Crucea Roșie Română inaugurează în București “Centrul de Promovare a Sănătății”, un proiect pentru cetățenii ucraineni din România

0

Societatea Națională de Cruce Roșie din România, după nouă luni de la escaladarea conflictului din Ucraina, continuă să-și intensifice efortul pentru a veni în întâmpinarea nevoilor umanitare ale cetățenilor care au fugit din calea războiului. Cu sprjinul financiar al Crucii Roșii din Franța, Crucea Roșie Română inaugurează în București “Centrul de Promovare a Sănătății”, un proiect prin care cetățenii ucraineni vor beneficia de consiliere și acces la servicii medicale gratuite.

Una dintre cele mai mari provocări semnalate de cetățenii ucraineni refugiați în România este accesul la serviciile de sănătate. Mai ales atunci când apar primele simptome ale unei boli, blocajul lingvistic și lipsa unui medic de familie, fac foarte dificil accesul cetățenilor ucraineni la serviciile medicale. “Centrul de Promovare a Sănătății’’ va oferi refugiaților ucraineni acces gratuit la medici specialiști din diverse arii: pediatrie, cardiologie, medicină generală, diabetologie, oftalmologie, stomatologie, dar vor beneficia și de măsurarea tensiunii arteriale și a glicemiei, EKG, ecografie abdominală și consiliere psihologică pentru adulți și copii. În urma acestor consultații, se vor elibera rapoarte medicale cu rezultatele clinice și paraclinice, precum și recomandări terapeutice. Pentru comunicarea cu pacienții, la fiecare specializare, medicii vor avea alături traducători de limba ucraineană sau rusă.

‘’Centrul de Promovare a Sănătății’’ va funcționa sub formă de centru fix pentru o perioadă de 4 luni, după care se va transforma într-o caravană mobilă de sănătate ce se va deplasa în mai multe județe din țară. Caravana de Sănătate va oferi servicii medicale gratuite în cinci regiuni din România, selectate în funcție de dinamica migrației cetățenilor ucraineni din zonă, dar și de nevoile populației locale.

Caravana de sănătate este un proiect de amploare, pe care îl demarăm într-o primă etapă în București, dar pe care îl vom continua anul viitor în mai multe zone ale țării. Vom acoperi atât zona urbană cât și zona rurală și ne vom adresa atât cetățenilor ucraineni, cât și românilor din aceste zone. Suntem recunoscători partenerilor noștri, Crucea Roșie Franceză care susțin financiar acest proiect atât de necesar persoanelor cu acces dificil la serviciile de sănătate. Dorim să dăruim oamenilor încredere, speranță și informații utile care să le ușureze acomodarea în România“, a declarat domnul Ioan Silviu Lefter, Director General al Crucii Roșii Române.

În contextul conflictului din Ucraina, Crucea Roșie Română trebuie să poată răspunde nevoilor refugiaților ucraineni, fără a deservi populația românească, care suferă de asemenea de lipsa accesului la servicii medicale. Acesta este motivul pentru care Crucea Roșie Franceză s-a alăturat proiectului Centrului de Promovare a Sănătății din București, precum și Caravanei Sănătății, un dispozitiv capabil să aducă un serviciu medical de proximitate tuturor celor care au nevoie de el. Această acțiune comună este, de asemenea, un simbol al relației de prietenie dintre cele două Societăți de Cruce Roșie și al principiilor umanitare care ne inspiră.“, a declarat Arnaud de Coupigny, șeful delegației Crucii Roșii Franceze în România.

„Centrul de Promovare a Sănătății’’ din București are punctul fix în str. Avrig nr. 63 și pune la dispoziția beneficiarilor săi un spațiu prietenos și ușor accesibil unde se vor întâlni cu medici, asistenți medicali de specialitate, consilieri și voluntari pregătiți să le ofere servicii socio-medicale și să îi ajute în soliționarea diferitelor probleme din acest domeniu. ‘’Niciun beneficiar care va ajunge la noi nu va pleca fără a înțelege care sunt pașii următori pentru rezolvarea problemelor lor de sănătate. Uneori este dificil și pentru noi, cetățenii acestei țări să înțelegem ce acte sunt necesare sau unde trebuie să mergem când avem o problemă mai complicată. Încercăm să fim pentru cetățenii ucraineni un ghid de orientare în acest sistem medical.”, a declarat Raluca Buzea, manager proiect, Crucea Roșie Română.

Programarea pacienților se va face la numerele de telefon  0747 278 486 sau 0748 185 714  în limba română, rusă, ucraineană sau engleză, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

Despre Crucea Roșie Română

Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică. Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, cu reprezentanțe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 641 de subfiliale și 463 comisii. 5500 de voluntari se implică activ în activitățile Crucii Roșii Române.

Despre Crucea Roșie Franceză

Crucea Roșie Franceză, fondată în 1864, este o organizație caritabilă independentă care lucrează alături de guverne și autorități publice. În calitate de actor cheie în societate, organizația oferă servicii umanitare, de sănătate, sociale, de asistență socială și de formare. Pentru a susține îndeplinirea misiunilor sale, Crucea Roșie Franceză dispune de o echipă puternică de 18.000 de angajați și 56.000 de voluntari, care, zilnic, urmăresc principii caritabile consecvente și de neclintit pentru a oferi sprijin la nivel local și pentru a obține rezultate tangibile și soluții pe termen lung. Intervenind în urma dezastrelor naturale, lucrând cu populațiile civile ținute ostatice de conflicte, vizitând închisorile pentru a monitoriza condițiile de viață ale deținuților, reabilitând sistemele de sănătate, revitalizând comunitățile, derulând proiecte pentru copiii străzii, persoanele cu SIDA, familiile aflate în stare de supraviețuire. Misiunile delegaților noștri internaționali acoperă toate domeniile de cooperare internațională, de la ajutorul de urgență la sprijinul pentru dezvoltare. În fiecare an, aproximativ 50 de delegați ai Crucii Roșii franceze se alătură misiunilor organizației în străinătate.

Parteneri: Easy Medical, Alini, Actions Sante Femmes

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.