Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cu telefoanele mobile, reciclarea este doar la un App distanță!

0

Începând de luni, 4 aprilie 2016, toți utilizatorii de telefoane mobile inteligente sau tablete au un motiv în plus să recicleze: a fost lansată unica aplicație românească care integrează harta națională a punctelor de reciclare pentru electrocasnice defecte și baterii și acumulatori uzați, un proiect al Asociației Environ în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB).

Descărcând aplicația „Harta reciclării”, cetățenii pot accesa cele peste 4000 de puncte de reciclare din imediata lor apropiere, situate în locuri în care își fac cumpărăturile zilnice, alimentează cu carburant sau achiziționează produse electronice ori baterii în mod frecvent.

IMG_6242
Harta Reciclării este un App inteligent care detectează poziționarea utilizatorului și identifică cele mai apropiate puncte de colectare de acesta, iar calculând distanța și traseul prin conectarea la sistemul GPS al telefonului, îl conduce direct către punctul de reciclare dorit. Mai mult decât atât, utilizatorul are posibilitatea de a filtra punctele de colectare selectate după programul de lucru și distanța maximă față de locul în care se află.

„Prin lansarea acestei aplicații, încercăm să transformăm tehnologia într-un aliat în lupta noastră pentru protejarea mediului înconjurător și a sănătății umane. Rata de colectare a deșeurilor este puternic dependentă de gradul de informare al populației și de existența unei rețele de puncte de colectare. Din acest punct de vedere, Harta Interactivă a Reciclării este un instrument care completează perfect strategia noastră de dezvoltare a unei rețele extinse la nivel național, dotată cu infrastructură de colectare specifică și care să fie ușor accesibilă, facilitând adoptarea unui comportament responsabil față de mediu și contribuind la crearea premiselor necesare atingerii obligațiilor de țară privind reciclarea”, a declarat Andrei Orban, președintele Asociației Environ.

În completarea Hărții Reciclării, a fost lansată pentru cei mici o a doua aplicație, Aventurile lui Baterel, o experiență educativă și inedită în același timp care facilitează însușirea cunoștințelor de ecologie și a principiilor de bază ale colectării selective a deșeurilor reciclabile. Aventurile lui Baterel este o aplicație ce poartă numele eroului principal al campaniei de educație ecologică ,,Baterel și Lumea Non-E” pe care Asociația Environ și Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor o desfășoară de peste cinci ani în aproximativ 700 de unități de învățământ din toată țara.

„Prin intermediul jocului Aventurile lui Baterel ne-am propus să continuăm promovarea mesajului ecologic în rândul celor mici, încercând să contribuim la dezvoltarea unei comunități de tineri responsabili, cu un puternic simț civic. Am atribuit astfel o componentă educativă experiențelor de utilizare a telefonului sau tabletei. Nu în ultimul rând, considerăm că această aplicație concomitent cu proiectul MagazinBaterel.ro, primul magazin online care utilizează un sistem de plată prin puncte pentru recompensarea elevilor, desăvârșește campania Baterel și Lumea Non-E, cel mai complet și inovator program de educație ecologică din țara noastră”, a adăugat domnul Andrei Orban.

Cele două premiere absolute în mediul virtual din țara noastră se circumscriu strategiei celor două organizații partenere vizând creșterea nivelului de informare și conștientizare al populației și participarea activă în sistemele de colectare selectivă a deșeurilor ce reprezintă un factor determinant în gestionarea provocărilor actuale privind prevenirea poluării excesive a mediului și reutilizarea eficientă a acestor resurse secundare valoroase.

Aplicațiile Harta Reciclării și Aventurile lui Baterel sunt disponibile în două versiuni, atât pentru sistemele de operare iOS (Appstore), cât și Android (Google Play) și vor fi permanent actualizate, pe măsură ce rețeaua de colectare se extinde cu noi puncte, iar acțiunea jocului se dezvoltă pe mai multe etape.

Asociația Environ și Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) sunt organizații colective ce instituie în România principiul european al răspunderii extinse a producătorului în domeniul deșeurilor de echipamente electrice și respectiv, al celui de baterii și acumulatori portabili, promovând activ conceptele de colectare selectivă, reciclare și economia circulară în țara noastră.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.