Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cultura generală, Eminescu, Pink Floyd şi rezervorul de benzină

0

Se spune despre tendinţa şcolii de a forma cultură generală că ar ascunde, de fapt, o mentalitate de om sărac, care nu are acces la resurse şi nu are resurse care să-i permită accesul. Şi atunci, adună şi păstrează.

Text: Mihai Stamatescu, Director ciclul gimnazial Școala Privată Aletheea

Prin curte: sârme, cârpe, şuruburi, piese uzate, bucăţi de lemn, cutii, obiecte vechi. Nu se ştie niciodată când ai nevoie de ele să repari ceva, să cârpeşti, să improvizezi.

În memorie: titluri, autori, date, fragmente de teorii, nume de domnitori, locuri, mănăstiri, oraşe, inventatori. Nu se ştie niciodată când ai nevoie de ele într-o discuţie, „să ai habar despre…”, să improvizezi.

Acum un secol şi jumătate, Eminescu scria, referindu-se la şcoală: În zădar în colbul şcolii,/ Prin autori mâncaţi de molii,/ Cauţi urma frumuseţii/ Şi îndemnurile vieţii,// Şi pe foile lor unse/ Cauţi taine nepătrunse/ Şi cu slovele lor strâmbe/ Ai vrea lumea să se schimbe.// Nu e carte să înveţi/ Ca viaţa s-aibă preţ —/ Ci trăieşte, chinuieşte/ Şi de toate pătimeşte/ Ş-ai s-auzi cum iarba creşte.

O sută de ani mai târziu, cei de la Pink Floyd cântau: We don’t need no education./ We don’t need no thought control./ No dark sarcasm in the classroom./ Teacher, leave them kids alone./ Hey, Teacher, leave them kids alone!/ All in all it’s just another brick in the wall./ All in all you’re just another brick in the wall. Eminescu şi Pink Floyd se plâng, la un secol distanţă, de acelaşi lucru.

Cred că sistemul de educaţie actual este conceput pe modelul rezervorului de benzină: suntem umpluţi în tinereţe cu o rezervă iniţială de informaţie care trebuie să ne ajungă pentru tot restul călătoriei prin viaţă. În practică, cei mai mulţi dintre noi termină şcoala numai cu jumătate de rezervor sau chiar mai puţin. Iar pe drum sunt puţine locuri unde poţi să faci plinul. Şi dacă chiar sunt mai multe, nu ştii să foloseşti sistemul de alimentare pentru că nu te-a învăţat nimeni.

Care este numitorul comun ce leagă cultura generală, sărăcia, Eminescu, Pink Floyd şi rezervorul de benzină? O programă şcolară ascunsă care trimite în viaţă oameni supuşi, punctuali şi care sunt capabili să facă munci repetitive. O şcoala tradiţională, croită după interesele statului din secolului al XIX-lea! Exces de informaţie, plină de cunoştinţe şi aproape complet lipsită de cunoaştere, superficială, lipsită de profunzime, conformistă, uniformă, nivelatoare, egalitaristă. Educaţia obligatorie şi finanţată de stat a fost (şi pare uneori că a rămas!) mai degrabă un instrument politic, alcătuit cu scopul de a creea oameni loiali şi uşor de manipulat, supuşi autorităţii statului, bisericii, profesorilor şi părinţilor.

Școala Aletheea propune elevilor şi părinţilor acestora practici educaţionale care au ca scop pregătirea copiilor pentru un viitor imprevizibil, confuz, imediat, dar şi plin de promisiuni, speranţe şi vise.

Plecând de la premisa că „o altfel de generație are nevoie de un alt fel de educație”, în cadrul celei de-a IV-a ediții a Conferinței Naționale „7 Ateliere Aletheea”, profesorii și invitații lor doresc să reflecteze împreună cu participanții la următoarea provocare a viitorului: dacă scopul educaţiei, din neolitic și până astăzi, a fost pregătirea pentru roluri sociale şi formarea valorilor culturale și morale, care sunt rolurile sociale și valorile viitorului?

Text: Mihai Stamatescu, Director ciclul gimnazial Școala Privată Aletheea

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.