Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Copiii români vor intra în competiţie cu alţi 20.000 din 40 de ţări

0

 Cu prilejul Zilei Internationale a Alimentatiei, pe 16 octombrie, 235 de copii români vor lua parte la Maratonul Internaţional al Copiilor, pe Stadionul Dinamo, ora 10:00, în cadrul unui eveniment organizat de Salvaţi Copiii România, cu susţinerea Save the Children Internaţional şi Asociaţia Sport pentru Viaţă.

Participanţii de la şapte cluburi şcolare sportive româneşti cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani, vor intra în competiţia globală de alergare a distanţei de maraton în ştafetă, în ture de 200 de metri, alături de 20.000 de copii din 40 de ţări precum Australia, Cambogia, China, Indonezia, Afganistan, India, Kenya, Uganda, Nigeria, SUA, Brazilia, Mexic, Germania. Un website global www.competitioncentre.net va înregistra rezultatele fiecărei curse.

Startul pentru fiecare echipă va fi dat de către o persoană publică. Şi-au anunţat deja participarea Gabriela Szabo, Andi Moisescu, Cristina Pocora, Dan Cruceru, Melania Medeleanu. Ei vor alerga primii 195 de metri din fiecare cursă.

 

“Maratonului Internaţional al Copiilor” face parte din programul de reducere a mortalităţii în rândul copiilor mai mici de 5 ani, ‘Fiecare copil contează’, iar scopul său  este acela de a atrage atenţia liderilor lumii asupra fenomenului de malnutriţie a copiilor, a treia cauză principală în lume a deceselor acestora. Conform datelor statistice oferite de Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, în România, 8601 de copii erau înregistraţi cu malnutriţie proteino-calorică în semestrul 1 al anului 2011 şi 8085 de  copii în semestrul 1 din 2012 (în 2012, 2148 de copii reprezintă cazuri noi). În 2010, 100 de copii au murit din această cauză.

“Aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii, prin educarea femeilor însărcinate şi a mamelor cu privire la creşterea, îngirjirea şi necesităţile nou-născutului şi a copilului cu vârsta până în 5 ani. Nevoia unui program de nutriţie sănătoasă şi echilibrată, precum şi o activitate fizică adecvată vârstei copilului sunt esenţiale în creşterea armonioasă a acestuia”, a declarat dna. Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Acest eveniment internaţional este o mobilizare globală atât a copiilor, care vor da un exemplu prin implicarea lor într-o cauză socială, dar şi a autorităţilor şi leaderilor de opinie din aceste ţări, pentru a trage un semnal de alarmă asupra problemei mortalităţii în rândul copiilor şi asupra nevoii de a acţiona pentru reducerea numărului de decese. Mulţumim astfel sponsorilor noştri Dettol – Reckitt Benckiser, GSK, Kaufland,  Dorna Izvorul Alb, Carrefour, Appolo Mod, partnerilor Clubul Sportiv Dinamo, Fotbal Club Dinamo si Asociaţia Sport pentru Viaţă  pentru ajutorul oferit în organizare şi partenerului nostru media Europa FM.

La nivel mondial, cursa pentru viaţa copiilor a început din 1990 când 12 milioane de copii mureau anual. Datorită eforturilor susţinute a organizaţiilor care luptă pentru drepturile copiilor, dar şi ale autorităţilor, aceasta cifră a scăzut în 2011 la 6.9 milioane de copii care nu ajung să împlinească vârsta de cinci ani. Estimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale UNICEF arată situaţia dramatică a copiilor la nivel global. 165 – 170 de milioane de copii s-au oprit din creştere din cauza nutriţiei neadecvate a mamei, expunerii pe termen lung la o dietă săracă şi a infecţiilor repetate. Dar, cursa pentru viaţă continuă şi Maratonul Internaţional al Copiilor face parte din ea.

Despre „Fiecare Copil Contează”

Până în acest moment, prin programul „Fiecare Copil Contează”, Organizaţia Salvaţi Copiii a donat echipamente medicale maternităţii Cantacuzino din Bucureşti şi maternitaţii din Adjud (judeţul Vrancea) în valoare de 172.500 de lei, iar în comunităţile în care s-a desfăşurat programul în 2011 nu s-au mai înregistrat decese în rândul copiilor cu vârsta mai mică de un an.

 

Deşi rata mortalităţii infantile din România a scăzut semnificativ în perioada 1990-2010, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute, 8471 decese în 1990, 2250 în 2009 şi, respectiv, 1850 în 2011, România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 9,4 la 1000 de copii născuţi vii în 2011 (conform Institutului Naţional de Statistică). La nivel mondial, un copil moare la fiecare patru secunde. La noi în ţară un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar cauza principală a mortalităţii infantile o reprezintă naşterile premature.

Parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi a copiilor până la 5 ani, proiectul iniţiat de Salvaţi Copiii România şi susţinut de GSK (GlaxoSmithKline România) şi de Dettol – Reckitt Benckiser România –„Fiecare copil contează” -îşi propune diminuarea cu 15% a mortalităţii infantile şi a mortalităţii copiilor sub cinci ani, în perioada 2010-2015.

Obiectivele programului ‘Fiecare copil contează’ sunt creşterea nivelului de conştientizare în rândul femeilor însărcinate privind importanţa controalelor medicale prenatale şi postnatale precum şi a controalelor medicale periodice pentru nou-născut, dar şi educarea femeilor însărcinate şi a mamelor cu privire la creşterea, îngrijirea şi necesităţile nou-născutului şi ale copilului cu vârsta până în 5 ani.

Anul acesta, ne-am propus extinderea programului de informare, educare şi de ajutor (suplimente nutritive, medicamente etc.) în judeţele  Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ şi Vaslui, desfăşurarea unor ore de educaţie sexuală în şcolile din zonele rurale şi dotarea cu echipamente medicale performante a maternităţii din Piatra Neamţ. În 2013, alături de continuarea programului în comunităţi, prin campania de strângere de fonduri ‘Bun venit pe lume’ care se desfăşoară în perioada 6 octombrie – 31 decembrie, ne dorim dotarea cu incubatoare a 15 maternităţi din ţară.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

 

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care  militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 22 de ani de activitate, peste 600.000 de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie.

Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

***

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.