Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cu ocazia Zilei Mediului, OMV Petrom deschide porțile CERC Boldeşti Scăeni, o clădire construită după cele mai înalte standarde de sustenabilitate

0

Clădirea Centrului de Resurse al Comunității Boldești-Scăeni îşi propune să devină cea mai sustenabilă construcţie din Europa;

  • Centrul va găzdui activități dedicate persoanelor dezavantajate social din comunitate;
  • Proiectul reprezintă un model de parteneriat în vederea dezvoltării unor relaţii durabile între autoritățile publice, comunitatea locală, o companie privată și reprezentanți ai societății civile;
  • Iniţiativa OMV Petrom este susținută de Primăria Boldești-Scăeni, Centrul pentru Sustenabilitate în Mediul Construit (CSMC), Habitat for Humanity România și Centrul Romilor Amare Rromentza;
  • Suma investită pana acum de OMV Petrom în acest proiect de responsabilitate sociala este de 650.000 Euro;

Cosmin Dragomir - CERC Boldesti-Scaeni 3
OMV Petrom a inaugurat Centrul de Resurse al Comunității (CERC) Boldești-Scăeni în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Mediului, în mijlocul localnicilor. Centrul a fost construit cu scopul de a găzdui programe educaţionale şi sociale pentru persoanele defavorizate. Totodată, proiectul este unul special datorită specificului clădirii, realizată din materiale prietenoase cu mediul și independentă în totalitate față de rețeaua publică de apă, energie şi gaze.

Adrian Pop, reprezentant al CSMC și tânăr arhitect care a făcut parte din proiectul PRISPA, alături de Ionuț Cioloş din partea Habitat for Humanity Romania, au fost responsabili cu dezvoltarea conceptului si execuţia clădirii.

Unul dintre atuurile acesteia este selecția de materiale folosite: fie că acestea au fost unele tradiționale, precum baloții de paie folosiți pentru izolarea pereților, șindrila pentru acoperiș și tencuiala de lut, fie că materialele au fost unele inovatoare, precum betonul permeabil sau fundaţia pe şuruburi metalice, toate sunt elementele care contribuie la unicitatea clădirii.

Construcţia funcţionează într-o manieră independentă față de rețeaua de utilități publice. Centrul se va aproviziona cu apă potabilă extrasă dintr-un puț forat la 6 metri adancime, iar apa de ploaie va fi colectată și folosită la toalete. Apa cu deșeuri va fi tratată și transformată în îngrășământ, astfel completând circuitul apei în natură. Curentul electric va proveni de la 45 de panouri fotovoltaice iar căldura va fi furnizată de panouri radiante.

După primul an de funcționare, clădirea îşi propune să obţină certificarea celui mai riguros standard internațional în construcții sustenabile: Living Building Challenge. Astfel, clădirea CERC Boldești Scăeni ar putea deveni una dintre cele mai sustenabile clădiri din Europa.

Centrul este menit să găzduiască proiecte educaţionale şi sociale finanţate de către OMV Petrom şi implementate cu ajutorul Centrului Romilor Amare Rromentza. Încă dinainte de inaugurarea Centrului, din anul 2012, ONG-ul s-a implicat activ în viața comunității din Boldești-Scăeni derulând programe de tip ”școală după școală” dedicate copiilor din familii defavorizate, programe de mentorat pentru părinții acestora și alte activități interculturale sau menite să îi ajute pe localnici să încheie învăţământul de bază.

Centrul devine astfel sediul tuturor acestor iniţiative și, în același timp, va găzdui un program nou de calificare profesională, dedicat adulților din comunitatea Boldești-Scăeni care doresc să învețe o meserie şi să aibă şansa unui loc de muncă. Până acum, peste 200 de persoane au fost sprijinite pentru reducerea abandonului şcolar şi integrarea socială.

La finalul evenimentului, Mona Nicolici, manager Sustenabilitate OMV Petrom împreună cu primarul localității Boldești-Scăeni, Constantin Bucuroiu, au tăiat panglica și au deschis oficial porțile CERC Boldești-Scăeni. La inaugurarea Centrului, Mona Nicolici declară:

”După un an plin de provocări, deschidem oficial CERC Boldești Scăieni, centrul care va contribui, prin proiectele desfășurate, la un viitor mai bun pentru comunitatea romă și pentru toţi cei care provin din familii defavorizate. Acesta va reprezenta acel loc special, pe care fiecare comunitate ar trebui să îl aibă, un spațiu în care oamenii vor învăța să reușească în viață indiferent de condiția socială și se vor sprijinii unii pe alții.”

CERC Boldești-Scăeni face parte dintr-un amplu proiect inițiat în 2012 de către OMV Petrom în localitatea unde compania desfășoară activități operaţionale. Scopul principal al acestuia a fost sprijinirea populației de origine romă din Boldești-Scăeni (care atinge un procent de aproximativ 10% din populația totală a orașului) prin integrarea acesteia pe plan social, educațional și profesional. Investiția totală în comunitate, între 2012 și 2015, se ridică la aproximativ 650.000 euro, dintre care 340.000 euro au fost destinați construirii Centrului de Resurse al Comunității Boldești-Scăeni.

Cosmin Dragomir - CERC Boldesti Scaeni 2 Cosmin Dragomir - CERC Boldesti-Scaeni 1 Cosmin Dragomir - CERC Boldesti-Scaeni 4 Ovidiu Micsik - CERC Boldesti-Scaeni 5

OMV Petrom – Resourcefulness
Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Ne propunem să dezvoltăm relaţii bazate pe câştig reciproc între societate, mediu şi companie prin soluţii inovative. Ne concentrăm pe managementul apei şi al CO2, inovație si energii noi si educaţie pentru dezvoltarea oamenilor.
OMV Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etică şi codul de conduită reglementează toate relaţiile de afaceri, iar dialogul şi implicarea părţilor interesate sunt parte
integrantă a practicii comune de business.

„Ţara lui Andrei” este principala platformă de implicare în comunitate. Din 2007 până în prezent
am alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.