeţe (Alba, Arad, Argeş, Bacău, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Dolj, Dâmboviţa, Iaşi, Olt, Prahova, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Timiş, Maramureş) şi din Bucureşti şi reprezentanţi ai presei.

S-au adresat participanţilor, în deschiderea conferinţei, Vladimir Simon, Director de programe, Centrul de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii din subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional – organismului naţional de implementare a AEV, Iulia Deutsch, Şef adjunct al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Irina Cajal Marin, Subsecretar de stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Monica Calotă, Director, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), Széll Lőrincz, Vicepreşedinte, Autoritatea Naţională de Sport şi Tineret – Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Cristina Rigman, Preşedinte VOLUM – Federaţia Organizaţiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România.

Acest an nu va rezolva toate problemele voluntariatului, dar ne propunem ca la sfârşitul acestui an să avem o strategie naţională privind voluntariatul”, a declarat Vladimir Simon, coordonatorul Centrului de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii din subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional – organismului naţional de implementare a AEV 2011.

Anul European al Voluntariatului este un succes enorm al societăţii civile din Europa. El este numai începutul unei serii de ani europeni în care voluntariatul va ocupa un rol important, asigurând continuitatea acţiunilor începute în acest an. România are nevoie de o serie de schimbări şi investiţii care să ajute voluntariatul să se dezvolte şi să îşi dovedească valoarea pe care o are atât pentru societate în ansamblu, cât şi pentru persoanele care se implică. În timp ce unele ţări europene culeg date care permit evaluarea valorii contribuţiei voluntariatului în termeni financiari prin raportare la produsul intern brut, România nu are date certe cu privire la numărul de voluntari activi şi profilul lor demografic. Ultimul studiu al Comisiei Europene cu privire la voluntariat evidenţiază România pentru lipsa unor strategii şi/sau politici publice naţionale de sprijinire a voluntariatului, dar scoate în evidenţă şi tendinţa constantă de creştere, chiar dacă modestă, a nivelului de implicare în activităţi de voluntariat”, a declarat Cristina Rigman, preşedinte VOLUM – Federaţia Organizaţiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România.

Paticipanţii la conferinţă au dezbătut teme de interes pentru mişcarea de voluntariat din România în cadrul a 4 grupuri de lucru tematice: recunoaşterea competenţelor dobândite prin voluntariat, definiţie şi cadru legal pentru voluntariat, codul etic al organizatorilor activităţilor de voluntariat, voluntariatul sprijinit de angajator şi responsabilitatea socială corporatistă. Discuţiile pe aceste teme vor fi continuate, pe tot parcursul anului, urmărindu-se ca, până la sfârşitul acestui an, rezultatele acestora să fie integrate într-o strategie naţională de dezvoltare a voluntariatului.

În cadrul conferinţei a avut loc Târgul de oferte şi parteneriat – un spaţiu deschis interacţiunii şi dialogului dintre participanţi şi o oportunitate de a se informa cu privire la oportunităţile disponibile pe durata anului 2011. Elementele centrale ale târgului au fost construite în jurul mai multor acţiuni şi evenimente care vor marca Anul European al Voluntariatului în România: Săptămâna Naţională a Voluntariatului (9-15 mai), Caravana Europeană în România (9-15 mai), Catalogul societăţii civile şi oferta de cursuri a Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (permanent), cursurile de formare oferite de ANPCDEFP (permanent / la cerere).

Sesiunea finală a conferinţei a oferit participanţilor ocazia să afle mai multe informaţii cu privire la programe de finanţare active în România, precum programele Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, Programul Europa pentru Cetăţeni, Programul Cultura, Programele gestionate de ANPCDEFP – „Învăţare pe tot parcursul vieţii” şi „Tineret în Acţiune”.

Paşii următori din calendarul de acţiuni oficiale ale AEV 2011 în România includ demararea campaniei de promvare a voluntariatului sub egida AEV 2011, pregătirea platformei naţionale on-line de management al cererii şi ofertei de voluntariat şi pregătirea evenimentelor din luna mai. Grupurile de lucru reunite la conferinţă îşi vor continua activitatea pe cele 4 teme majore de interes şi se vor reuni din nou la finalul lunii martie.

Cum vă puteţi implica în activităţile AEV 2011

Detalii suplimentare AEV 2011

Informaţii despre AEV în România: www.voluntariat.ro

Informaţii la nivel european: www.europa.eu/volunteering; www.eyv2011.eu; www.cev.be

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și aproape 60 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.