Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Copiii fac recomandări ministrului Educației Naționale pentru combaterea violenței împotriva copiilor

0

O delegație a copiilor participanți la Forumul Copiilor, organizat la București, între 31 mai și 4 iunie, de Salvați Copiii România, a fost primită luni după-amiază de Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, precum și de lideri ai sindicatelor din învățământ, cărora le-a făcut propuneri de  soluții, pentru combaterea violenței împotriva copilului.

Date fiind situațiile de etichetare, violență verbală, stigmatizare și discriminare identificate și experimentate de copii în mediul școlar, copiii au solicitat:

  • dezvoltarea de programe de promovare a sănătății mentale în școli și de prevenire a celor mai frecvente riscuri la care sunt supuși copiii cu dificultăți emoționale și comportamentale (izolare și stigmatizare, bullying, programe școlare neadaptate cerințelor educaționale speciale ale acestora etc.);
  • capacitarea elevilor ca persoane resursă în rețele de suport pentru colegii lor cu cerințe educaționale speciale, alături de cadrele didactice și profesorii de sprijin;
  • dezvoltarea de competențe supimentare petru cadrele didactice care lucrează cu copiii cu cerințe educaționale speciale, precum și stimularea și recompensarea acestora pentru asumarea unor sarcini educaționale atât de complexe;
  • respectarea egalităţii de şanse – criteriu de evaluare permanentă a cadrelor didactice și a personalului din şcoală;
  • dezvoltarea și implementarea de programe educaționale pentru elevi/membrii consiliilor elevilor/cadrele didactice, cu privire la cultura şi tradiţiile rome;
  • introducerea de burse și stagii de practică  pentru elevii/studenţii romi precum și flexibilizarea procedurilor de înscriere la şcoală în cazul elevilor de etnie romă.

 

Aceste recomandări au rezultat din atelierele de lucru la care au participat cei 100 de copii prezenți la cea de-a XIII-a ediție a Forumului Național al Copiilor, organizată sub titulatura “COPIII FĂRĂ ETICHETE – o iniţiativă în vederea eliminării violenţei verbale şi emoţionale la adresa copiilor”. Forumul a urmărit crearea unui spaţiu de comunicare directă şi interactivă între copii şi reprezentanţi ai autorităţilor publice şi societăţii civile, pentru identificarea de soluţii pentru eliminarea etichetelor fundamentate pe stereotipii de gen, sănătate mintală şi apartenenţă la grupuri etnice, astfel încât toţi copiii să se bucure de şanse egale la protecţie şi educaţie de calitate.

Alături de Salvaţi Copiii în acest demers s-a aflat Consiliul Naţional al Elevilor, ai cărui membri şi reprezentanţi au fost participanţi şi facilitatori activi în atelierele de lucru. În total, la Forum au participat 100  de copii din 13 judeţe ale ţării, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani.

Atelierele de lucru “Copiii romi au aceleaşi drepturi!”, „Şanse egale pentru copiii cu dificultăţi de sănătate mentală” şi „Fete şi băieţi – egali în şcoală şi comunitate” au fost facilitate de către voluntari şi experţi ai Organizaţiei Salvaţi Copiii, împreună cu reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor şi membri marcanţi ai comunităţii ştiinţifice şi societăţii civile:

  • Oana Marinescu,  fondatoare şi managing director OMA Vision, companie de consultanţă în domeniul comunicării strategice.
  • Cristian Andrei, psihiatru specializat în dezvoltarea copilului şi adolescentului, fondator al Institutului de Relații Umane din București
  • Valeriu Nicolae, fondator şi preşedinte al Policy Center for Roma and Minorities, activist în domeniul drepturilor omului, senior consultant al Open Society Institute, director de advocacy pentru reţeaua European Roma NGOs (ERGO)

Lucrările Forumului Național au fost deschise de către Camelia Şucu, antreprenor, membră în Board-ul Organizației Salvaţi Copiii.

 

salvati copiii

Aflat la a 13-a ediţie consecutivă, Forumul Naţional al Copiilor este un eveniment cu tradiţie, organizat anual de Salvaţi Copiii. Forumul Copiilor a devenit un exemplu de bune practici pentru alte organizaţii şi instituţii care promovează dreptul copiilor la participare. De asemenea, Forumul Copiilor a fost prezentat Comisiei Europene ca instrument de consultare a copiilor cetăţeni europeni.

Organizaţia Salvaţi Copiii România este o instituţie cu rol social, a cărei misiune este aceea de a garanta egalitatea de şanse pentru toţi copiii, indiferent de mediul din care aceştia provin, prin utilizarea propriei expertize, precum şi prin presiuni exercitate asupra factorilor de decizie şi mobilizarea liderilor din societatea civilă. Salvaţi Copiii  promovează de peste 20 ani drepturile copilului, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Peste 500.000 de copii au fost incluşi în programe educative, de protecţie şi asistenţă medico-socială, de stimulare a participării lor în acţiuni de promovare şi recunoaştere a drepturilor lor. Este membră a Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, care  cuprinde 29 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări. Pentru mai multe informaţii despre programele Salvaţi Copiii vizitaţi www.salvaticopiii.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.