Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Construim o lume mai sigură ÎMPREUNĂ” – convenţie de parteneriat pe termen lung între Habitat for Humanity şi ISU

0

Asociaţia Habitat for Humanity România şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din România au semnat, săptămâna trecută, la Bucureşti, o convenţie de parteneriat pe termen lung, în vederea desfăşurării unor activităţi comune care să conducă la întărirea importanţei şi rolului voluntariatului în situaţii de urgenţă şi la ridicarea nivelului de instruire a membrilor comunităţilor privind modul de comportare în situaţii de urgenţă.

 

Convenţia are ca scop participarea activă şi sprijin reciproc în dezvoltarea, la nivelul comunităţilor aflate în zone de risc, a unei culturi a prevenţiei şi reducerii riscului de dezastre, bazată pe educare, informare şi pregătire. Astfel, prin acest parteneriat, cele două organizaţii îşi propun:

  • Colaborarea în procesul de informare, instruire şi educare a membrilor comunităţilor urbane şi rurale, privind tipurile de riscuri specifice României, modul de comportare pre-dezastru, la dezastru şi postdezastru, prin tipărirea şi distribuirea unor materiale de informare preventivă; sesiuni de instruire, informare şi educare la nivelul comunităţilor, inclusiv a elevilor şi personalului didactic în zonele în care organizaţia Habitat for Humanity România îşi desfăşoară activitatea;
  • Cooperarea, în situaţii de urgenţă, prin intervenţia imediată la nivelul comunităţilor afectate, în conformitate cu atribuţiile celor două părţi.
  • Întărirea importanţei şi rolului voluntariatului în situaţii de urgenţă.

Convenţia a fost semnată de către domnul colonel Sorin-Marcel LUCACIU, inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi de către domnul Emil Olteanu, Director Executiv HFH România.

Începând din 2005, Habitat for Humanity România a desfăşurat şi proiecte de răspuns la dezastre prin implicarea în reconstrucţia unor comunităţi grav afectate de inundaţii în Moldova sau lunca Dunării. Până în prezent, 1.071 de familii au fost asistate să îşi reconstruiască locuinţa prin acest program. Prin derularea unor astfel de proiecte, Habitat a încercat mereu să mobilizeze întreaga comunitate, mediul de afaceri, autorităţile locale şi mai ales beneficiarii, prin apel la solidaritate, strângere de fonduri şi voluntariat. Costurile de reconstrucţie sunt foarte mari, de aceea credem că e important ca populaţia care trăieşte în zonele cu risc seismic sau de inundaţii ridicat să se pregătească mai bine pentru a face faţă unor dezastre prin consolidare a locuinţelor, educarea membrilor familiilor şi informarea comunităţii întregi”,   a declarat domnul Emil Olteanu, directorul HFH România.

***

 

Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit care lucrează pentru eliminarea lipsei de adăpost şi locuirii sărăcăcioase a persoanelor din întreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 500.000 de locuinţe pentru 2 milioane de persoane din mai mult de 3.000 de comunităţi, în 100 de ţări de pe întreg Globul. Habitat for Humanity România (Habitat pentru Umanitate) a ajutat până în acest moment peste 2.600 de familii prin programele desfăşurate în ţară, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale: Cluj, Beiuş, Comăneşti, Rădăuţi, Craiova, Ploieşti şi Piteşti.

 

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă coordonează, controlează şi evaluează la nivel naţional serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, având ca obiective prioritare:

– îmbunătăţirea cadrului legislativ specific;

– îndeplinirea obiectivelor impuse în Programul de guvernare 2009 – 2012 prin promovarea unui

program de sprijinire a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă;

– ridicarea nivelului de pregătire a personalului serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de

urgenţă;

– operaţionalizarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Prin atribuţiile ce le revin, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă trebuie să desfăşoare atât

activităţi preventive cât şi de intervenţie la nivelul comunităţilor în care sunt constituite.

 

În vederea întăririi rolului voluntariatului în situaţii de urgenţă, în anul 2012, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va derula o amplă campanie de informare a autorităţilor publice locale şi angajatorilor privind obligaţiile faţă de voluntari în situaţii de urgenţă şi de sensibilizare a cetăţenilor privind importanţa voluntariatului denumită „Vreau să fiu voluntar !

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.