Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cu ce se confrunta o persoana LGBT in Romania?

0

In primul rand cu rigiditatea si ostilitatea societatii si in egala masura cu propriile frici. Pentru ca procesul de constientizare si acceptare din partea celor apropiati nu este de fiecare data un parcurs simplu de strabatut.

De aceea, primul pas catre o societate capabila sa inteleaga si sa ridice pe picior de egalitate minoritatea LGBT este o societate corect informata, deoarece ”multi dintre parinti nici nu cunosc diferenta dintre identitatea de gen si orientarea sexuala” (Ioana, persoana din comunitatea LGBT ). In realitate, marea majoritate a oamenilor nu realizeaza ca orientarea sexuala este o simpla trasatura a fiintei umane, o caracteristica innascuta atat pentru heterosexuali, cat si pentru persoane homosexuale, bisexuale sau asexuale.

Rainbow Families – sau Cum sa discuti cu copilul tau LGBT

Iaromira, mama lui Luca, a marturisit ca momentul in care copilul tau vine si iti spune ca este gay nu este unul usor. ”Prima reactie a fost sa tinem pentru noi, pentru ca lumea e ostila. Mie mi se parea o problema, iar noi nu știam cum sa trăim cu ea. Ne gandeam oare ce va spune lumea, am mers la psiholog, insa nu ne-a ajutat foarte mult. Cel mai important pentru mine a fost ca ne-a comunicat. N-as fi suportat sa se ascunda de mine. Orice ar fi, e copilul tau, mergi alaturi de el, il ajuti.”

Elena (tanara din comunitatea LGBT) a povestit cum momentul de coming out a fost mai neplacut pentru ea ”Dupa atata vreme, mama mea este inca in faza de tolerare, nu a acceptat ideea.” Insa mai problematic este ca exista cazuri in care se recurge la violentă fizica sau psihologica in momentul in care tanarul merge sa vorbeasca franc in fata parintilor sai si sa le comunice situatia cu care se confrunta. Rezolvarea unor astfel de cazuri este de multe ori dificila si anevoioasa. ”In momentul in care lumea nu e pregatia, trebuie foarte bine nuantata cantitatea de informatie si cantarit foarte bine cui ii va fi livrata aceasta”, spune Elena

RF-326x392

”Suportul trebuie sa inceapa din familie” este de parere Iaromira, ”sa discutam intre noi, sa stam de vorba si cu alti parinti, sa cerem sfaturi si sa oferim la randul nostru sprijin celor care se află in situatii similare.”

Grupul de suport Rainbow Families, platforma QEERO si grupul de organizare de Evenimente Q-Space sunt trei initiative ale voluntarilor ACCEPT, prin care persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender) si familiile acestora pot gasi informatiile pe care le cauta, oameni deschisi, dispusi sa ii ajute si sa contribuie la evolutia societatii inspre diversitate. Rainbow Families, grupul de suport pentru parinti ai copiilor LGBT, are ca scop crearea de spatii de intalnire, sprijin si discutie pe teme de interes comun ce tin de vietile de zi cu zi ale persoanelor LGBT si familiilor acestora.

Rainbow Families este o comunitate unita, unde sprijinul este cuvantul cheie pentru cei care fac parte din ea. Cei care fac parte din grup se intalnesc regulat si incearca sa gasească modalitati de a micsora distanta dintre copiii LGBT si parintii acestora.

Mai multe informatii despre Rainbow Families, dar si despre intalnirile grupului de suport, pe pagina de facebook https://www.facebook.com/rainbowfamiliesromania

Rainbow Families, QUEERO si Q-Space sunt initiative ale voluntarilor ACCEPT, dezvoltate in cadrul proiectul Voluntari pentru drepturi egale, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, www.fondong.fdsc.ro/. Perioada de implementare: mai 2014 – noiembrie 2015. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

Despre Asociatia ACCEPT

Apara si promoveaza drepturile persoanelor LGBT in Romania

Asociatia ACCEPT este prima organizatie neguvernamentala de drepturile omului din Romania care apara şi promoveaza drepturile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender) la nivel national, considerand ca orientarea sexuala şi identitatea de gen sunt simple caracteristici ale fiintei umane. ACCEPT a contribuit la decriminalizarea homosexualitatii in Romania (2001) si de atunci a organizat mai multe evenimente printre care si primul GayPride din Romania (2005), in cadrul festivalului GayFest. In plus, ACCEPT se ocupa cu sustinerea unor workshop-uri adresate politistilor, medicilor, psihologilor si profesorilor. In ultimii 19 ani, activitatile Asociatiei ACCEPT s-au impartit intre advocacy, asistenta juridica, cu precadere in cazurile de infractiuni motivate de ura, capacitarea si dezvoltarea comunitatii LGBT, activitati culturale si sociale care sa promoveze incluziunea.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.