Cozonacii de Crăciun – simbol al bucuriei sărbătorii

0

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya. Rețetă de cozonac oferită și preparată de restaurantul cu specific românesc Casa Oprescu.

În religia ortodoxă, cozonacul este considerat o pâine ritualică, îndulcită, care simbolizează bogăţia, bucuria sărbătorii şi transformarea spirituală.

În prezent, cozonacul s-a transformat într-o prăjitură tradițională românească și bulgărească (deși denumirea provine din termenul bulgăresc kozunak, etnologii bulgari consideră că produsul a fost importat din România, la începutul Secolului XX), fiind în mod tradițional preparat cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Aluatul se prepară în mod asemănător în toată România, ingredientele principale fiind făina albă 000, laptele, zahărul, ouăle, untul, drojdia iar pentru un gust mai plăcut se adaugă coji rase de lămâie sau portocale.

Cozonacii pot avea formă dreaptă sau rotundă, simplă sau împletită și pot fi simpli sau umpluți.

Umplutura poate conține nucă, alune, mac, stafide, rahat,  turcesc, fructe zaharate, cacao, marmeladă sau combinații ale acestor ingrediente: nuci și mac, nuci și cacao, nuci și rahat, nuci, stafide și rahat etc.

De regulă, cozonacii împletiți nu au o umplutură propriu-zisă, ci doar bucățele de fructe confiate, nuci, rahat, stafide, înglobate în aluat.

 reteta cozonac

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 1kg făină Gold Maya BL00,
  • 350 gr zahăr,
  • 6 ouă,
  • 60 gr unt,
  • 1 linguriță de sare,
  • 75 gr drojdie,
  • 400 ml. lapte,
  • coajă de lămâie,
  • esențe de vanilie și rom

Pentru umplutură:

  • ½ kg miez de nucă,
  • 100 g. zahar,
  • 50 g. cacao,
  • albus de ou,
  • esență de rom.

Mod de preparare

Se pregătește plămădeala astfel: într-un vas, se amestecă drojdia cu 50 g zahăr până când se lichefiază, apoi se adaugă în 150 ml de lapte călduț și se lasă la dospit aproximativ 30 de minute până își dublează volumul.

După ce a dospit se adaugă restul de lapte, ouăle, esența de rom și vanilie, sarea, coaja de la o lămâie și 300 g de zahăr. Aluatul se amestecă la început cu lingura, apoi se frământă cu mâna, 15 minute, treptat se pune și untul topit, se frămantă până când se desprinde de vas și se lasă la loc cald să crească.

Între timp, nuca măcinată se va amesteca cu 50g de cacao, două linguri de lapte și 100 g zahăr, căpătând consistența unei creme de ciocolată.

După ce aluatul a crescut suficient se împarte în două părți egale. Se întinde aluatul cu un sucitor și se adăugă umplutura pe fiecare dintre cele două părți. Se va rula aluatul cu umplutura spre interior, se va împleti în două, se va așeza în tava de copt unsă în prealabil cu unt și se lasă la crescut.

După ce au crescut cozonacii, se ung cu albuș de ou și se presară zahăr tos. Se încinge cuptorul la temperatura medie și se lasă aproximativ 45 de minute.

Secretele cozonacilor

  • Pentru a crește mai bine cozonacii, se face cald în bucătărie și se frământă cât mai mult aluatul de cozonac.
  • Cozonacii se coc în cuptorul bine încălzit la început la temperatura de cca. 180° C; după ce au crescut și încep să se rumenească, se dă focul mai încet (nu se deschide cuptorul!).
  • După ce s-au scos din cuptor, cozonacii se lasă la răcit în tavă, la caldură, feriți de curent.
  • Nuca opărită se umflă și iși pierde gustul amărui.
  • Drojdia folosită la prepararea cozonacului trebuie să fie proaspata iar făina de foarte bună calitate.
  • Nu se pune sare în maiaua de cozonaci.
  • Laptele care se folosește la aluatul de cozonac trebuie să fie la temperatura camerei.
  • Cozonacul se va coace foarte frumos daca sub tavile de cozonac se pune un vas cu apă.

Despre campanie

Campania de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii” este derulată de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015.

Campania este sprijinită de 33 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, GastromagLa Bucatarie, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Woman TV, WorldWide Romania.

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul www.desprepaine.ro, pe blogul  www.desprepaine.wordpress.com și pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează