Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cooperare interetnică pentru comuna Brăhășești

0

Proiectul ”Cooperare interetnică pentru comuna Brăhășești”, implementat de  Asociația Romano ButiQ, impreunături cu Fundația Toflea și Consiliul Local Brăhășești, are ca obiectiv general contribuţia la dezvoltarea comunităţii rurale interetnice Brăhăşeşti, pe plan social şi economic, prin implicarea membrilor comunităţii în procesul de dezvoltare locală şi prin încurajarea dialogului intercultural.

sigla Romano ButiQ

Existenţa unui astfel de proiect vine în ajutorul cetăţenilor comunei Brăhăşeşti care au nevoie de instrumente şi abilităţi necesare pentru a participa activ la dezvoltarea comunităţii. Astfel, cei trei parteneri vor contribui la crearea unui climat în care membrii comunităţii, atât romi cât şi ne-romi, să poată să se implice în identificarea exactă a nevoilor comune şi conceperea de acţiuni pentru găsirea unor soluţii adecvate şi sustenabile pe termen lung.

Stimularea dialogului intercultural şi a relaţiilor de cooperare sunt principalele mecanisme care vor fi create şi dezvoltate în cadrul proiectului, necesare pentru facilitarea implicării membrilor comunităţii şi pentru stimularea responsabilităţii. Pentru ca acest proces să fie posibil şi să aiba şanse de reuşită, în proiect se va miza foarte mult pe stimularea cooperării interetnice, între membrii de etnii diferite ai aceleiaşi comunităţi,  dar şi pe crearea şi consolidarea relaţiei dintre comunitate şi autorităţile publice locale.

Problemele cu care se confruntă comunităţile, în special cele în care trăiesc persoane de etnie romă, sunt multiple şi parte dintr-un cerc vicios în care efectul devine cauza care generează o altă problemă. De aceea, prin activităţile din proiect intervenim în  mai multe arii, concomitent, din viaţa comunităţii Brăhăşeşti:  crearea de grupuri de iniţiativă care să comunice periodic cu autorităţile locale, furnizarea de instrumente şi abilităţi pentru identificarea problemelor şi generarea de soluţii (inclusiv atragerea de finanţări externe), stimularea şi sprijinirea iniţiativelor antreprenoriale, activităţi educative  şi tabere recreative pentru o parte din copii care învaţă în cele două şcoli din comunitate sau evenimente de tip living library pentru creşterea încrederii şi a determinării la nivelul populaţiei comunei. În toate activităţile vor fi implicate atât persoane de etnie romă cât şi de etnie română, pentru a demonstra şi stimula necesitatea cooperării fundamentată pe existenţa unor nevoi şi interese comune şi nu determinată de criterii etnice.

Viziunea Romano Butiq şi a partenerilor săi, atunci când vine vorba de creşterea şi dezvoltarea comunităţilor este una în care beneficiarul este mai degrabă partener de lucru, unde soluţiile sunt posibile şi generează sustenabilitate doar prin implicarea directă a persoanelor cărora le este dedicat proiectul, în cazul de faţă, cetăţenii comunei Brăhăşeşti.  Ştim că nu există soluţii de-a gata, iar cheia procesului de dezvoltare comunitară este împuternicirea membrilor comunităţii şi determinarea acestora să se implice şi să contribuie la găsirea de soluţii şi genererea de schimbare socială pozitivă, să participe activ la viaţa comunităţii şi la dezvoltarea ei. Finanțarea de care beneficiază proiectul este în valoare de 74.700 € pe o durată de 18 luni.

Proiectul ”Cooperare interetnică pentru comuna Brăhăşeşti” este finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.